Četvrtak, 27. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Zlato za povijest

Prije 20 godina kadetkinje ŽKK-a Zadar postale su prvakinje Hrvatske

Autor: Šime Ćurko

18.05.2024. 19:00
Prije 20 godina kadetkinje ŽKK-a Zadar postale su prvakinje Hrvatske

Foto: Arhiva ZL



Košarkašice Zadra vratile su se nakon tri sezone u Premijer ligu, a Ivu Borović Gregov, Zadranku koja vodi Medveščak, kolege i kolegice koji su na klupi drugih klubova proglasili su najboljom trenericom Premijer ženske lige. Prilika je to za podsjetnik na ekipu u kojoj je Borović Gregov stasala kao igračica. Nekoliko je generacija igračica obilježilo povijest kluba, a po mnogima jedna od najboljih bila je ona u kojoj su nastupale djevojke rođene 1988./89. godine koje su se na velikoj sceni prvi put pojavile prije 20 godina. Ključni događaj sezone 2003./04., a može se reći i jedan od najvažnijih u dotadašnjoj povijesti kluba dogodio na završnom turniru Prvenstva Hrvatske za kadetkinje koji je odigran u Jazinama. U Dalmatinskoj ligi Zadranke su pod vodstvom Marije Mazije, uz asistenciju Branimira Peričića i Blaženke Tadić, imale samo jedan poraz (kod kuće od Splićanke 48:53), dok su sve ostale dvoboje mahom uvjerljivo pobjeđivale. U klubu su se potrudili dobiti organizaciju završnog turnira koji je okupio osam ekipa. U skupini je Zadar pobijedio Požegu (89:66) i Dubravu (78:49) te izgubio od Montmontaže (40:68) i kao drugi prošao u polufinale u kojem je sa 75:71 svladao zagrebačku Croatiju. Finale je donijelo novi dvoboj s Montmontažom, ali ovaj put i pobjedu 79:72 nakon koje je Marija Vrsaljko, kasnije reprezentativka, sudionica Olimpijskih igara u Londonu 2012., proglašena najboljom igračicom turnira. Riječ je o generaciji čija je okosnica samo godinu dana ranije, nastupajući za Školu košarke Leonardo Bajlo, osvojila titulu prvakinja Hrvatske u kategoriji mlađih kadetkinja.


Foto: Arhiva ZL


Prve nakon 1971.


– Htjele smo nešto postići na Prvenstvu Hrvatske, napokon dati zadarskoj ženskoj košarci rezultat kojim se može ponositi – izjavila je tada Vrsaljko (danas Režan).


– Nije mala stvar osvojiti naslov prvaka države te bi u ovu ekipu trebalo i ubuduće ulagati jer ova talentirana generacija sigurno može popuniti nastalu prazninu zadarske ženske košarke – napisao je Čedo Fabulić za Zadarski list u izvještaju s finalne utakmice, izvrsno najavljujući upravo ono što će se kasnije dogoditi budući da je ova generacija vratila Zadar na košarkašku kartu Hrvatske.




Bila je to prva titula prvakinja države koju je, računajući sve kategorije, Zadar osvojio od 1971. godine (tada su juniorke bile prvakinje Jugoslavije).


– Pred početak prvenstva sam govorila da ako uspijemo doći do finala da ćemo sigurno na kraju biti pobjednici. Nakon što nas je Montmontaža u skupini pobijedila 28 razlike, curama je trebalo vratiti samopouzdanje jer izgubiti od jedne ekipe s toliko razlike, a pobijediti ih u finalu nije mala stvar. Peričić, Tadić i ja smo prije utakmice razradili taktiku i dogovorili se da ćemo u utakmicu tako da napravimo veći pritisak pa što bude. Iako nismo baš kvalitetno odigrali na početku, pokazalo se dobro, odnosno držali smo rezultat što nam je bilo najvažnije. Računali smo, ako ostanemo u igri da smo sigurni pobjednici, što se na kraju pokazalo točnim – rekla je Marija Mazija, ističući kvalitetu cijele generacije.


Ekipa Zadra


Titulu kadetskih prvakinja Hrvatske osvojile su: Maja Ledenko, Lucija Perica, Nevia Vidaković, Danijela Čikić, Iva Borović, Iva Kraljev, Antonia Erslan, Ana Jeričević, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Antonija Pavičić. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćnici: Branimir Peričić i Blaženka Tadić.


– Odskakale su Lucija Perica i Marija Vrsaljko, međutim, nije ovo samo njihova pobjeda, ovo je pobjeda svih dvanaest cura bez obzira koja je koliko igrala, pobijedilo je zajedništvo. Bilo bi u interesu zadarske ženske košarke ekipu dovesti u takvo stanje da budu spremne nastupati u Prvoj ligi, a mislim da su za to sposobne. Kada izađu iz kadetskog uzrasta ne možemo se samo bazirati na juniorsko prvenstvo. Pohvalila bih i našu upravu za odličnu organizaciju natjecanja.


Kad je riječ o mlađim uzrastima Zadar je s juniorkama te godine osvojio drugo mjesto u Dalmatinskoj ligi i prošao na završnicu Prvenstva Hrvatske koje je održano od 3. do 6. lipnja u Kraljevici. Tako je Zadar, praktično s kadetskom ekipom bio peti (godinu dana kasnije. također u Kraljevici je osvojio zlato) među osam klubova.


U seniorskoj sezoni 2003./04. u A-2 ligi jug uz Zadar nastupili su samo Splićanka te Šibenik Jolly JBS II, koji se natjecao izvan konkurencije. Tako je o prvom mjestu odlučivao međusobni dvoboj Zadra i Splićanke. U 2. kolu Zadar je s 82:54 pobijedio Šibenčanke (Jeričević 23, Vrsaljko 12, Perica 12), a situaciju u kojoj se seniorska ekipa nalazila najbolje je opisao Davor Bajlo u izvještaju s utakmice objavljenom u Zadarskom listu 23. veljače 2004.


Finale kadetskog PH 2004.


ZADAR – MONTMONTAŽA 79:72


(18:23, 16:10, 24:18, 22:21)


ZADAR  Dvorana Jazine. Gledatelja: 500. Suci: Roglić (Split), Hordov (Zadar).


ZADAR: Ledenko 9, Perica 19, Vidaković 12, Čikić 14, Borović, Kraljev, Erslan 3, Jeričević, Baždarić, Medur, Vrsaljko 22, Pavičić. Trenerica: Marija Mazija.


MONTMONTAŽA: Bajan 5, Aličajić, Stojić, Šaravanja 25, Plavljanin 2, Semren 13, Lovrić 10, Kozić, Mamić, Kotur, Behan, Plazanić 17. Trener: Dean Nemec.


Devet gledatelja


– Zadarske košarkašice ovosezonsku premijeru imale su na svom parketu, uz nazočnost tek devet gledatelja. Ipak, nije to bio prvi službeni nastup Zadra u sezoni. Dogodilo se to na domaćoj Kup utakmici sa Splićankom koja je u Jazinama pobijedila 71:41 (Kunjačić 10, Meštrov 9, Borović 7). Splićanka je bila bolja i na domaćem parketu u A-2 ligi. Završilo je 79:52 (K. Jeričević 13, Čikić 11, Vrsaljko 7). Zadranke su tako u ‘uzvratu« u Jazinama lovile minus 27 kako bi osvojile prvo mjesto, no završilo je ‘samo’ plus pet 69:64 (K. Jeričević 20, A. Jeričević 16, Vrsaljko, Ledenko 12). Premda nedovoljna za prvo mjesto i mogućnost povratka u Prvu ligu pobjeda protiv Splićanke imala je veliki psihološki odjek. Naime, bila je to prva pobjeda (ne računajući Šibenik II) u seniorskom natjecanju nakon pune dvije godine…


Prvakinje s posuđenim dresovima i trenirkama


Kadetkinje Zadra je dva tjedna nakon velikog uspjeha primila Ana Lovrin, gradonačelnica Zadra, koja je osim protokolarnih klubu obećala i konkretnije darove. Naime, Zadranke su na nekim utakmicama kadetskog PH morale koristiti garniture dresova i trenirki muških kadeta budući da su od svoje opreme imale samo svjetliju, odnosno u konkretnom slučaju bijelu varijantu. Lovrin je tada najavila »otvaranje nove sportske dvorane i bazena«, a obećanje o novoj opremni je ispunjeno. Na problem s dresovima osvrnula se i Marija Vrsaljko.
– Jedini sponzor nam je sam klub. Valjda zato imamo samo jedan bijeli dres. Problem je i što nemamo trenirke. Kad dođemo negdje igrati potpuno smo šarena ekipa jer svaka nosi svoju trenirku. Za kadetsko prvenstvo smo također od kadeta posudili trenirke, što je bilo i malo smiješno. Meni je muška trenirka bila malena.