Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

objavljen kalendar

Sezonu ABA lige s dugih 30 kola otvara Cibona, a zatvara Split

Autor: Andrija Dešpoja

21.06.2024. 20:20
Sezonu ABA lige s dugih 30 kola otvara Cibona, a zatvara Split

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



U srijedu je u Zagrebu održana Skupština košarkaške ABA lige na kojoj se pored očekivane rotacije predsjedničke funkcije, koju je Zadar prepustio Megi, obznanio kalendar za nadolazeću natjecateljsku sezonu 2024./25. koja će početi 20. rujna, a osnovni dio će se privesti kraju nakon proteka sedam i pol mjeseci, točnije 2. svibnja 2025. godine.


Nakon sezone 2004./05. nikad više klubova u povijesti regionalne lige se nije natjecalo u jednoj sezoni, a evo u novoj kampanji koja kreće za točno tri mjeseca čak njih 16 se našlo u konkurenciji, što automatski donosi i poprilično rastegnut itinerar.


Zgusnut itinerar


Zbirno sve regionalne klubove očekuje iznimno naporniji ritam jer se u odnosu na prethodne godine igraju četiri utakmice više, tj. po rasporedu će se odraditi 30 kola, a to je sve produkt širenja pa se prošlosezonskoj garnituri od 14 klubova pridružio prvak ABA 2 lige Spartak iz Subotice te Dubai koji se preko regionalne lige prvenstveno želi domoći euroligaške konkurencije.




Gdje se u cijeloj priči našao Zadar uz kojeg će u odabranom abaligaškom društvu od hrvatskih predstavnika nastupati još Split i Cibona, a sva tri kluba će mučiti najviše situacija s Premijer ligom koja će ako ostane na dosadašnjim postavkama biti veliki uteg na njihovim leđima.


S 33 kola popela bi se brojka ligaških obveza na minimalno 63 utakmice u jednoj sezoni i to je sigurno problem koji će se najviše pokušavati rješavati u ljetnim mjesecima kada bi trebala doći potvrda starog sistema odigravanja hrvatskog prvenstva ili će se ipak na koncu dogoditi revolucionarni zaokret koji bi abaligaše spasio od tog napornog prvog dijela natjecanja i stavio ih u poziciju da se priključe domaćim obvezama u drugom dijelu sezone.


Sedam klubova u Europi


Blagodat izuzeća od participiranja u domaćim prvenstvima sve do proljeća za razliku od hrvatskih klubova imaju srpski, crnogorski, slovenski i BiH abaligaši, a to im pak otvara mogućnost sudjelovanja u europskim kupovima. Tako su uz Crvenu zvezdu i Partizan koji će nastupati u Euroligi, te Budućnosti i Cedevite Olimpije koji će i ove godine biti dijelom Eurokupa, europske nastupe potvrdili Igokea, FMP i novopečeni abaligaš Spartak. Momčadima iz Laktaša i Železnika potvrđen je nastup u grupnoj fazi FIBA-ine Lige prvaka, dok će se Subotičani pokušati za isto izboriti kroz sito kvalifikacija.


Hoće li se konačno nešto pokrenuti po tom pitanju pokazat će buduće razdoblje, a do tada Danijel Jusup sa svojim štićenicima može krenuti u planiranje zgusnutog abaligaškog rasporeda koji im za prvog protivnika donosi Cibonu s kojom će se ukrstiti koplja u Zagrebu, dok predstavljanje pred svojim navijačima slijedi u drugom kolu kada na Višnjik stiže Igokea.


Taj prvi dio sezone bit će ujedno i najviše bremenit jer je ždrijeb odlučio da se u nizu odrade tri najteža protivnika, u četvrtom kolu u Krešin dom stiže Budućnost, peto kolo odvodi Jusupove igrače na megdan Partizanu, a u šestom ugošćuju branitelje naslova Crvenu zvezdu.


Što se tiče egzotike, susret s Dubaijem je zakazan u prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata u 11. kolu, dok se prvi dio i drugi dio osnovnog dijela zatvara s dalmatinskim rivalima, košarkašima Splita.


Konstanta


Zadrani su posljednje dvije sezone pokazali da su konstanta u gornjem dijelu regionalnog poretka, stoga navijači ni od nove kampanje ne očekuju ništa manje, međutim kako su se počele dijeliti karte, u prvim danima ljeta taj doseg bi mogao biti puno teži za ostvariti s obzirom na to da će se teško zadržati kostur momčadi koja je bila sedma i šesta prethodnih sezona.


Uz to se i konkurencija značajno pojačava, jer svaki dan stižu objave abaligaša koji ne škrtare na osnaživanju svojih rostera i time najavljuju da će se voditi velika bitka koju će kao i svake sezone dosad predvoditi euroligaški giganti iz Beograda, a u drugom redu izazivača će stajati podgorička Budućnost i ljubljanska Cedevita Olimpija.


Izmjena sustava ABA 2 lige


Abaligaška skupština usvojila je izmjene sustava natjecanja u ABA ligi 2 koju će u sezoni 2024./25. činiti 16 momčadi koje će biti podijeljene u četiri skupine s po četiri momčadi. U svakoj skupini sudionici će se dvokružno sučeljavati, a dvije najbolje plasirane momčadi proći će u Top 8 fazu natjecanja. Tamo će se pak formirati dvije nove skupine po četiri momčadi od kojih će po dva prvoplasirana formirati kvartet za doigravanje. Polufinale i finale igrat će se na dvije pobjede u formatu 1-1-1.