Nedjelja, 30. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Šuterska rapsodija

Mario Hezonja nakon opatijske večeri za pamćenje: "Koncentrirali smo se na prave stvari"

Autor: Katarina Blažević

28.06.2024. 07:03
Mario Hezonja nakon opatijske večeri za pamćenje:

Foto: Mario Hezonja/M. ĐEKIĆ

Svi respektiramo izbornika Sesara, kao i on nas - kaže igrač Reala



OPATIJA Iako pokušava izbjeći novinare kada god to može, 39 poena i osobni rekord u dresu hrvatske reprezentacije ipak su nagnali Marija Hezonju da odradi i ovaj dio posla. Dubrovčanin je protiv Brazila (91:81) u Opatiji u posljednjoj pripremi za kvalifikacije za Olimpijske igre za dva poena srušio svoj dotadašnji osobni rekord (37 protiv Slovenije 2021. godine), čime je došao na korak do Dražena Petrovića. Legendarni Dražen na vrhu je s postignutih 48 poena na jednoj utakmici, bilo je to protiv Estonije 1993. godine, a sada je Hezonja izbio na drugo mjesto.


– Čast mi je da sam na drugom mjestu, odmah iza Dražena. Izgledamo OK, iako se još tražimo, ali tu je dosta toga već posloženo. Prošle godine smo u pretkvalifikacijama u Istanbulu napravili odličan temelj, ali iako sve respektiram, to su ipak dvije razine košarke. Ovo ljeto i ubuduće, a zapravo već i od veljače ove godine, čekale su nas najbolje ekipe u Europi. Bit će sve teže i teže, ali ja vjerujem u ove momke i reprezentaciju. Na kraju krajeva, zato sam i tu. Posložili smo stvari, imamo bazu, Sesar i igrači su odlični te je samo bitno da nastavimo ovako dalje – rekao je Mario Hezonja nakon slavlja nad Brazilom koji vodi hrvatski strateg Aleksandar Petrović.


Grčka


Očigledno je da se hrvatski reprezentativac riješio pritiska i opterećenja oko novog ugovora pa sada s guštom može igrati za Hrvatsku. Hezonja je nakon sage u kojoj se u jednom trenutku govorilo da je već potpisao za Barcelonu, da možda ipak ide u NBA ligu, a onda i da razgovara s čelnicima Partizana, na kraju produžio ugovor s Real Madridom. Doduše, Dubrovčanin kaže da opterećenja nije bilo…




– Ma, nije me to mučilo, nisam ni mobitel imao sa sobom. To mediji nešto pišu, ne želim vas napadati, ha, ha, ali znate kako je to. Nisam se opterećivao prije potpisivanja ugovora. Kada sam pregovarao, penjao sam se sam gore u ured. Tko će tražiti najbolje za mene, ako neću ja. Uživao sam i u toj strani košarke i sporta. Htio sam naučiti i o tim stvarima, a tu je prvenstveno agent koji mi pomaže da onda kada dođe moje vrijeme budem maksimalno u tome. Dugogodišnji ugovor u mojem primeu? Dobro, uklopio sam se. Mislim da mi stvarno odgovaraju, kao i ja njima. Doduše, protiv tih igrača sam i igrao dok sam bio u Barceloni. Zato tu nema nepoznanica, a isto tako trener me maksimalno prihvatio. Ali, najbitnije u klubu je što su me predsjednik i ostali koji odlučuju prihvatili. Svi su mi išli niz dlaku i hvala što su mi sve omogućili da mogu na terenu pokazati tko sam i što sam.


Sada slijedi ipak ono najbitnije, kada je reprezentacija u pitanju. Hrvatska je uspješno odradila ispite protiv Poljske i Brazila te do subote ostaje u Opatiji, kada kreće za Zagreb i odmah put Grčke. U utorak (20 sati) na rasporedu je prvi susret kvalifikacija za Igre, a protivnik je Dončićeva Slovenija. Odmah dan kasnije, i to od 16.30 sati, Hrvatska igra s Novim Zelandom, a dvije momčadi iz te podskupine izborit će polufinale u kojemu će se križati s podskupinom u kojoj su domaćin Grčka, Dominikanska Republika i Egipat.


Dončić nije zaigrao u prijateljskom susretu s Litvom i iako sigurno putuje u Grčku, pitanje je koliko će moći odigrati te, kako slovenski mediji pišu, hoće li uopće i igrati u prvom susretu s Hrvatskom. S druge strane, velike probleme s ozljedom krajem prošle NBA sezone je imala i zvijezda Grčke Giannis Antetokounmpo. On je pak prije tjedan dana za tamošnje medije kazao da svaki dan radi u teretani, ali da još nije odradio trening s ostalim suigračima.


Glava


– Nemam pojma, ne znam i ne pratim uopće što se se događa oko Dončića i Giannisa. Najbitniji smo mi, da se spremimo. Prije se isto gubilo glavu nebitnim detaljima. Mislim da smo kompaktni, da smo se koncentrirali na prave stvari i napravili tim. Svi respektiramo izbornika Sesara, kao i on nas. Moramo biti puno bolji nego u pretkvalifikacijama u Istanbulu. Ovo je jedna razina više. Prošlo ljeto nam je fantastično došlo da protiv takvih ekipa, Turske, Ukrajine, Nizozemske, Švedske i Belgije, napravimo svoju igru. Ali sada dolaze ozbiljne ekipe i tu se greške skupo plaćaju. Treba biti maksimalno koncentriran.


Od Šarića, Zupca i Hezonje ipak se najviše očekuje, a sva trojica su ujedno u najboljim godinama da ostvare svoj puni potencijal. Sada se samo čeka rezultat…


– Da, to bi trebalo kapitalizirati, pogotovo jer ja dolazim nakon frustracije zbog svega što mi se prije događalo. To je još onda poduplano. Jesu OK godine, ali maksimalno se fokusiram svako ljeto na svoje tijelo, zdravlje i glavu. LeBron James i to… Možemo pričati što god hoćemo o njima, ali to su klase koje se pripremaju, koje su što jesu zbog pripreme i ulaganja. Želim to pratiti i najbitniji dio mi je glava, frustracija i mržnja prema svemu što mi se događalo.


A na kraju je Hezonja otkrio i tajnu ovakve sjajne šuterske večeri u Opatiji…


– Ma, malo sam s Acom pričao prije utakmice pa zato, ha, ha. On je mislio da će mi ući u glavu, ali nisam ja taj…