Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Početak sezone rukometaša

Nino Jerak: "Priželjkivali smo krenuti u sezonu s većima ambicijama, no to za sada nije realno"

Autor: Alen Plahinek

27.09.2024. 10:43
Nino Jerak:

Foto: Mislav Klanac



Kaže se da šećer dolazi na kraju. Upravo to su igrača Zadra 1954 kada se govori u rukometnim krugovima u Donatovom gradu. Nakon što su seniori Zadra 2013 i Biograda odradili dva kola, rukometašice Zadra jedno kolo, vrijeme je da i Zadar 1954 započne svoju kampanju. Već pomalo »davnog« 6. kolovoza Zadrani su krenuli s pripremama, a što su uspjeli napraviti i kako su trenirali pokazat će sutrašnji susret protiv Umaga, koji u sklopu prvog kola 1. HRL-Jug stiže na Mocire. Prošlu sezonu rukometaši iz Mocira završili su na četvrtom mjestom što je najbolji rezultat u posljednjih 15 godina. Motiva za još boljim ostvarenjem ne nedostaje, no trener Nino Jerak s realnog stajališta pristupa sezoni.


– Situacija nije kakvu smo priželjkivali. Nakon prošle sezone očekivali smo da u ovu ući s većim ambicijama jer je za to bilo i razloga. Međutim, za sada izgleda da nije tako. Otišlo nam je nekoliko igrača na fakultet, Josip Maršan je odustao, Lovre Korljan još nije počeo trenirati jer radi. Imamo nekih manjih problema s ozljedama i tako, nismo se mogli ni brojčano okupiti na željeni način na treninzima. No, sve ovo treba nam biti veći motiv, da igrači koji su tu upru još jače, da se borimo. Ništa drugo nam ne preostaje. I dalje imamo solidnu momčad, vjerujem u ove momke, ali malo nam nedostaje rada, većeg broja igrača i možda pokoja prijateljska utakmica. Pokušat ćemo iz ove situacije izvući najbolje što možemo – započeo je Jerak.


Jedno pojačanje


Iako su želje bile zadržati cmomčad te dovesti nekoliko pojačanja i evenutalno probati krenuti u proboj prema Premijer ligi, realna slika je ipak malo iza željene. Kako je Jerak i sam rekao, nekoliko momaka je otišlo, a od pojačanja stiglo je, odnosno vratilo se jedno Lovre Klasanović.




– Prva neka desetorka je ostala na okupu osim Maršana i lijevog krila, Korljan kako sam reako još radi, a Andrija Prtenjača nam je otišao. Bartol Mikuljan se još nije dovoljno oporavio, ne znamo hoće li uopće igrati prvih nekoliko kola. Imamo suženu rotaciju, što nama trenerima daje više za misliti. Unatoč svemu, igramo prva dva kola kod kuće, mislim da kad igramo kako znamo da uistinu možemo protiv svakoga, pogotovo na svojem terenu – ističe Jerak koji je s Edinom Bašićem prvoj momčadi pridružio nove, mlade momke.


– Pa da, to je više manje momčad u kojoj će prevladavati momci iz U-17 generacije ove i prošle sezone uz još nekoliko starijih Čirjaka, Merhara, Bukvu i Perića na golu. Mladi će biti sada nosioci igre, njih četiri-pet i igra u prvoj sedmorci. To je ono što smo i htjeli, ali voljeli bismo da ih možemo zadržati na okupu. Da se ne rasprše po drugim klubovima, da ih pokušamo zadržati rezultatima i ambicijama kluba, ali za sad nam to baš i ne ide.



Na kraju, nažalost po onaj istinski sportski svijet, sve se svodi na novac…


– Teško je zadržati momke bez neke financijske injekcije. Kada pogledate druge klubove, od Umaga preko Kaštela, Splita do dubrovačkog Ardiaeija i još nekih, tamo se već barata s ozbiljnim novcima. Mi smo više, ovako, amaterski tip klub, entuzijasti – kaže strateg momčadi iz Mocira.


Težak raspored


Uzimajući prošlosezonske pripreme kao usporedu za ovosezonske, u ljeto 2023. Zadrani su imali i više utakmica, a i manje-više sve su završavale trijumfom čime se dodatno gradilo samopouzdanje pred natjecateljsko razdoblje.


– Nismo mogli ni igrati previše utakmica kad se nismo pošteno ni okupili. Na prvoj protiv Zameta bilo nas je devet u sastavu, pa drugi susret nas je bilo deset, sad prošli vikend smo igrali protiv Splita kod kuće, a bilo nas je 11. Vratar Perić se ženi pa je bila momačka, Klasanović je bio na nekom vjenčanju… Izlazimo igračima u susret zbog situacije kakva je, da smo, ‘ajmo reći, amaterski i igra se iz ljubavi. Zato i ne možete nekome zamjerati ili tjerati ga na nešto – ističe legendarni zadarski rukometaš.


Na sve ovo, raspored je po Zadrane bio, najblaže rečeno, nemilosrdan. U prvih pet kola, četiri vrlo teške utakmice.


– Imamo Umag koji je bio drugi prošle sezone, zatim Buzet koji je također već nekoliko godina pri vrhu, među prve tri momčadi i onda Ribola Kaštela, koja je stigla iz Premijer lige. Po pojačanjima koja su doveli, prvoligaške igrače i igrače iz inozemstva, imaju velike ambicije vratiti se u Premijer igu. Ardiaei, kod kojeg idemo u petom kolu, je također doveo nekoliko igrača dobre kvalitete, ima igrača i iz Europe. Vjerujem da i kada se dovedu takvi igrači, da treba vremena kako bi se stvorila kemija među njima. Mi to imamo, sad kad smo se konačno okupili treba nam malo vremena, jedna-dvije utakmice, da sve sjedne kako treba. Možda ako izvučemo pobjedu puno bi nam diglo samopouzdanje i bila motiv za dalje – zaključuje Jerak.