Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Daljinsko plivanje

Najveći plivački događaj u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću

Autor: Šime Ćurko

20.09.2024. 12:04
Najveći plivački događaj u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću

Foto: Luka Jeličić



Što je zajedničko talijanskom gradiću Piombinu, središtu Katalonije Barceloni, najpoznatijem makedonskom turističkom središtu Ohridu, glavnom gradu Srbije Beogradu i Ražancu?


– Uspjeli smo dobiti organizaciju pete utrke Europskog kupa u daljinskom plivanju, kojeg vodi LEN. Trebala je biti i utrka u Izraelu, ali je otkazana zbog ratnih okolnosti – kaže Dražen Adžić, predsjednik KDP-a Donat, kolektiva koji u suradnji s Općinom Ražanac, te Hrvatskim savezom daljinskog plivanja organizira ovo natjecanje.


– Europski kup ove godine ima pet utrka, i završit će upravo u Ražancu. Na svakoj utrci nagrađuju se najbolji na 10 km u muškoj i ženskoj konkureniciji, a u Ražancu će se podijeliti i priznanja za najbolje plivače i plivačice u ukupnom zbroju nakon pet utrka. Ovo je najveće plivačko natjecanje organizirano u Hrvatskoj u posljednjih deset, 15 godina.


Vrijeme




Ražanac se našao u odabranom društvu nakon uspješne organizacije triju međunarodnih maratona Rtina – Miletići. Prvi je bio 2020. godine, a riječ je o natjecanjima koji su se bodovali za Cro Cup.


– Te tri utrke bile su nam ulaznica za Europski kup, koji je viša razina. Međunarodni maratoni su bili vrlo kvalitetni, a organizacija na visokoj razini. Možemo se pohvaliti da je na dva maratona u Rtini pobijedio Mađar Kristof Rasovszky, koji je ove godine osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Nažalost Rasovszky neće doći. Stižu samo trojica Mađara, ali imat ćemo odličnu konkurenciju. Prijavila su se 42 plivača te 26 plivačica. Među njima je 12 Nijemaca, 11 Talijana, troje ih je iz Francuske…



Dio natjecatelja već je stigao u Ražanac i uskočio u more.


– Finci i Danci su odradili prve treninge. More je trenutačno na 19 stupnjeva Celzijusa, što Skandinavcima nije hladno. To je i donja granica za plivanje »u civilu«. Padne li temperatura na 18 stupnjeva plivači će odjenuti kombinezone, koji se inače koriste za hladnije uvjete.


Organizacija ovakvog natjecanja ima svoje zahtjeve.


– Sve smo uspjeli ispuniti u suradnji s Općinom Ražanac i načelnikom Damirom Jordanom. Nadamo se i odličnoj atmosferi oko staze. Zadar ima puno plivača koji nastupaju na mnogim maratonima. Sada imaju odličnu priliku u Ražancu popratiti najbolje europske reprezentativce. Tribine će biti na pet metara od mora.


Ono na što se ne može utjecati je vrijeme.


– Ovih dana je bilo dosta kiše, tako da nismo mogli puno toga napraviti u vanjskoj pripremi. Međutim danas (petak pr. a.) i sutra na dan utrke najavljuje se lijepo vrijeme, tako će sve biti spremno, kako smo i planirali.


Tradicija


Daljinsko plivanje u ražanačkom kraju ima dugu tradiciju.


– Dugo godina održavao se plivački maraton Rtina. onda je uslijedila stanka od desetak godina. Na tragu tog poznatog i priznatog natjecanja vratili smo se 2020. organizacijom međunarodnog maratona. Za Ražanac i susjedna mjesta ovo je veliki događaj, kojem je lokalno stanovništvo dalo značajan poticaj. Ovo je dobar primjer suradnje lokalne zajednice i nas koji imamo iskustva u organizaciji sportskih događaja. O promociji ovog dijela naše županije ne treba ni govoriti.



Kad je riječ o sportskom dijelu početak utrke u dužini 10 km je sutra u 9 sati za muškarce i u 9:05 za žene s pontona postavljenim za ovu prigodu u ražanačkom portu. Utrka ima šest krugova, a prvi muškarci na cilju se očekuju nakon sat i pedeset minuta. Najbržim plivačicama za taj će doseg trebati oko dva sata. Zanimljiva je i borba za ukupnog pobjednika i pobjednicu budući da prvo mjesto donosi 800, drugo 700, treće 600, četvrto 500 bodova, pa se mnogo toga u ukupnom plasmanu može promijeniti nakon ražanačke utrke. Proglašenje najboljih je u 12 sati.


– Većina plivača i plivačica ne nastupa na svim utrkama. Prošli vikend u Beogradu je bilo 15 muškaraca i deset žena, a prije toga u Ohridu još manje. Mi ćemo imati značajno veći broj natjecanja, što dovoljno govori ne samo o sportskom značaju utrke nego i o privlačnosti Ražanca kao odredišta – zaključio je Adžić.


 


Damir Jordan: Idealno smo odredište za sportski turizam


Od utrke puno očekuje i Damir Jordan, načelnik Općine Ražanac.
– U plivačkom smislu, ovo je najznačajniji događaj u cijeloj državi i ponosni smo što smo domaćini. Kandidirali smo se na početku godine i budući da smo do sada imali dosta uspjeha u organizaciji međunarodnih plivačkih maratona u Rtini, dobili smo punu podršku Saveza i na temelju toga priliku ugostiti vrhunske plivače – kaže Jordan i dodaje:
– Svaka velika organizacija iziskuje financijska sredstva, a kako se Savez prijavio na natječaj Ministarstva turizma i sporta dobivena su određena sredstva. Također, Općina Ražanac, Zadarska županija i Turistička zajednica Ražanac, uz mnogobrojne sponzore, dali su doprinos održavanju utrke, zahvaljujući kojoj će Ražanac ugostiti velik broj posjetitelja iz cijelog svijeta – ističe Jordan i zaključuje:
– Utrka će promovirati Ražanac kao idealno odredište za sportski turizam. Mislim da će ovo imati nemjerljiv učinak u marketinškom, promidžbenom i turističkom smislu. Ovo je jedinstven događaj za nas. Nadamo se da ćemo dobiti priliku i sljedeće godine ugostiti utrku.