Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Ogromna čast

Luka Lovre Klarica: 'Jedino je medalja na Olimpijskim igrama veća od samog poziva'

Autor: Alen Plahinek

11.07.2024. 11:12
Luka Lovre Klarica: 'Jedino je medalja na Olimpijskim igrama veća od samog poziva'

Foto: IMAGO/IMAGOSPORT



Sjajnim nastupima u Ligi prvaka i domaćem prvenstvu, rezultirali su pozivom na prvo veliko reprezentativno natjecanje – Europsko prvenstvo u siječnju. U Njemačkoj je blistao, a onda je do kraja sezone u Zagrebu samo nastavio, gdje je stao. Sve to kad se zbrojilo rezultiralo je pozivom na Olimpijske igre. Luka Lovre Klarica postao je tako treći Zadranin na rukometnom turniru na olimpijskim igrama u povijesti.


– Presretan sam, vrhunski je ovo uspjeh. Olimpijske igre su nešto najbolje što sportaš može doživjeti. Mlad sam, još trebam puno toga doživjeti, no ovo mi je do sada najveći uspjeh karijere. Doslovno se san ispunio. Evenutalno samo medalja na Igrama može biti veća od poziva. Na pripremama smo već nekako i prije službene objave znali tko će ići. Prvo sam zvao roditelje, pa brata i onda su svi ostali došli na red – istaknuo je Klarica, dodajući kakva očekivanja ima od Olimpijskog sela u Parizu.


– Stvarno ne znam. Vidjet ću kad dođem tamo. Ustvari, znam samo jedno – da će biti puno fotografiranja. Vidjet ću sportaše koje sam do sada samo gledao na televiziji, primjerice neke NBA igrače. Suigrači iz reprezentacije koji su već bili govore da je olimpijsko selo sjajna stvar, stoga se stvarno jako veselim da sve to skupa počne.


Tko rano rani…




Od kraja lipnja hrvatska je reprezentacija krenula s pripremama za najveći sportski događaj godine. Od 26. lipnja do 7. srpnja reprezentativci su boravili u Prelogu, gdje je odrađen prvi, fizički dio priprema.


– Bilo je jako zahtjevno, ali bilo je i puno odmora. Iskreno, sviđa mi se takav režim rada. Buđenje je bilo u 6:30, lagana šetnja, istezanje, valjci, zatim doručak pa kraći odmor da se to slegne. Nakon toga dva sata rukometnog treninga i onda ili teretana ili kondicija, što je već taj dan bilo u planu. Što se rukometnih treninga tiče, tu se vidi skandinavski način rada. Drugačiji je pristup, nema pretjerane filozofije. Na početku se jasno kaže što se radi. Nema zaustavljanja napada, ako se nešto pogriješi. Ispravlja se u hodu sve. Više se trči u napad, zatim trk natrag, traži se više golova, puno više polukontri i kontri. Ustvari, radilo se najviše na popravljanju velikog broja grešaka s turnira u Norveškoj. Vjerujem da smo u tome uspjeli. I tako, treninzi su trajali do 13:30 te smo nakon toga imali slobodno poslijepodne, odnosno za regeneraciju za drugo jutro – objašnjava Klarica, dodajući zašto su treninzi bili tako posloženi.



– Dvije utakmice u skupini u Parizu igramo u 11 sati ujutro, tako da je od početka krenulo privikavanje na jutarnji termin. Sad smo se svi navikli na buđenja ujutro i odmah krenuti raditi. Nije se teško motivirati, ovo su Olimpijske igre.


Slijedi drugi dio priprema u Opatiji nakon čega slijedi put u Pariz.


– Danas putujem u Opatiji, imali smo nekoliko dana slobodno tako da sam bio stigao otići doma u Zadar. E, sad, kako točno idu datumi nisam siguran. Znam da 17. srpnja imamo utakmicu s Francuskom, to ćemo ići jedan dan tamo i vratiti se odmah. Još prije odlaska u Pariz otići ćemo na dan-dva u Zagreb i onda put olimpijskog sela. Natjecanje otvaramo 27. srpnja protiv Japana.


Nema podcjenjivanja


Pripremna utakmica protiv neugodnog Egipta sjajna je bila uvertira za ono što se očekuje u Parizu. Klarica je u toj utakmici dobio 30-ak minuta, 15 u prvom i 15 u drugom dijelu te četiri puta zatresao mrežu.


– Nismo imali dojam prije te utakmice kako funkcionira sve na terenu i kako ćemo izdržati. Ispalo je da smo jako dobro izgledali u svakom pogledu. I fizički, čega me bilo malo strah nakon priprema, također nismo ni imali baš puno tehničkih grešaka, što nam se znalo događati. Isto tako, reagirali smo kvalitetno u pravim trenucima. Znalo nam se događati vodimo četiri-pet razlike, protivnik dođe na jedan-dva razlike i mi to prospemo pa izgubimo. Svatko od nas je odigrao jako dobro, odradio svoju dogovorenu ulogu. Zadovoljan sam sobom, ali može to još bolje – sumira Klarica.


Osim s Japanom, Hrvatska je na OI-u u skupini sa Slovenijom, Španjolskom, Njemačkom i Švedskom.


– Svi će biti dodatno motivirani zbog važnosti turnira. Na turniru je 12 reprezentacija, najbolji od najboljih. Svi su jako dobri, ni Japan nije loša reprezentacija, postoji razlog zašto je tu, tako da će sitnice odlučivati za pobjedu. U dobroj smo formi, koja može biti i bude još bolja, ako pobijedimo prve dvije-tri utakmice, dodatno dobijemo samopouzdanje, sve je moguće – kaže Klarica osvrnuvši se na Španjolsku koja je u diskutabilnoj formi u posljednje vrijeme.


– Loš EURO su imali, zatim su i u svibnju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo izgubili od Srbije. Smatram da smo trenutačno bolja, kvalitetnija momčad od njih, ali to ne mora ništa značiti. Može se i nama dogoditi loš dan ili loš turnir. Opreza nikad dovoljno, ali uvjeren sam da se neće ništa neočekivano dogoditi – zaključio je Klarica.


 


Nasljednik Tončija Valčića i Ivana Ninčevića


Zadarsku rukometnu priču na olimpijskim igrama otvorio je Tonči Valčić u Pekingu 2008. godine. Hrvatska je završila četvrta, s »drvenom« medaljom. Izgubili su igrača Lina Červara u polufinalu od Francuske 23:25, a potom u utakmici za broncu od Španjolske 29:35. Četiri godine nakon na OI-u u Londonu, Zadar je na rukometnom turniru predstavljao Ivan Ninčević. Kauboji su osvojili brončanu medalju. Kobna je opet bila Francuska u polufinalu, no s 33:26 pobijeđena je Mađarska u utakmici za treće mjesto.