Srijeda, 14. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Zadarski arbitar

Martin Vulić: 'Finale Olimpijskih igara najveće priznanje u karijeri'

Autor: Andrija Dešpoja

14.08.2024. 09:07
Martin Vulić: 'Finale Olimpijskih igara najveće priznanje u karijeri'

Foto: fiba



Ljeto iz najljepših snova je iza Martina Vulića koji se početkom tjedna vratio u svoj grad nakon iznimno duge turneje koja ga je rastegnula u mjesec i pol dana od španjolske Valencije preko Las Vegasa do posljednjih stanica u Lilleu i Parizu gdje se odvijao sigurno najspektakularniji košarkaški turnir, onaj olimpijski. Zadarski košarkaški sudac proputovao je doslovno pola svijeta, odradio ogroman posao, ali i skupio novu vreću iskustva, etabliravši se potpuno u elitnom sloju FIBA-inih košarkaških arbitara, a to u svakom smislu riječi jest osoba koja dobije priliku suditi i u samom finalu olimpijskog turnira. Ljetna avantura krenula je još krajem lipnja u Valenciji kvalifikacijskim turnirom za Olimpijske igre, potom ga je čekao let »preko bare«, preciznije prema američkom »Gradu grijeha« gdje je kao jedan od petorice FIBA-inih sudaca dobio jedinstvenu priliku iskusiti čari NBA Ljetne lige, da bi šlag na tortu stigao uvrštenjem na listu arbitara za olimpijski turnir.


– Ljeto je krenulo iz Valencije gdje sam bio na kvalifikacijama kao jedan od tada 40 sudaca na širem popisu za Olimpijske igre. Po završetku turnira u Valenciji stigla je potvrda da sam izabran među 30 sudaca i sutkinja koji će dijeliti pravdu u Parizu te sam otišao u NBA ljetnu ligu kako bih i tamo mogao proširiti znanje te steći drugačije iskustvo rada u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Vezano za suđenje sigurno najljepše ljeto koje sam imao do sada, snovi su se ostvarili uz dosta rada, truda i odricanja, ali isplatilo se – kazao je 36-godišnji zadarski košarkaški arbitar kojeg je svako ljeto od tri posljednja dočekala užarena radna temperatura i nastupi na velikim natjecanjima. Još 2022. godine dijelio je pravdu na muškom EuroBasketu, uslijedio je SP za košarkašice, dok ste prošlo ljeto odradili EP košarkašica i mušku svjetsku smotru u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.


– Upravo tako, odradio sam sva velika natjecanja, a uz to sam bio i dijelom NBA lige, i kada se osvrnem unatrag na razdoblje koje je prošlo bio je to jako lijep put i napredovanje iz natjecanja u natjecanje svake godine.





Treći Hrvat na OI-u


Na Olimpijskim igrama Vulić je imao priliku suditi šest utakmica, dok je triput imao ulogu četvrtog, tzv. pričuvnog suca. U muškom dijelu turnira odradio je dvije utakmice u razigravanju po skupinama, sudio je u dvoboju Južnog Sudana i Portoriko te SAD-a i Portorika, dok je u ženskom dijelu turnira arbitrirao u četiri utakmice, Njemačka – Belgija, Kina – Srbija, Srbija – Australija u četvrtfinalu, a najveće priznanje uslijedilo je prošle subote kada je u pariškom Bercyju dobio jedinstvenu priliku suditi olimpijsko finale košarkašica. Zanimljivo, tek ste treći hrvatski sudac u povijesti koji je dobio priliku dijeliti pravdu na najvećem sportskom događaju na svijetu, ali za razliku od Davorina Nakića koji je nastupio u Atlanti 1996. i Sretena Radovića koji je bio u Rio de Janeiru 2016., imali ste veliku čast suditi u borbi za zlatnu medalju.


– Ispisati povijest s finalem Olimpijskih igara kao prvi Hrvat kojem je to pošlo za rukom, zaista je nešto što treba određeni broj dana da »sjedne na svoje mjesto«, ali ova finalna utakmica ženskog olimpijskog turnira je svakako najveće priznanje koje sam dobio u svojoj karijeri.


Osim onih s parketa kakvi su ukupno dojmovi s Olimpijskih igara? Jeste imali vremena i za neke druge stvari izuzev radnih obaveza? Jeste li uspjeli popratiti uživo hrvatske sportaše na borilištima?


– Duh Igara je nešto što do sada nisam doživio, pozitivna atmosfera u svim segmentima na i oko Igara. Tisuće ljudi u organizaciji, tisuće volontera, desetine tisuća u publici svakoga dana, rasprodana borilišta je svakako nešto što bih volio da svaki sportaš ili sportski sudac može doživjeti barem jednom u karijeri. Slobodnog vremena nisam imao previše, zbog obaveza vezanih za košarku, također grupna faza košarke se igrala u Lilleu tako da nam nije bilo izvedivo gledati druge priredbe. Hrvatske sportaše nisam imao prilike gledati uživo, ali sam ispratio sve naše predstavnike na OI-u te im još skidam kapu na plasmanu, a osvajačima odličja velike čestitke.



 


NBA iskustvo


Ocjena mnogih pratitelja košarkaških zbivanja je da je košarkaško olimpijsko natjecanje u Lilleu i Parizu bilo najkvalitetnije dosad. Potvrdile su to pretežito neizvjesne utakmice i u muškoj i u ženskoj konkurenciji gdje su do zlata na koncu stigli reprezentacije SAD-a, no to im je pošlo za rukom iznimno tijesnim pobjedama u odlučujućim utakmicama. Nekako je unificiran dojam da su se i arbitri dobro uklopili i nisu se izuzev nekih dijelova polufinala između Amerikanaca i Srba mogle čuti kritike na račun suđenja.


– Mogu reći da se igrala jako kvalitetna razina košarke, jako puno neizvjesnih utakmica. Ono što je dovelo do toga da su se suci kako vi kažete »dobro uklopili« je plod višemjesečnih, tj. višegodišnjih treninga, priprema koje imamo kako bismo dobili najbolje moguće performanse sudaca na najvišim natjecanjima, a Olimpijske igre su upravo to, najveće i najjače sportsko natjecanje na svijetu.


Jedinstveno iskustvo doživjeli ste u Las Vegasu gdje ste sudili neke utakmice Ljetne NBA lige. Kakav je osjećaj dijeliti pravdu u takvom, za europske suce, sigurno malo čudnijem okruženju?


– U jednom sam razgovoru rekao da je početak kao da idete u zemlju gdje se automobil vozi lijevom stranom, a dolazite iz države gdje se vozi desnom. Treba vam određeno vrijeme za prilagodbu na tehniku i mehaniku suđenja (kretanje sudaca na terenu, rotacije sudaca), međutim govoreći o elitnom razredu sudaca i naše sposobnosti na prilagodbu ta prilagodba je jako kratka i iz aspekta gledatelja neprimjetna. Složio bih se da je jedinstveno iskustvo te sigurno nešto što me poguralo izvan svakodnevnog okruženja, ali upravo je to ono gdje kao sudac ili kao osoba rastete kad primate nova znanja i iskustva izvan svog komfora. Košarkaška igra je košarkaška igra i ako poznajete postulate igre nije se teško snaći ni u takvom okruženju. Predivno i pozitivno iskustvo gdje sam naučio dosta novih stvari koje ću sutra moći primijeniti u svojoj izvedbi – istaknuo je Vulić koji će svu svoju sreću zbog odlično obavljenog posla proslaviti na jednostavan, ali provjereno relaksirajući način, kupanjem u zadarskom moru.


– Plan mi je dobro se odmoriti i malo se okupati, za promjenu u moru u Zadru. Nakon toga kreće priprema za novu klupsku sezonu te sve što ide vezano uz to – kazao je za kraj Vulić.