Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Podvig za povijest

Nina Vrdoljak prva članica Fortiusa na Europskom prvenstvu: 'Želim dati maksimum, a dogodine ciljam visoko'

Autor: Alen Plahinek

15.07.2024. 13:26
Nina Vrdoljak prva članica Fortiusa na Europskom prvenstvu: 'Želim dati maksimum, a dogodine ciljam visoko'

Foto: AK Fortius



Šest godina postojanja te barem dvije posebne sobe u kojima stoje isključivo medalje trebalo je Fortiusu da debitira i na Europskom prvenstvu. Čast za takav uspjeh pripao je Nini Vrdoljak, koja će nastupati na Europskom prvenstvu za mlađe juniore u Banskoj Bistrici (Slovačka). Ogroman je to korak za zadarski klub predvođen trenerom i osnivačem Edijem Stipićem. Nedavno su Fortiusovci bili i na Prvenstvu Balkana koje je, kako kaže 16-godišnja Nina, bilo savršena priprema za EP.


– Preplašila sam se tog natjecanja, no kada sam vidjela atletičarke iz drugih zemalja i popričala s njima shvatila sam da se i one prilično boje, odnosno da nema neke razlike između mene i njih. Međutim, nakon što sam odradila prvu utrku vidjela sam da to nije ništa toliko teško i strano. Fokusiraš se na sebe i daš svoj maksimum kao i na svakom drugom natjecanju. Puno mi je pomoglo Prvenstvo Balkana kao neka priprema za Europsko. Još uvijek nemam tremu, meni onda obično dođe na dan utrke. Tako da, do onda smo trener i ja mirni – započela je Nina koja je na “Balkanijadi” zauzela šesto mjesto u štafeti te 11. na 100 metara.


Tri stotinke


Ipak, normu za EP izborila je u svojoj najdražoj disciplini – 200 metara, koju će trčati i zasebno i u štafeti.




– Sutra krećemo, negdje oko četiri-pet ujutro za Zagreb i onda iz Zagreba u deset za Slovačku. Ovo je za sada moj vrhunac karijere. Jako sam sretna, ali moram reći da sam i na neki način očekivala da ću izboriti normu. Ciljali smo baš na ovu disciplinu jer su mi prošle godine za europsku normu nedostajale tri stotinke. Bilo je baš, baš jako blizu, a ove godine sam se poboljšala, stoga smo nekako bili uvjereni da bih mogla “uhvatiti” EP. Očekivanja nemam. Idem dati sve od sebe. Bila bih jako zadovoljna ako istrčim vrijeme na granici najboljeg rezultata ili ga poboljšati – objašnjava Nina dodajući zašto baš voli 200 m.


– Možete taktizirati. Primjerice na 100 metara morate od samog početka dati svoj maksimum. Na 200 m već možete malo razmisliti kako i što. Ja uglavnom prvu “stotku” odradim malo lakše i onda drugu “stotku” dodam gas “do daske” pa što bude. Idem uživati na natjecanju. Ovo je više kao neko ogledno natjecanje za mene, jer sam ja 2008. godište, a natjecanje je za 2007. i mlađe. Tako da sljedeće godine kada bude baš za moju generaciju, tu ću onda imati veće ciljeve.



Nina, koja je u svojoj mladoj karijeri već osvojila pregršt državnih odličja, u svijet “kraljice sportova” ušla je pomalo slučajno.


– Od malih nogu bila sam jako živahno dijete. Majka valjda više nije mogla sa mnom i rekla je kao “Nina, upisat ću te na sport”. Ispalo je atletika i mogu reći da je majka jako dobro izabrala – kroz smijeh prepričava Nina te nastavlja.


– U klubu sam već četiri-pet godina. Odlično je sve posloženo, treneri, drugi članovi i članice kluba su ogromna podrška. Sve je stvarno super.


Veliki potencijal


Najponosniji na Ninin uspjeh je trener Stipić koji “puca” od ponosa, no shvaća da je još puno posla do konačnog cilja.


– Ovo je velika stvar za nas, za naš klub. Jako je teško izboriti europsku normu. Kao klub željeli smo napraviti iskorak na međunarodnu scenu, sada smo ga ostvarili s Ninom, a prije toga na Prvenstvu Balkana s Ninom i Miriam Medved. Idemo prema nečemu jako dobrom, ali ima još do toga. Ninin rezultat je sjajan. Ona je djevojka visokog rasta u odnosu na drugu djecu njezinih godina i u sljedećim godinama može samo napredovati s dobivanjem iskustva nastupanja na ovakvim natjecanjima. Jako dobro tolerira umor, što je kako se kaže “Bogom dano”. Prirodno je izdržljiva i to je jedna od vrhunskih karakteristika upravo za utrke na 200 metara, za što se i kvalificirala na EP. Za razliku od mnogih, njezina izvedba ne pada u posljednjih 50 metara. E sad, što očekivati, to je jako teško pitanje. “Svoje” dijete koliko znate, toliko i ne znate. Idemo uživati u već postignutom rezultatu. Kako je i Nina sama rekla, idemo pokušati biti blizu najboljeg vremena ili ga možda poboljšati. Nina je na startnu listu ušla s 28. vremenom od ukupno 48. Najbolja 24 idu u polufinale, ako uspijemo to dostići bili bi jako, jako zadovoljni – kazao je Stipić.


Gotovo identično kao i Nina, razmišlja i Stipić glede fokusiranja na sljedeću godinu.


– Pa da, ovo je natjecanje za malo starije od Nine. Idemo skupljati iskustvo, vidjeti gdje smo, što i kako raditi u budućnosti. Računamo, ako sve bude dobro, a nema razloga da ne bude, malo više na natjecanje sljedeće godine kad će se Nina, i nadam se još netko iz kluba, boriti sa svojim vršnjacima – zaključio je Stipić.


 


Stipić: Nije ovo slučajno


Prije šest godina Stipić je zakotrljao priču nazvanu AK Fortius koji već danas ima mlađu reprezentativku na europskoj smotri.


– Moram reći da je i Miriam Medved izborila europsku normu, ali ne ide na EP zbog normi Hrvatskog atletskog saveza. Norma HAS-a je jača tako da natjecatelji s jačim, boljim rezultatom imaju veće šanse dobro nastupiti pa čak i proći prvi krug u svojoj disciplini. Rezultatski gledano imamo dvije cure za Europsko, što je stvarno velika stvar za nas. Radimo jako puno, što se vidi po pregršt državnih medalja. Nina i Miriam su samo dokaz našeg cjelokupnog rada, potvrđuju da imamo širinu te da nismo slučajno među najboljima u državi.