ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Riječ šampiona

Kovačević: 'Povlastica je biti dijelom ove momčadi'

Autor: Andrija Dešpoja

12.06.2024. 12:44
Kovačević: 'Povlastica je biti dijelom ove momčadi'

Foto: Luka Jeličić



Svjetla pozornice u trenucima osvajanja titula kada je u pitanju Košarkaški klub Zadar često odvuku najbolji igrači ili pak trener Danijel Jusup koji svakako s pravom dobivaju najveću pažnju medija, a u njihovoj sjeni se uvijek nalazi popratna mašinerija bez koje nijedan uspjeh ne bi bio ni blizu izvediv. Tako se u debeloj hladovini osvojene dvostruke krune sakrio i najfriškiji član Jusupovog stručnog stožera, 33-godišnji Boris Kovačević koji je uz Ivana Barančića bio jedino novo lice na klupi Zadra u odnosu na prethodnu sezonu. Uskočio je taj dvojac u cipele Tomislava Ružića i Stipe Kuliša koje im se nisu na kraju pokazale tijesnima, već savršeno udobnima, a to se na najbolji mogući način potvrdilo u minula četiri mjeseca za vrijeme kojih su u klupske vitrine pospremljena čak dva domaća trofeja.


Videoanalize


Za mladog stručnjaka, kao što je Boris Kovačević, proslava titule prvaka Hrvatske s igračima, kolegama iz stožera i navijačima bila je poput ispunjenja snova, a takav scenarij ni u primislima mladi stručnjak nije imao tamo početkom rujna prošle godine kada ga je trener Jusup kontaktirao i angažirao za rad u stručnom stožeru.


– Kontaktirali su me pred početak natjecateljske sezone i uspjeli smo naći, hajdemo to tako nazvati, zajednički jezik. Mogu kazati da sam stvarno povlašten što sam ove sezone dobio priliku biti dijelom momčadi. Neizmjeran je osjećaj imati prste u dvama domaćim trofejima na kraju sezone, ovo je kao da sanjam – kazao je mladi Kovačević koji je u sportu gotovo cijeli svoj život, posebno u košarci gdje se dosta bavio radom s mladim igračima, dok je u Jusupovom stožeru imao specifičan zadatak usko vezan za skauting protivničkih momčadi.


POKER TRENERA – Ivan Barančić, Danijel Jusup, Toni Dijan i Boris Kovačević




– Volontirao sam u omladinskom pogonu Zadra, nakon toga sam se malo više bazirao na fitnesu, a onda sam dobio poziv pridružiti se seniorskom timu Zadra koji nisam mogao odbiti jer to je prilika koja se pruža jednom u životu. Na koji god te način pozovu da budeš dio tima, to je svakako jedna velika čast. A moj osnovni zadatak su bile videoanalize, tj. tehnička priprema videomaterijala koje onda trener prezentira igračima u pripremi utakmice plus što sam i aktivno sudjelovao na treninzima.


Stresan posao


Rezime svega je sjajna atmosfera u finalnoj seriji i slavlje košarkaša Zadra, no nije sve bilo tako bajno tijekom sezone, trebalo je odraditi izazovan posao i privesti sve ovakvom sretnom kraju.


– Bilo je i uspona i padova, kao što svi znaju, međutim ovaj osjećaj na kraju s osvojenim trofejima je nešto neopisivo. Stoga kada dođu ovakvi trenuci, onda se i one neke manje dobre stvari, problemčići i nedaće, koji se proživljavaju kroz sezonu vrlo lako zaborave.


Pored teških zadaća i brojnih izazova u poslu najveći stres se proživljava gledajući utakmice. Igračima je u tom smislu puno lakše jer su izravno involvirani u događanja na parketu, dok je uloga stožera dosta nezahvalna, pogotovo za njihove nokte.


– U pojedinim trenucima stres je i puno izraženiji nego kod navijača na tribinama, ali je zato nagrada kada se sve završi na ovakav način maksimalna, tako da sve zajedno ispadne jako lijepo. Ima tih teških trenutaka u cijelom procesu, ali sve se isplati kada se završetak sezone odradi na ovako uspješan način – istaknuo je za kraj Kovačević.