Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zadarski šahovski festival

Martin Jablonicky pobjednik, Matej Levačić iz Caspera osvojio B turnir

Autor: Šime Ćurko

24.07.2024. 18:01
Martin Jablonicky pobjednik, Matej Levačić iz Caspera osvojio B turnir

Foto: ŠK Casper



Martin Jablonicky, FIDA-e majstor iz Slovačke, osvojio je pobjednički pokal na Zadarskom šahovskom festivalu, međunarodnom turniru za igrače s rejtingom većim od 2200 bodova. Turnir je održan u Studentskom domu u organizaciji ŠK Sveučilišta u Zadru, ŠK Casper i Šahovskog saveza Zadarske županije. Na glavnom turniru sudjelovalo je 29 igrača iz 14 država, među kojima su bila četiri velemajstora i dva međunarodna majstora. Odigrano je devet kola po švicarskome sustavu natjecanja u tempu od 90 minuta za cijelu partiju i dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza.


Do prvog mjesta Jablonicky, kojem je pripala i novčana nagrada od 1.600 eura, stigao je zahvaljujući boljem dopunskom kriteriju kod diobe mjesta. Jednak broj bodova (6) osvojili su i Poljak Franciszek Sernecki (1.100 eura) i Austrijanac Peter Schreiner (700 eura), ali im je zbog slabijeg Buchholza pripalo drugo, odnosno treće mjesto. Bugarski velemajstor Aleksander Delčev, član Caspera s 5,5 boda je bio četvrti.





Odličan nastup na B turniru (90 natjecatelja) imao je majstorski kandidat Matej Levačić, član zadarskog Caspera, koji je do prvog mjesta došao sa sedam pobjeda i dva remija. Značajno je Levačić popravio i svoj rejting, budući da su mu ostvareni rezultati donijeli 64 FIDA-e boda. Drugi je na B turniru sa sedam bodova bio Kristijan Bajlo (Zadar). Od ostalih predstavnika Zadarske županije Romeo Sorić (Goran) je sa šest bodova bio 15. Na B turniru nastupili su šahisti s rejtingom manjim od 2300 bodova.


– Bio sam 12. nositelj, tako da uoči turnira nisam imao velikih očekivanja. Međutim, kada sam u četiri kola imao sve pobjede počeo sam razmišljati da bih mogao ostvariti dobar rezultat. Igrao sam bez opterećenja i to mi je donijelo potrebnu mirnoću, dok se kod suparnika osjetilo da su bili pod pritiskom – kaže Levačić koji studira matematiku na PMF-u Zagrebu.


– Studij mi je u prvom planu. Nisam zapustio ni šah, treniram koliko mogu i nadam se sljedećem koraku, a to je titula FIDA-e majstora.


Turnir je i rezimirao Veljko Šagi, predsjednik ŠSZŽ.


– Drugu godinu zaredom organizirali smo kvalitetan turnir, u okovima mogućnosti za koje smo se sami izborili. Nismo imali financijsku potporu Grada Zadra, kao ni Sportske zajednice. Pomogli su nam moji prijatelji i sponzori, među kojima je bilo i onih koji nemaju veza sa šahom. Međutim, za razliku od naših institucija, oni su prepoznali značaj ovog događaja, kao i činjenicu da Zadar ima bogatu povijest šahovskih natjecanja. Zahvalni smo na podršci i Sveučilištu u Zadru – naglasio je Šagi.



U sklopu ZŠF-a odigran je i brzopotezni turnir koji je okupio 80 šahista. Nakon 11 partija pobijedio je Slovenac Maksim Goroškov (8,5 bodova), drugi je bio Norvežanin Saad Abobaker Elmi (8,5), a treći Zadranin Saša Martinović (8).


 


Redoslijed


A turnir: 1. Martin Jablonicky 6 bodova uz Buchholz od 38 bodova, 2. Franciszek Sernecki 6 (36,5), 3. Peter Schreiner 6 (35), 4. Aleksander Delčev 5,5, 5. Andreas Diermair 5,5, 6. Ante Šarić 5,5, 7. Ognjen Cvitan 5,5, 8. Erdene Baasansuren 5,5…


B turnir: 1. Matej Levačić (Casper) 8, 2. Kristijan Bajlo (Zadar) 7, 3. Alena Skvortsova (Crna Gora) 7, 4. Igor Mestek (Slovenija) 7…