Petak, 5. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kvalifikacije za OI

Nadahnuta Hrvatska pregazila favoriziranu Sloveniju

Autor: Andrija Dešpoja

02.07.2024. 22:18
Nadahnuta Hrvatska pregazila favoriziranu Sloveniju

Foto: FIBA



Hrvatska košarkaška reprezentacija na najbolji mogući način je otvorila pirejski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, nadigrala je favoriziranu Sloveniju s 92:108 i tako si otvorila širom vrata prvog mjesta u skupini A i vjerojatnog izbjegavanja domaćina Grčke u polufinalnom okršaju. Luka Dončić i društvo naletjeli su na čvrsti hrvatski zid i inspirirani napad od samog početka utakmice koje je bilo kao iz snova za momčad Josipa Sesara.



Košarkaška lekcija


Od podbacivanja lopte s centra krenula je Hrvatska nadahnuto i očitala košarkašku lekciju favoriziranim Slovencima, našavši se na 18 plusa (13:31) u završnim sekundama prve dionice, predvođena NBA tandemom Ivica Zubac – Dario Šarić koji je ugravirao skoro polovicu koševa svojeg tima (15). No, odlični su bili i ostali Sesarovi štićenici, Goran Filipović je odradio odličnu rolu, Mario Hezonja se malo mučio, ali se potom i razbudio, dok je potpuno uspavan bio na suprotnoj strani Dončić koji se najviše proslavio s pet promašenih trica, a ukupno su Slovenci zapucali svih osam pokušaja izvan perimetra u uvodnoj dionici. Druga četvrtina je pak donijela naznake povratka sastava Aleksandra Sekulića iz letargije, Dončić i Klemen Prepelič spustili su ekspresno na 12 zaostatka (24:36), ali imali su spreman odgovor na drugoj strani Zubac i Hezonja za povratak na puno ugodnijih 17 koševa viška (24:41).





Trice Filipovića


Slična razdaljina ostala je vrijediti i pred odlazak na odmor, unatoč pojačanom pritisku Slovenaca koji su u završnim sekundama poluvremena nakon čak 14 promašaja uspjeli pogoditi svoje prve trice, no nisu imali pritom lijeka za našpananog Šarića čija je najveća zasluga da se za nastavak održala solidna zaliha od 13 koševa (41:54). Nisu igra i rezultat Hrvatske nimalo pali ni u trećoj četvrtini iako se njenim početkom Slovenija prišuljala na “samo” deset minusa (46:56). Toj maloj nizbrdici Sesarove momčadi stao je uspješno na kraj jednom sretnom tricom Jaleen Smith, nakon čega je uslijedio novi siloviti udar u kojem je najviše primjetan bio omaleni Filipović. Njegove dvije vezane trice odvele su Hrvatsku sredinom treće dionice na okruglih 20 plusa (53:73), a jedina loša vijest za raspoloženu momke u crvenim dresovima bila je četvrta osobna Zupca koja se i nije previše osjetila odličnom zamjenom u vidu Danka Brankovića, pa se prema završnih deset minuta uputilo s još izdašnijom prednošću od 25 poena (68:93), koja je nudila veliku izvjesnost po pitanju konačnog rezultata. Naštimani Sesarov stroj predvodio je kapetan Šarić s trostruko-dvostrukim učinkom od 19 koševa, deset skokova i deset asistencija, a pratili su ga u stopu Filipović s 21 poenom i Zubac s 18 koševa i osam skokova. Kod Slovenije najviše je zabio Dončić, također s “triple-doubleom” od 26 poena, 11 skokova i deset asistencija, ali sa mizernim šutom 8-23 za dva i 0-9 za tri. Hrvatska drugu utakmicu u skupini, s Novim Zelandom igra već sutra u 16.30 sati.