Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Najbolji među najboljima

MVP Božić: 'Jusup drži sve konce, brine o svim igračima'

Autor: Andrija Dešpoja

04.06.2024. 08:42
MVP Božić: 'Jusup drži sve konce, brine o svim igračima'

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar



Kao što je i na klupskoj razini najteže ostati najbolji, tj. najteže je obraniti osvojeno, tako je i na individualnom planu teže zadržati visoku razinu nego je dostići. U tome se pak bez problema snalazi Luka Božić koji je kao i Zadar odradio još i bolju sezonu nego prethodnu s najslađim mogućim epilogom, s dvama domaćim trofejima u vlasništvu.


A bjelovarski as je pored vrhunskog dostignuća svoga kluba odnio sve što se moglo odnijeti po pitanju individualnih dostignuća u svim natjecanjima u kojima je ove sezone participirao.


Od regionalne lige gdje je drugu godinu zaredom zaslužio epitet najkorisnijeg igrača, preko Kupa Krešimir Ćosića u kojem je u potpunosti dominirao upisavši se kao prvi igrač s »triple-double« učinkom u finalu protiv Cibone, sve do finalne serije za prvaka Hrvatske u kojoj je unatoč maloj stvaralačkoj krizi u prvim trima utakmicama iznjedrio poput feniksa iz pepela u završnih 80 minuta bitke za naslov, pokazavši zašto ga od milja nazivaju kiborgom i zašto je on baš taj igrač koji redovito dobiva nagrade za najboljeg među najboljima.





Jako dobra sezona


U četvrtoj utakmici odigranoj na Gripama koja nije ostavljala mjesta za eventualni popravak, Božić se osvetio kritičarima, a s čime drugim nego »triple-doubleom«, dok je u majstorici isporučio ništa manje dojmljivu izvedbu s 19 ubačaja, šest skokova i devet asistencija. Stoga nije bilo nimalo čudno da se ponovno u njegovim rukama našao pokal za najkorisnijeg igrača slavodobitnog finala koje je došlo kao šlag na jednu od najuspješnijih sezona kluba starog sad već 79 godina.


– Mislim da je ova sezona bila jako dobra za nas. Osvojili smo Kup i prvenstvo, ispunili smo sve što se od nas tražilo, imali smo na kraju krajeva nakon dugo godina pozitivan omjer u ABA ligi, tako da ne možemo biti zadovoljniji nego što jesmo u ovom trenutku – kazao je povučeni Bjelovarac koji se poprilično opustio u trenucima dok se čekao izlazak na balkon gradske vijećnice na Narodnom trgu, mjestu gdje se u razmaku od niti godine dana našao sa suigračima čak triput zbog istog razloga.


Proslava titule s fanatičnim navijačima najljepši je mogući bonus za sve uloženo u osam i pol mjeseci dugoj natjecateljskoj sezoni, a zanimljivo u Božićevom slučaju za ovaj treći trofej morao se dokazivati i svojem najgorljivijem navijaču, mami Vilmi, koja nije vjerovala da se može izvući 1-2 zaostatak u seriji. Jednom je rekao da je jedina osoba kojoj se nikad ne bi usudio lagati upravo mama pa je i to bio veliki motiv da se ponovo nađe na balkonu gradske vijećnice.


– Da, mami nikad ne lažem. Ovom prilikom pozdravljam svoju mamu koja mi je rekla kada smo izgubili treću utakmicu i bili na 1-2: »Sine malo si otišao na drugu stranu, malo si poremećen ako misliš da ćeš i ove godine biti prvak Hrvatske«. Rekao sam joj: »Mama nemoj se brinuti, bit će 3-2«, i tako je i bilo – podsjetio se Božić maminih riječi, a pored biološke majke regionalni MVP samo sluša svog košarkaškog oca Danijela Jusupa.



Jusup (i) mentor


Često je u svojim rijetkim istupima u medijima spominjao odnos s trenerom koji prelazi uobičajene okvire, a takav odnos sa 62-godišnjim Jusupom gaje i ostali članovi zadarske svlačionice.


– Danijel Jusup je za mene više od trenera, on mi je mentor. Kada nešto ne znam i kada se nešto pitam, obratim se njemu jer on će uvijek znati točan odgovor. Tako da njega slušam i dosad nije pogriješio, što potvrđuje da sam ga s razlogom slušao. Jusup drži sve konce i on se brine o svima nama igračima. Brine se kako i kada spavamo, kako živimo, kako jedemo, apsolutno o svemu misli, tako da je ključna stvar u svemu što je Zadar potpisao Jusupa za trenera. Igrači su manje bitni, trener je tu ključ – ispalio je u Božić u jednom dahu, ne priznajući ni da je on taj glavni na terenu iako brojke ne mogu kazati drukčije.


– Ma, dobro. Marko Ramljak je naš kapetan, nekako je on naša glava i svi njega slijedimo i ono što trener kaže. Uvijek netko drugi iskoči i svi smo sretni kada pobijedimo. Ne bih previše tu isticao pojedince, pa ni sebe jer ovo je prije svega pobjeda kolektiva – skromno će Božić koji će i ovog ljeta biti vrlo tražena roba na košarkaškom mercatu, no svakako je otvorena mogućnost da od jeseni krene u pohod sa Zadrom na treću titulu prvaka u nizu.


– Iskreno, sada je najbitnije proslaviti titulu jer ovo je prvi put u povijesti da je Zadar obranio naslov prvaka Hrvatske, onda se treba i odmoriti pa ćemo za dalje vidjeti – kazao je najkorisniji igrač finalne serije.


Posebna priča kada su košarka i Zadar u pitanju su navijači koji su uspjeli nanovo ugodno iznenaditi prvake Hrvatske. Navikli su Jusupovi momci na slavlja, na majstorice s pritiskom devet tisuća razularenih navijača na tribinama, ali svaki put se oduševe koliko ljubavi, energije, fanatizma i svega ostalog ima u ljudima koji obitavaju u gradu košarke. Završio je na kraju majstorice Božić i na rukama navijača koji su ga bacali u zrak, skandirajući: MVP, MVP… Takva privrženost ne može se nigdje drugdje naći i to je ono što dres Zadra čini posebnijim od ostalih dresova.


– Ništa se ne može usporediti sa Zadrom, to se najbolje vidjelo u ovom finalu, kao i u majstorici i slavlju koje nas je dočekalo na Narodnom trgu. Osvojiti titulu nakon što gubiš 2-1, pobijediti utakmicu u Splitu koju ne smiješ izgubiti je nešto neopisivo. Zato sam jako zahvalan što sam dio ove momčadi Zadra koja je ispisala povijest – zaključio je bjelovarski as.