Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Daniel Jusup

Najtrofejniji trener Zadra u povijesti pridodao svojoj kolekciji sedmi trofej

Autor: Alen Plahinek

02.06.2024. 23:07
Najtrofejniji trener Zadra u povijesti pridodao svojoj kolekciji sedmi trofej

Foto: Mate Komina



Presretan s velikim olakšanjem na licu trener Danijel Jusup stigao na novinarsku konferenciju nakon što su on i njegovi puleni obranili titulu prvaka države te nju pridružili naslovu pobjednika Kupa Krešimira Ćosića koju su osvojili u veljači ove godine.


– Sretan sam. Mislim da su stvari došle na svoje. Znate kakav sam status imao svih ovih godina, međutim ostao sam s dvije noge na zemlji. Trudio sam se, znao sam da ono što radim, radim pošteno. Nekad i pogriješim, ali vrijeme je pokazalo da je sva nepravda svih ovih godina ispravljena. Odigrali smo 77 službenih utakmica ove sezone. Mislim da su ove zadnje dvije bile vrhunske. Dečki su bili su najbolji kad je bilo najpotrebnije. Samo se pokazalo koliko je karakter bitan i koliko je njegova selekcija važna. Prije dvije godine mnogi su sa skepsom gledali prema ovoj momčadi. Evo već dvije godine dominiramo Hrvatskom, imamo duplu krunu, MVP-a i najboljeg trenera ABA lige. Iza nas je vrhunska sezona, mislim da je sinergija između nas i navijača fantastična. Moramo ostati skromni, proveseliti se i gurati dalje – sumirao je Jusup ponovno istaknuvši da unatoč kvaliteti homogenost momčad je ipak važnija.





– Ne možemo igrati na ovoj razini da nemamo kvalitetu. Imaju ju i neke druge momčadi, ali se ona ne manifestira u ključnim utakmica. Ovi dečki kad je najpotrebnije odigraju najbolje. Utakmica u Splitu je bila psihički jako teška. Večer prije utakmice u Splitu na treningu, Luka Božić mi je rekao da nema šanse da ovo izgubimo. Došao je na tu utakmicu, napravio »triple-double« i povukao nas. To mogu samo najbolji.


Prva obrana


Iako mu je ovo sedma u trenerskoj karijeri, Jusup je prvi puta uspio obraniti titulu.


– Istina je. Teže je obraniti nešto, nego osvojiti. Nisu to prazne riječi. Kad ste gore svi žele doći na vaše mjesto. Bio sam toga svjestan i dvije godine nisam išao na godišnji. Nakon prošle sezone bio sam na dispoziciji kome god je trebalo i krenuo sam raditi za novu sezonu, slagati momčad, ali je vrijedilo – kazao je Jusup dodavši kako daje sve za Zadar.


– Drago mi je da sam ostavio trag u Zadru. Godinama sam vodio školu košarke iz koje je izašlo puno igrača koji su kasnije napravili karijere. Ja sam dijete ovog grada. I ja i moja obitelj dajemo sve za ovaj grad i klub. Svi zajedno smo klub. Supruga ide na svako putovanje. Živimo to.


Sve je zanimalo je li moguća nova obrana titule dogodine.


– Prošle godine kad je završilo, kad smo se rastali. Arijan Lakić mi je rekao kad je odlazi da moramo nastaviti ovako. Ja sam ga gledao, no tijekom sezone sam shvatio što je želio reći. Bio je »mali« u pravu. Mi smo slavili, ali smo radili. Nismo mijenjali modele ponašanja i to nam se vratilo. Nadam se da ćemo, ako nas zdravlje posluži, nastaviti raditi pa ćemo se boriti – zaključio je Jusup.


Pobjeda karaktera


Na novinarsku konferenciju stigao je i Karlo Žganec, jedan od najboljih zadarskih pojedinaca tijekom cijele sezone.


– Iscrpljujuća serija iza nas, dvaput smo se vraćali iz minusa. Na kraju uspjeli vratit seriju na Višnjik i pred punom dvoranom zasluženo uzeli titulu. Nije bilo isto kao i prošle godine. Nismo tada ušli u seriju kao favoriti, jer su nas dobivali kroz sezonu. Imali su i prednost domaćeg terena. Ove godine su nas malo iznenadili prvu utakmicu. Tad smo premlako ušli u finale. Kad izgubite prvu utakmice i još kod kuće nije se lako vraćati. Mislim da smo na glave i karakter odigrali sjajnu utakmicu u Splitu i znali smo da ovdje ni boljim momčadima od Splita nije lako igrati – poručio je Žganec.


Rimac: Sve čestitke Zadru


Trener Splita Slaven Rimac nakon utakmice mogao je samo čestitati Zadru na vrhunskoj predstavi u posljednjem susretu.


– Čestitam Zadru. Rekao sam već ranije, Zadar je jedna odgovorna momčad. Svaki igrač zna svoju ulogu, nema tu se što puno reći. Mislim da smo popustili u četvrtoj utakmici i to je bio jedan konkretniji pad na psihološkom planu. Možda smo previše htjeli. Važnost te utakmice je bila ogromna. S druge strane, majstorica. Teško je u Višnjiku. morate biti jako mentalno spremni jer ovdje nije lako ni igračima ni sucima. Čestitam Zadru još jednom, zaslužena pobjeda.


Božić: Znao sam da osvajamo titulu


U deliriju bili su svi igrači Zadra nakon velike pobjede, a najsretniji od svih bio je MVP Luka Božić.


– Nevjerojatan osjećaj. Dosta ljudi nije vjerovalo u nas nakon 2:1 za Split, ali ja sam odmah nazvao majku i rekao joj: »Mi osvajamo trofej«. Malo su me svi čudno gledali, ali, evo, bio sam u pravu. Zadar je prvi put obrano titulu prvaka Hrvatske i drago mi je da sam oba puta bio dio momčadi. Što dalje? Ne znam, treba ovo proslaviti s našim navijačima – kratko je rekao Božić, a kapetan Ramljak se zahvalio publici.


– Bez obzira na 2:1 za Split atmosfera u svlačionici je bila odlična. Imali smo i sustav od prošle sezone, koji se pokazao pobjedničkim i to nam je pomoglo. Odlično je igrati pred ovakvom publikom. Od prve do zadnje sekunde bili su pravi i oni i mi. Čestitke suigračima i stručnom stožeru – sumirao je Ramljak.