Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zadrani u Europi

Modrić, Tomasov i Mišlov dvostruki pobjednici tjedna

Autor: Alen Plahinek

26.09.2024. 09:14
Modrić, Tomasov i Mišlov dvostruki pobjednici tjedna

Foto: FC HOGO HERTHA WELS/FACEBOOK



Još jedan nogometni tjedan za nama prošao je bez ključnih utjecaja zadarskih nogometaša koji igraju diljem Europe, ali i Azije. Ponovno nitko nije upisao ni pogodak ni asistenciju, no to ne znači kako na nogometnim travnjacima nije bilo uzbudljivo. Neki od njih proteklih dana odigrali su i više od jedne utakmice, a zanimljivo je kako je upravo taj trojac koji je bio zahvaćen nemilosrdnim rasporedom, Luka Modrić, Marin Tomasov i Roko Mišlov, upisao pobjede u svim utakmicama.


Modrić je jamac


U prvi plan očekivano istaknuo se Luka Modrić. Legendarni zadarski, ali i hrvatski veznjak prvo je za vikend odradio 90 minuta protiv Espanyola, a onda je u utorak u »međukolu« odigrao 22 minute u pobjedi protiv Alavesa. Momčad iz Barcelone poražena je s 4:1 od Kraljeva, no imali su 0:1 do 58. minute kada je prvo Carvajal poravnao stanje na semaforu, a onda su najveće zvijezde Reala, Rodrygo, Vinicius Jr. i Mbappe donijeli pobjedu. Modrić je pak odradio majstorskih 90 minuta te bio najbolji pojedinac u statistici dodira lopte, točnih dodavanja, ubacivanja, točnih dugih lopti…


– Evidentno je da igrač koji igra više, puno brže dolazi u optimalno stanje. Ali Luka je za mene uvijek jamstvo jer je uvijek na maksimalnoj razini. Kada je starter, ali i kao rezerva koja kreće u 70. minuti. Pa koliko je puta ulaskom u igru promijenio njenu dinamiku – istaknuo je trener Reala Carlo Ancelotti nakon susreta o zadarskom »mađioničaru« koji se u svojoj izjavi dotaknuo činjenice da je to bila 38. ligaška utakmica zaredom bez poraza za Real.




– To puno govori o nama, o našem karakteru, kvaliteti i predanosti, ali je potrebno nastaviti tako. Svatko od nas je spreman kada dođe trenutak da zaigra. Ova utakmica će nam unijeti samopouzdanje kako bismo napredovali – sumirao je Modrić.


A odmah nakon 38., stigla je i 39. pobjeda. Ponovo na Bernabeu, no ovog puta nadigran je Alaves s 3:2. Sigurnih 3:0 imali su Madriđani nakon 48 minuta, no Baski se u 85. i 86. minuti vraćaju te ulijevaju nemir i nervozu u finiš susreta. Ipak, više od smanjenja na 3:2 nisu mogli. Modriću su tu pripale 22 posljednje minute u kojima je zaradio žuti karton u samoj završnici zbog prigovaranja na sudačke odluke.



Dvije pobjede ostvario je i Tomasov u dresu Astane. Doduše, prvu utakmicu protiv Kaisara (1:0) prosjedio je na klupi, dok je protiv Ordabasyja (4:2) izašao iz igre tek u drugoj minuti sudačke nadoknade na kraju utakmice. Astana je tako uz dvostruki raspored smanjila zaostatak po broju utakmica za vodećim Yelimayjem koji je u 20 utakmica upisao 37 bodova. Astana pak nakon 17 ima 30 bodova, stoga uz tri pobjede u nadoknadama, preuzet će vodstvo u prvenstvu. A upravo tik do vrha je i SPG Hertha Wels u čijim je redovima kapetan Roko Mišlov. On je zaliječio manju ozljedu pa je nakon dva kola neigranja ponovo bio na terenu. Prvo je u pobjedi nad Wildonom (3:1) upisao 27 minuta, a onda je odradio 64 u pobjedu na Gurtenom (1:0). S ovih šest bodova, Wels trenutačno zauzima drugo mjesto Treće austrijske lige te ima dva boda manje vodećeg Leobena. Samo prvak ide u jači rang austrijskog nogometa.


Poraz koji boli


Stoper iz Zadra Renato Pantalon odradio je svojih standardnih 90 minuta u dresu Rio Avea. Njegova momčad odigrala je 2:2 protiv Estorila na svojem terenu čime je upisala prvu podjelu bodova ove sezone. Momčadi iz Vila do Conda ovo je bio sedmi bod sezone s kojim su ostali u sredini poretka Portugalske lige, na 12. mjestu. Jako nezgodan i težak poraz doživjeli su Dominik Livaković i Fenerbahče. Oni su u velikom turskom derbiju na svojem stadionu poraženi od najveće rivala Galatasaraya čime je momčad iz Galate otišla na pet bodova prednosti nad onom iz Fenera. Završilo je 3:1 u azijskom dijelu Istanbula u kojem je nakon tog susreta nastao potpuni kaos, no ovog puta ne toliko na ulicama koliko u svlačionici.


Kako tvrde brojni mediji, trener Fenerbahčea Jose Mourinho zaključao je momčad u svlačionicu kako bi im očitao lekciju nakon susreta u kojem su se generalno prilično loše i bezvoljno prezentirali. Livakoviću su na kraju susreta upisane četiri intervencije, ali i nesretni autogol nakon Torreirenog »topa« s 20-ak metara. Feneru je ovaj poraz možda čak i dobro došao kao »otrežnjenje« pred današnji susret u Europskoj ligi protiv Royal Union SG-a, no ujedno i stvara velik problem u borbi za šampionsku titulu.


I to je to što se tiče nastupa Zadrana diljem Europe. Martin Erlić gledao je pobjedu Bologne protiv Monze s klupe, kao i Lovre Rogić Sarajeva protiv Borca iz Banje Luke. S istom sudbinom suočio se i Lovre Knežević u ciparskom Zakakiou, koji je slavio 2:1 protiv Chalkanorasa.


Ivan Prtajin ponovno nije bio u sastavu Union Berlina za susret protiv Hoffenheima, kao ni Frane Čirjak u pobjedi Bunyodkora nad Termezom, čime je Bunyodkor stigao na samo dva boda od sigurnog ostanka u ligi, a s obzirom na trenutačnu formu kako sebe tako i konkurentskih momčadi, ostanak ne bi bio ni veliko čudo. Buxoro Frane Ikića upisao je poraz i pobjedu te prepustio Mash’alu prvo mjesto Druge uzbekistanske lige. Oba kluba osigurala su minimalno kvalifikacije za Prvu ligu, no izravno u elitni rang ide samo prvak.