ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Zadrani u Europi

Mišlov ponovno zabio, Livaković bez naslova

Autor: Alen Plahinek

29.05.2024. 15:15
Mišlov ponovno zabio, Livaković bez naslova

Foto: SPG WELS/FACEBOOK



Zadarski nogometni »zapadnjaci« završili su svoje sezone proteklog vikenda. Svi osim jednog. Roko Mišlov i SPG Wels još će se dva vikenda znojiti na austrijskim terenima, dok će ostatak ili otići na zasluženi odmor prije početka priprema za sljedeću sezonu ili odletjeti put Rijeke na pripreme s reprezentacijom za EURO u Njemačkoj koje je pred vratima.


Upravo je Mišlov i bio prvo zadarsko nogometno ime vikenda iza nas. Ponovno je zatresao mrežu, preciznije rečeno 13. puta ove sezone u ligi. Bio je to pogodak za 3:3 u velikoj golijadi kod Bad Gleichenberga, no Wels na kraju nije uspio izbjeći poraz (3:4). Unatoč tome, Wels je dva kola prije kraja prvenstva ostao treći u Trećoj ligi, no sada ima bod manje od Union Gurtena.


»Bicikl« za kraj


Iako je titula bila jako blizu, ostala je jako daleko. Dominik Livaković i Fenerbahče u ludom scenariju posljednjeg kola mogli su stići do titule prvaka Turske lige. Ipak scenarij posljednjeg kola bio je očekivan – Galatasaray je pobijedio i s ukupno 102 osvojena boda stigao do titule. Fener je također odradio svoj dio posla i pobijedio teniskim »biciklom« na svojem terenu protiv Istanbulspora (6:0). Livaković je ovime svoju premijernu sezonu u turskoj Super Lig završio s vrlo respektabilnih 15 »clean sheetova«, čime je završio na drugom mjestu u poretku lige. Prvi je vratar Galate Fernando Muslera s njih 17.




Cijeli susret odigrao je i Martin Erlić u dresu Sassuola. Oni su remizirali s Lazijem 1:1 u oprošotaju momčadi iz Emilije-Romagne iz elitnog razreda talijanskog nogometa. Sassuolo je sezonu završio pretposljednji te će sljedeće će sezone igrati u Seriji B. Ono što je pozitivno je činjenica kako je Erlić igrao cijeli susret, tako da ozljedi zbog koje je kolo prije izašao u 20. minuti nema ni traga ni glasa te će biti spreman za EURO. Luki Modriću pripalo je 17 minuta u remiju Real Madrida i Betisa 0:0. Bilo je to posljednje kolo La Lige nakon kojeg se oprostio Toni Kroos koji odlazi u mirovinu. Ipak »Kraljevima« i Realu ostale je još jedna službena utakmica sezone – finale Lige prvaka na mitskom Wembleyu protiv Borussije Dortmund.



Remije su upisali i Lovre Rogić u dresu Sarajeva te Ivan Prtajin u dresu Wehena iz Wiesbadena. Rogić je bio među vratnicama Sarajeva u posljednjem kolu lige na gostovanju u Širokom Brijegu (2:2), dok su Wehen i Prtajin u kvalifikacijama za ostanak u 2. Bundesligi odigrali također 2:2 u gostima kod Regensburga. Na Zapadu igrao je još i Ivan Santini. On je upisao dvije minute u pobjedi Züricha protiv St. Gallena 2:1.


Mršavi istočnjaci


Dva poraza i remi stigli su tijekom vikenda s Istoka. Marin Tomasov i Astana izgubili su 2:1 od Zhetysua u prvom kolu kazahstanskog Liga kupa. Prekaljeni zadarski napadač odigrao je 71. minutu u tom susretu. Ništa bolje nije prošao ni Frane Čirjak u dresu uzbekistanskog Bunyodkora. Oni su s 4:0 poraženi u gostima kod Sogdiana, a Čirjak je odigrao 77 minuta. Bunyodkor trenutačno drži pretposljednje mjesto u Prvoj uzbekistanoj ligi.


Jedini koji je koliko-toliko može biti zadovoljan je Frane Ikić koji je odigrao 90 minuta u remiju Buxoroa na svojem terenu s Kokandom. Buxoro je nakon devet odigranih kola prvi na ljestvici uzbekistanske Pro lige, drugog razreda tamošnjeg nogometa.