Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Svestrani Kristian

Najdraži su mi nogomet, plivanje i košarka

Autor: Šime Ćurko

28.05.2024. 14:23
Najdraži su mi nogomet, plivanje i košarka

Foto: NK Zadranova



Nije rijetka pojava u današnje vrijeme da sportaši u ranijoj dobi treniraju po nekoliko sportova. Međutim, nije ni velik broj onih koji su među najboljima u svemu čime se bave. Jedan od njih je Kristian Bušić, kapetan momčadi tića Nogometnog kluba Zadarnova, koji je uz to i sjajan plivač te vrlo talentirani atletičar. I naravno, što je najvažnije – odličan učenik! Kristian će početkom srpnja napuniti 11 godina, nogomet trenira više od pola života, a osim Zadarnove, član je i Plivačkog kluba Zadar.


– Volim i pratim sve sportove, a najdraži su mi nogomet, plivanje i košarka. Nogomet treniram već skoro šest godina, plivanje nešto manje, ali dobro mi ide. Sretan sam jer imam dobro društvo, dobre trenere i veselim se svakom treningu – kaže Kristian.


Prošle je sezone sa Zadarnovom osvojio treće mjesto u Međužupanijskoj ligi tića i na dobrom je putu da ove godine ponovi taj rezultat, a s medaljama oko vrata vraćao se i s nekoliko turnira u Hrvatskoj i inozemstvu. U plivanju je, pak, čak 14. puta bio prvak Zadarske županije, a podjednako je dobar u bazenu i u moru.




– Plivam sve discipline, a najdraže su mi leptir i slobodno. Osim toga, bio sam županijski prvak i leđnim stilom, a najveći uspjeh mi je drugo mjesto na Međunarodnom plivačkom mitingu Zlatni dupin u Splitu. Ljeti volim plivati maratone u moru i ZOWL ligu, koju sam osvojio u konkurenciji do 12 godina. Bio sam prvi u svojoj kategoriji i na biogradskom maratonu od 3500 m. Nisam još plivao Preko – Zadar, ali to mi je jedna od želja.



Nedavno je Kristian osvojio i Erste plavu ligu u bacanju vortexa. Raketica je iz njegovih ruku odletjela preko 39 metara.


– Mogao sam i dalje, ali dobro je. U rujnu idem na državno natjecanje u Zagreb, bit će zabavno.


Mnoštvo je tu još medalja i priznanja za tako mladog dječaka, teško ih je sve i pobrojati, a u konačnici nije ni toliko bitno. Najvažniji je zdrav razvoj u sportskom duhu i kako roditelji uvijek kažu – biti dobar u školi.


– Završavam 4. razred OŠ Bartula Kašića. Za sada su ocjene odlične, trudit ću se da tako i ostane.


A kako je uskladiti školu i treninge?


– Organizacija je pola posla. Druga polovica je mama. Za sada to uspješno odrađujemo pa mi ostane vremena i za igru u kvartu.


Zadarnova ima posebno mjesto u Kristijanovu srcu.


– Tu sam već tri godine, stekao sam puno prijatelja i postao kapetan momčadi, što mi je posebna čast. Volim sve u ovom klubu, treninzi su odlični, učimo se nogometu, disciplini, ali ipak najviše volim utakmice i turnire. Poseban je osjećaj odjenuti onaj naš lijepi plavi dres i staviti kapetansku traku oko ruke.


Što bi volio biti jednoga dana?


– Najdraži igrač mi je Kevin de Bruyne, bilo bi lijepo igrati nogomet u nekom velikom klubu, ali znam da je to jako težak put. Za sada uživam u svim sportovima i nadam se da će tako biti što duže – za kraj će Kristian.