Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

WABA liga, 1. kolo

Zadar Plus na američki pogon do povijesne pobjede

Autor: Andrija Dešpoja

02.10.2024. 20:02
Zadar Plus na američki pogon do povijesne pobjede

Foto: Luka Jeličić



Košarkašice Zadar Plusa odradile su povijesni prvi nastup u regionalnoj WABA ligi za ocjenu odličan. U legendarnim Jazinama igračice mladog zadarskog kluba na najljepši mogući način su čestitale svom treneru Šimi Kraljeviću rođendan kao što su potvrdile su da će se dosta dobroga čuti o njima ove sezone u kojoj pored domaćeg elitnog ranga debitiraju u regionalnoj eliti, a prvom žrtvom im se u toj novoj avanturi pokazala ekipa Studio Zagreba koja je pred nekih šezdesetak gledatelja u hramu zadarske košarke deklasirana s 23 poena razlike (86:63). Uistinu odlično predstavljanje Plusica u prvoj ovosezonskoj utakmici na domaćem parketu čime je zapravo potvrđen vrhunski rezultat ostvaren za vikend na parketu moćnog Medveščaka u uvodnom kolu Premijer lige.





Trema na otvaranju


No, nije sve bilo baš tako ružičasto po Zadranke na početku povijesnog okršaja kontra ekipe iz metropole. Kraljevićeve štićenice su očito imale tremu u tom uvodnom razdoblju, krasila ih je poprilično rastrgana igra, prepuna neforsiranih pogrešaka koje srećom po njih gošće i nisu previše naplatile. Na prvi ubačaj domaćih košarkašica u regionalnoj ligi moralo se čekati duge tri pol minute da bi konačno poklopac s obruča Zagrepčanki skinula američka razigravačica Ashley Austin. Tih nogometnih 2:2 vrijedilo je sve do proteka pete minute dvoboja, da bi se potom gošće ekspresno vinule do čak sedam koševa viška 6:13. Povukla je sastav iz metropole Lea Vukić dok se zatim u pravom modu našla i korpulentna Amerikanka Antoinette Lynnea Lewis koja je sa šest ubačaja u nizu primorala domaćeg trenera na prvu minutu odmora. Morao je Kraljević nekako trgnuti svoje igračice, naredio je stoga pojačani angažman u obrani i to je kako se bližio kraj prve dionice počelo donositi konkretne plodove. Proradila je nakon početne nervoze najviša Plusica Katarina Trehub, a kao naručena je potom stigla prva domaća trica u režiji Davorke Balić, dok je sve začinila vižljasta Austin s vezanim poenima za potpuni preokret (17:15) nakon deset minuta igre. Pokazao se taj zalet domaćih igračica tek pripremom za ono što je slijedilo u drugoj periodi utakmice. Izletjele su kao iz katapulta Kraljevićeve štićenice nakon prve veće pauze, prvenstveno s pravim obrambenim angažmanom koji im je donio dosta prilika za poene iz tranzicije, na račun čega su za nepune tri minute osvanule na odličnih devet koševa plusa (24:15). Proradila je u tim trenucima Sara Herceg i time povukla ostatak ekipe s naglaskom na probuđenu Nataliju Spaić čiji su ubačaji donijeli Plusicama najvećih dotad 11 viška (33:22). Sama završnica prvog poluvremena je pak pripala gošćama koje su zonskom obranom uspjele stati na kraj rezultatskoj nizbrdici i uputiti se prema svlačionicama s puno prihvatljivijih osam minusa (27:35).



Potvrda pobjede




To veselje Zagrepčanki pokazalo se kratkog vijeka, ako se ne računa 15-minutni veliki odmor, jer su Plusice ekspresno po povratku na parket odlučile pokazati tko je gazda u Jazinama. A najvećim krivcima za približavanje prvim regionalnim bodovima pokazale su se zadarske Amerikanke. Austin je odradila savršeno svoj razigravački dio, dok je Asiah Dingle aranžirala onaj najvažniji, egzekucijski dio, što je domaću ekipu pred kraj četvrtine odvelo do zavidnih 23 koševa prednosti (58:35). Gošće su pokušale koliko-toliko ublažiti štetu, uspjevši privesti kraju dotad katastrofalnu treću dionicu sa 16 minusa (60:44) na svom kontu, ali dalje od toga nisu uspjele stići. Američki dvojac je već na otvaranju završne četvrtine bijegom na 25 viška (73:48) zatvorio protivnicama i posljednja vrata u ovoj utakmici.


Dingle i Austin prednjačile su u redovima domaćina obje s 21 poenom, s tim da je Dingle pridodala sedam skokova i tri asistencije, a Austin devet uhvaćenih lopti i dvije asistencije, dok je kod gošći najučinkovitija bila njihova sunarodnjakinja Lewis s 23 ubačaja.