Subota, 14. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HNL

Livaja petim golom sezone smrznuo prohladni Maksimir i odveo Hajduk privremeno na vrh lige

Autor: Alen Plahinek

13.09.2024. 22:10
Livaja petim golom sezone smrznuo prohladni Maksimir i odveo Hajduk privremeno na vrh lige

Foto: LUKA STANZL/PIXSELL



Pola utakmice klasičan derbi, pola utakmice zapravo jedna jako dobra utakmica. Iako je Dinamo bio favorit, Hajduk je uspio šokirati Moder na prohladnom Maksimiru i slavio 1:0. Kada je riječ o pogotku Hajduka, samo je jedan mogući odgovor – Marko Livaja. Iskoristio je Livaja nepažnju Dinamove obrane i uspio uzeti ogromna tri boda.


Tek jedno uzbuđenje


Obojica trenera pomalo su iznenadila početnim sastavima i to su bila gotovo jedina uzbuđenja u prvih 45 minuta. Ako se mogu nazvati uzbuđenja… Gennaro Gattuso na Maksimir je poslao momčad u kojoj lijevu stranu drže Diallo kao bek te Kalik kao krilo, a u istom trenutku na terenu se nalazio i Melnjak, ali na desnom beku. Sergej Jakirović pak je na klupi ostavio prvog strijelca lige Kulenovića.


Sve to urodilo je tako da su jedna i druga momčad izgledale, barem u prvom dijelu, kao da su zadovoljne podjelom bodova. Dinamo je očekivano preoteo posjed, Hajduk je krenuo u plitkom bloku pri čemu su na, barem na početku, brzo prilazili igračima i onemogućili Modrima da stvaraju veće prilike pred vratima Lučića. Kasnije su Bili stali u dublji blok, međutim ni nakon toga Modri nisu uspijevali nikakvu konkretniju priliku organizirati. Statistika ističe kako je Dinamo dva puta pucao u okvir, međutim oba ta pokušaja bila su jalova. S druge strane, jedina prilika Hajduka bila je u 17. minuti. Mmaee je skoro napravio kardinalnu priliku, odvojio se od Livaje u kaznenom prostoru na nekoliko koraka, što je iskusnom napadaču i više nego dovoljno. Okrenuo se Livaja i snažno tukao malo iznad grede.


Krenule prilike




Početkom drugog dijela sve se to preokrenulo. Jakirović je na teren odmah poslao Kulenovića, pokazavši svoje “karte” kako je vrijeme da se krene na pobjedu. Ipak, prva ozbiljna prilika u drugom dijelu bila je za Hajduk. Krovinović je u 47. minuti s 20-ak metara, no Nevistić je uz pomoć Ristovskog otklonio opasnost. Ademi je poluškaricama umalo doveo Modre u vodstvo, ali udarac je bio preslab da iznenadi Lučić. U 60. minuti Petković je vrhunski ubacio prizemno za Kulenovića koji je pobjegao obrani Hajduka, međutim umjesto da postavi nogu, Kulenović je išao pucati glavom i ostao “kratak”. Sedam minuta kasnije nova šansa za Kulenovića, ovog puta je udarac glavom otišao pokraj vratnice.


A onda je Theophile-Catherine napravio kardinalnu pogrešku, kao i Mmaee u prvom dijelu – ostavio je prostora Livaji. U prvom dijelu nije zabio, no u 70. minuti je poentirao pokraj Nevistića i šokirao Maksimir. Mat-poziciju imao je Rog u 76. minuti kada je ostao u punom trku jedan na jedan s Lučićem, međutim promašio je cijeli gol.


I kada se činilo da bi utakmica mogla završiti u miru i fair-playu, kako na terenu tako i na tribinama, probudila je Torcida. Po tko zna koji puta i zaustavila utakmicu na preko pet minuta… Grandiozan potez kada tvoja momčad pobjeđuje. U osmoj minuti nadoknade Rog je ponovno imao ogromnu priliku, međutim opet je katastrofalno pucao i time “potopio modri brod”.