Petak, 4. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Premijer liga, 2. kolo

Košarkaši Zadra večeras kod Zaboka traže drugu pobjedu

Autor: Andrija Dešpoja

04.10.2024. 08:00
Košarkaši Zadra večeras kod Zaboka traže drugu pobjedu

Foto: Mate Komina



Četiri dana odmora od natjecateljskih izazova na Višnjiku je iskorišteno za pripremu novih, u ovom slučaju gostujućih, iskušenja u Premijer i ABA ligi. Ponedjeljak košarkašima Zadra donosi vrlo težak zadatak u Podgorici protiv Studentskog centra, no “za baciti” nije ni večerašnji prvi ovosezonski gostujći nastup u hrvatskom prvenstvu. Uvijek nezgodni Zabok dočekat će sastav Danijela Jusupa u okršaju drugog kola kojem oba pristupaju s upisanom pobjedom u uvodnoj rundi. Zadrani su imali lagan izazov, odradivši više trening nastup kontra Alkara u svom Krešinom domu, dok su se Zabočani za dva boda morali mučiti čak 45 minuta, ali su zato s velikim zadovoljstvom dočekali kraj okršaja na parketu zagrebačkog Dinama.


Neugodni Zabok




Stoga se u redovima branitelja naslova s podosta opreza pristupa momčadi pod paskom Ivana Tomasa s kojom su imali priliku odmjeriti snage u pripremnom razdoblju, preciznije u finalu Memorijalnog turnira Tomislav Knežević, a ta utakmica je zapravo potvrdila da strah Zadrana pred ovu prvenstvenu utakmicui i nije toliko neutemeljen. Iako im je to bila tek druga prava provjera u predsezoni Jusupovi igrači pamte iznimno teške tri četvrtine, da bi tek u završnih deset minuta uspjeli pronaći način kako zavezati “Žute lavove” u čvor.


– Igrali smo već protiv njih u pripremama, ali svi znamo da je ovo prvenstvena utakmica i da je potpuno drugačije, ne samo zbog uvijek nezgodnog gostujućeg terena i njihovih navijača. Znamo dobro sve njihove igrače, ispratili smo utakmicu s Dinamom koju su dobro odigrali i slavili nakon produžetka. Neugodni su, pucaju iz svih pozicija i ako im se dopusti da se raspucaju može biti zeznuto. Zato se kao u svakoj utakmici dosad moramo fokusirati na sebe, dobro smo trenirali kroz tjedan i idemo u Zabok odigrati najbolje što možemo – rekao je centar Lovro Mazalin, dok je slična razmišljanja uoči puta prema središtu Hrvatskog Zagorja iznio i strateg Zadar. Poslovično oprezni Jusup posebno se pribojava vanjskog šuta Zaboka koji ako mu se otvori šut može napraviti puno štete. Stoga i nije velika nauka u zaključku da je put do pobjede popločan čvrstom obranom i kontrolom skoka, što je protiv Alkara, ali i Igokee, dosta dobro funkcioniralo.





– Na domaćem terenu Zabočani igraju jako dobro, osjećaju se komforno. Protiv Dinama su šutnuli preko 40 trica, što najbolje ilustrira njihov stil igre zato ćemo morati biti posebno fokusirani u obrani te smanjiti njihov postotak njihovog šuta na najmanju moguću razinu te im ne dopustiti nove napade nakon promašaja. To je formula za dobar rezultat – iznio je Jusup što se treba napraviti da bi se s uspjehom odradila misija Zabok. Trener sastava s Višnjika izuzev taktičkog dijela nije naznačio hoće li činjenica da se već u ponedjeljak igra važnija utakmica u Podgorici utjecati na večerašnjem gostovanju, ali nema sumnje da će od svojih igrača očekivati maksimalan pristup i samim time doći do lakše pripreme ogleda kontra Studentskog centra.


Motivirani Sikirić


Svakako se fokus u redovima prvaka Hrvatske mora staviti na kvartet Zabočana koji predvodi prekaljeni premijerligaški lisac Dino Cinac. Jednako učinkovitim se, kako na Knezovom memorijalu tako i u srazu kod Dinama, pokazao mladi Luka Cvitanović, veliko je pojačanje Tomas dobio u srpskom beku Milanu Lužaiću, no najzanimljiviji je iz zadarskog kuta Antonio Sikirić koji je ovog ljeta krenuo u dresu Zadra, pa opet završio u zabočkoj svlačionici koja mu očito odgovara jer je bio prvo ime svoje momčadi protiv Dinama s “double-double” učinkom od 21 koša i deset skokova.




– Sikirić je motiviran, to je sportski. Protiv Dinama je odigrao vrlo dobro, pogodio pet trica s visokom statistikom. Neka dobro odigra i ovu utakmicu, a Zadar da na kraju pobijedi – osvrnuo se Jusup na svog bivšeg štićenika, a kada smo kod njih onda je i za i ovu utakmicu kao i za onu u ponedjeljak u crnogorskoj metropoli ostalo vrijediti da je izvan stroja Mate Kalajžić.