Subota, 29. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

pripremne utakmice

Petrovićev Brazil bolna rana, ali i putokaz za Hrvatsku uoči kvalifikacija za OI

Autor: Katarina Blažević

26.06.2024. 13:22
Petrovićev Brazil bolna rana, ali i putokaz za Hrvatsku uoči kvalifikacija za OI

Foto: PIXSELL



Hrvatski košarkaški reprezentativci danas će u opatijskoj dvorani »Marino Cvetković« u 18.30 sati protiv Brazila, koji vodi bivši hrvatski izbornik i sportski direktor HKS-a Aleksandar Petrović, odraditi posljednju pripremu uoči kvalifikacija za Olimpijske igre.


Već u subotu izbornik Josip Sesar i igrači putuju u Pirej, gdje će 2. srpnja sa Slovenijom započeti borbu za vizu za Pariz.


Prvi test protiv Poljaka prošao je dobro, a potom je i Petrovićev Brazil nadigrao Miličićevu ekipu na opatijskom međunarodnom turniru (91:75). Poljska je ponovo solidno otvorila utakmicu i čak vodila 21:14 minutu i pol prije kraja prve četvrtine.




No, Brazil se brže od Hrvatske vratio u igru i već je do velikog odmora vodio 49:39. Nisu Petrovićevi igrači imali dobar dalekometni šut (5-22), ali zato su za dva poena imali preciznost od 70 posto.


Samo dva dana nakon susreta u Opatiji, Brazilci idu u goste kod Slovenije pa će tako hrvatski stožer od Petrovića zasigurno dobiti neke dodatne informacije o svojem prvom protivniku u Grčkoj.


Ono što je zapravo najbitnije je hoće li u tim susretima igrati Luka Dončić. Iako se pridružio slovenskoj vrsti i dalje je pitanje hoće li biti spreman odigrati utakmice.


Odnosno, ako i bude zaigrao u Grčkoj, postoje šanse da će prvi susret s Hrvatskom ipak propustiti. Mnogobrojne ozljede ipak su učinile svoje i ono što je sigurno je da je zvijezda Dallasa daleko od svoje stopostotne forme.


Hrvatska je posljednji put igrala s Brazilom prije tri godine u Splitu. Brazilci su, također pod palicom Aleksandra Petrovića, uvjerljivo slavili (94:67) i to baš u borbi za Olimpijske igre. Doduše, ni jedni ni drugi na kraju nisu otišli u Tokio.


Petrović će do Pariza pokušati doći na kvalifikacijskom turniru u Latviji, gdje Brazilce čekaju Crna Gora i Kamerun, a potom se križaju s podskupinom u kojoj su Latvija, Filipini i Gruzija.


Uoči današnje utakmice u Opatiji na parketu će se odraditi i mala svečanost, HKS će dodijeliti nagrade najboljim pojedincima FAVBET Premijer lige, odnosno najboljem treneru, najboljem igraču po izboru kapetana, MVP-ju prvenstva, najboljem asistentu, strijelcu i skakaču.