Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

WABA liga, 1. kolo

Košarkašice Zadar Plusa večeras protiv Zagreba debitiraju u regionalnoj ligi

Autor: Andrija Dešpoja

02.10.2024. 08:41
Košarkašice Zadar Plusa večeras protiv Zagreba debitiraju u regionalnoj ligi

Foto: Marin Sušić



Grad košarke od ove sezone je dobio drugog člana regionalne elite, košarkašima Zadra su se pridružile košarkašice Zadar Plusa koje večeras od 18 sati u dvorani Jazine očekuje povijesni nastup u WABA ligi, a prvi protivnik u natjecanju s ukupno devet ekipa bit će im poznate suparnice iz Premijer lige košarkašice Zagreba. Ekipa Šime Kraljevića puna entuzijazma dočekuju svoj prvi regionalni nastup koji su pak zaslužile silom (ne)prilika u koje su upale članice Raguse, tj. Dubrovkinje su praktički pet do dvanaest odustale od sudjelovanja, a onda je putem wild-carda ta čast dopala Plusice koje su tako ušle u konkurenciju koju čine još dvije hrvatske i bugarske, te po jedna slovenska, bosanskohercegovačka, srpska i crnogorska ekipa.



Šlag na tortu


Naslov brani Cinkarna Celje koja je u finalu prošlosezonskog Final Foura u Podgorici tijesno svladala domaću Budućnost Bemax, a što se tiče ove sezone izrazito ambicioznih cura pod paskom trenera Šime Kraljevića regionalni nastupi će im savršeno doći da se popuni veliki jaz između premijerligaških nastupa i da se povećanim fondom utakmica dostigne prava sportska forma za onaj odlučujući dio sezone u kojem Plusice za razliku od prijašnjih kampanja pucaju jako visoko.




– U neimaštini dobrih utakmica i jakih protivnika, WABA liga će nam idealno poslužiti po pitanju uigravanja ekipe za domaće prvenstvo, a i s obzirom na to da smo ove sezone odlučili sastaviti jedan kvalitetan i širok roster neophodno nam je povećati broj utakmica jer nam ne bi ni došao toliki broj igračica sa strane da se igra tek jedna utakmica tjedno. Stoga nam regionalni nastupi dođu poput šlaga na tortu, ušli smo u nju nakon što je odustala ekipa Raguse, a vjerojatno im je bio razlog što su dosta duga putovanja. Jer ćemo morati primjerice dvaput u osnovnom dijelu na put prema dalekoj Bugarskoj, a za svako putovanje prema tamo ćemo morati potrošiti čak četiri dana. Bit će tu sigurno onda problema odraditi rekuperaciju pa pripremu za vikend nastup u Premijer ligi, no s druge strane imat ćemo veće koristi od tog natjecanja. Prvenstveno zbog emocija i adrenalina koje će nam svaka utakmica u regionalnoj ligi donijeti, jer poticaj je uvijek veći za cure kad igraju utakmice, a ne da se samo trenira – istaknuo je na prvu strateg Plusica koji doslovno trlja ruke od zadovoljstva što je koncem ovog ljeta dobio kvalitativan i kvantitativan materijal od kojeg će se moći napraviti moćan stroj, što je i najavljeno odličnim pripremnim razdobljem kao i slavljem na parketu favoriziranog Medveščaka u prvom kolu Premijer lige.



Široka klupa


– Napravili smo jako dobar posao u prijelaznom roku i samo je pitanje kako će Uprava, tj. predsjednik kluba uspjeti sve odraditi po pitanju financija. No, po svemu sudeći na pravom smo putu da napravimo ove sezone jednu dobru priču. Ekipa je pokrivena s čak 11 seniorki, što malo koja druga ekipa ima, a doveli smo stvarno ozbiljne igračice. Na vanjskim pozicijama su nam dvije odlične Amerikanke, radi se o Ashley Austin i Asiah Dingle, a o onome što nam je donijela Katarina Trehub pod obručima ne treba ni govoriti. Međutim, da se ne lažemo bez obzira na to što su ostale četiri igračice od lani, ovo je potpuno nova ekipa, zato će morati proći određeno vrijeme kako bi sjelo sve na svoje mjesto. Cure se trenutačno malo privikavaju jedna na drugu i plan nam je ići polako, iz utakmice u utakmicu te uhvatiti pravu formu u narednim mjesecima. To se najbolje vidjelo u utakmici protiv Medveščaka koja je bila rastrgana, s velikim amplitudama na obje strane i primjetno je da nedostaje tog toliko željenog automatizma u akcijama i da je pred nama jako dug i složen proces kako bi se sve posložilo.


No, neuigranosti usprkos u regionalnom debiju kontra Zagreba očekuje se pobjeda, iako će i sam Kraljević potvrditi da protivnice mogu stvoriti određene probleme.


– Zagreb se prošle godine tražio, ali su i dosta mijenjali u odnosu na lani. Da neće biti mačji kašalj potvrdila je to njihova uvodna utakmica u hrvatskom prvenstvu na parketu snažne Požege koju su držali u egalu do završnih pet minuta. Ako se ne shvate ozbiljno mogli bismo imati dosta problema, no naša prednost je ta širina rostera i nadam se da ćemo znati tu činjenicu iskoristiti u večerašnjem okršaju – zaključio je Kraljević.