Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KK Puntamika

Miro Dundov: 'Nismo dopustili nestanak kluba'

Autor: Juraj Vunjak

31.05.2024. 12:49
Miro Dundov: 'Nismo dopustili nestanak kluba'

Foto: Mate Komina



Košarkaši Opus Puntamike osvajanjem Lige za popunu Prve muške lige vratili su se u drugi nacionalni rang. Puntamičani su upisali 23 pobjede (16 u Drugoj ligi Jug, sedam u kvalifikacijama), uz samo jedan poraz, u posljednjem kolu u rezultatski nevažnoj utakmici od Pule 1981. Mladom momčadi dirigirao je trener »zelenih« trener Jakov Vladović kojem je to bila druga sezona na klupi. Nakon igračke karijere u kojoj je stekao status legende zadarske košarke, Vladović se prihvatio trenerskog posla.


– Ovo je moja druga godina u ozbiljnijem trenerskom poslu. Prva godina bila je takva kakva je bila, tada je najbitnije bilo održati klub na životu. Bili smo svjesni da ćemo ispasti iz Prve lige. Iako smo nizali poraze nismo ulazili u nikakve ekshibicije s dovođenjem igrača, za to nije bilo sredstava ni potrebe. Složni smo oko toga da nam klub mora biti na prvom mjestu, a sada smo došli do onoga što smo htjeli i vratili se u rang više, gdje nam i je mjesto. Želja nam je stabilizirati se u Prvoj ligi. Zahvaljujem KK Zadru i Jazine Arbanasi, kao i treneru Roku Jurlini na suradnji koja je bila besprijekorna, nadam se na obostrano zadovoljstvo – izjavio je Vladović.


Mladi igrači


Na tragu trenerovih razmišljanja je i Miro Dundov, predsjednik Puntamike.




– Jako smo zadovoljni sezonom. Postigli smo cilj, povratak u Prvu ligu. Za sezonu smo se počeli ozbiljno pripremati još od osmog mjeseca prošle godine. Suočili smo se s mnogim izazovima, no zahvaljujući igračima i treneru Vladoviću uspjeli smo ih nadvladati. Nakon što smo prošle godine ispali u Drugu ligu stanje je bilo vrlo loše, stoga smo morali restrukturirati klub u čemu smo, kako sada vidimo, bili također uspješni. Najveći problem je bio i još uvijek jest blokiran gradski proračun, za koji ne znamo kada će se riješiti – kazao je Dundov i osvrnuo se doprinos mladih igrača kao i na rad omladinskog pogona.



– Mladići Roko Zdrilić i Toni Torbarina bili su za čistu desetku, njihova sadašnja kvaliteta i budući potencijal su nevjerojatni, bez njih sigurno ne bismo mogli ostvariti ovakav uspjeh. Naravno, tu je i naš Sukošanac Toni Dević-Obradović na dvojnoj licenci, također neizostavan član ove sezone. Imamo puno djece u Školi košarke, upisa ne manjka. Drago mi je da roditelji prepoznaju ono što možemo ponuditi njihovoj djeci. Osim najmlađih, naši pretkadeti koje vodi trener Darko Frakin i kadeti pod vodstvom trenera Stipe Šarlije također su ostvarili sjajne rezultate, stoga smo sigurni kako je pred nama svijetla budućnost. Tu je i Ive Ivanov koji vodi školu košarke, a ujedno je i pomoćni trener prve momčadi.


Izboriti ostanak


Prošle sezone Puntamičani su u Prvoj ligi imali samo jednu pobjedu i čak 31 poraz, završivši u kategoriji onih protiv kojih su suparnici mogli računati na sigurnu pobjedu. Sezonu ranije nakon niza poraza ispali su iz Premijer lige i činilo se da se klub našao na nizbrdici s koje nema povratka.


– Vrlo lako klubovi padnu u zaborav, samo ispare i nestanu. Rijetki imaju karakter i snažnu kičmu, da nakon što im se štošta prelomi preko leđa nastave gurati naprijed. Ne tako davno Puntamika nije nailazila na gotovo ništa osim poraza, a pogodio nas je egzodus mladih i djece. No, kako to u sportu biva, odgovornost, upornost, požrtvovnost uz veliku volju na svim razinama i u svim kategorijama kluba rezultirala je ovakvo velikim pozitivnim zaokretom. Uspjeh u sportu, pogotovo u kolektivnom, uvijek je rezultat više čimbenika, kako ljudskih tako i životnih.


Osvrnuo se Dundov i na sljedeću sezonu.


– Za buduće djelovanje kluba najvažniji je ostanak u Prvoj ligi. Sigurno kako ćemo morati poraditi na momčadi, morat ćemo dovesti dobre igrače. Sada je vrijeme za zasluženo slavlje zbog ostvarenih rezultata na čemu čestitam svima koji su pridonijeli uspjehu kluba – zaključio je Dundov.