Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Ljetni mercato

Klarica: 'Koliko zaslužim, toliko ću i dobiti minuta na parketu'

Autor: Andrija Dešpoja

01.07.2024. 12:40
Klarica: 'Koliko zaslužim, toliko ću i dobiti minuta na parketu'

Foto: Luka Jeličić



Danijel Jusup, koji još uvijek mora potvrditi svoj ostanak i treću sezonu zaredom na klupi dvostrukog prvaka Hrvatske, prve dane srpnja dočekat će sa sedam igrača spremnih početkom kolovoza pristupiti pripremama za novu sezonu. Nakon što se kapetanu Marku Ramljaku i Karlu Žganecu produljenjem ugovora pridružio Lovro Mazalin, i nakon što su potpis kao prinove stavili Mate Kalajžić i Jan Rebec, šesti igrač u svlačionici Zadra postao je 20-godišnji Krševan Klarica koji je u dogovoru s klubom iskoristio plus jedan opciju u ugovoru i za razliku od Patrika Jambrovića odlučio ostati u najdražem dresu. Mladi zadarski bek-šuter nije dvojio ni sekunde nakon što su mu se otvorila vrata nastavka procesa započetog još prije tri godine kada se prvi put susreo sa seniorskom košarkom.





Pola momčadi


Ostanak u matičnom jatu za njega je bila logična odluka, prevladala je želja za dovršetkom procesa sazrijevanja koji zna biti itekako trnovit kada se nađeš pod paskom najtrofejnijeg trenera u povijesti Zadra, ali isto tako i znakovit s obzirom na to da ga se klub nije odlučio odreći, što se ne bi reklo za mnoge mlade igrače iz omladinskog pogona koji su svoju sreću odlučili potražiti u nekim drugim sredinama.


– Nije bilo puno dvojbi oko te odluke, iskoristio sam opciju u ugovoru i odlučio ostati. Naravno, to je bila želja i kluba te mogu kazati da sam iznimno sretan što sam ostao sam u svom gradu i matičnom klubu te jedva čekam da se nova sezona zakotrlja – kazao je na prvu mladi Klarica koji se ne zabrinjava previše najnovijim tmurnim vijestima iz Gradske vijećnice koja se ponovno nije složila oko proračuna, što posredno »zatvara špinu« i klubu s Višnjika. Pregovori s Lukom Božićem i Darijom Drežnjakom su stoga dovedeni u pitanje, ali kako god se završila u pravilu svakoljetna sapunica oko financija, Klarica je uvjeren da će Zadar u novu sezonu ući s jasnim planom i rosterom koji će se ponovno boriti za domaće trofeje i biti visoko plasiran u regionalnom natjecanju.




– Pola momčadi zasad imamo, a ne sumnjam da će se do početka priprema u kolovozu iskristalizirati sastav koji će ući u nove izazove. Najbitnije će biti da nastavimo tamo gdje smo stali, da prenesemo tu pozitivnu energiju na novu sezonu i uz maksimalni angažman svih u klubu ne sumnjam da će Zadar opet biti snažan i konkurentan za trofeje.


Minulu sezonu će usprkos optimizmu svih u klubu biti iznimno teško ponoviti. Ne samo zbog mnogo kadrovskih upitnika već i zbog činjenice da će biti iznimno čupavo ponoviti gotovo savršeno izdanje s dvama domaćim trofejima i šestim mjestom u ABA ligi.




– Iza nas je sezona koja se mogla samo poželjeti. Išli smo od početka strpljivo, korak po korak, bilo je jako puno utakmica, a uspjeli smo održati tu dozu skromnosti i vjere u naše mogućnosti. Nismo gledali previše unaprijed, fokus nam je gotovo uvijek bio samo na sljedećoj utakmici, dok smo na treninzima bili izuzetno marljivi i upijali upute naših trenera. Sve je to na koncu dovelo do toga da smo zaključili sezonu s dva domaća trofeja u vitrinama, s krunom svega u finalnoj seriji sa Splitom. Nije bilo nimalo lako sve odraditi i izdržati, kako je većina očekivala. Od Kupa u kojem nas je snašao najteži mogući put, preko domaćina Splita, pa odlične Cedevite i na kraju Cibone u finalu, pa i prvenstva Hrvatske koje smo osvojili, no zato smo morali odigrati pet utakmica sa Splitom. Ostao je možda jedino mali žal što nismo u ABA ligi uspjeli napraviti još jedan iskorak u odnosu na prijašnju sezonu. Da nismo u ključnom trenutku sezone imali problema s ozljedama, možda bismo se i dočepali petog mjesta, međutim ovako nas je dopala Budućnost koja je poslije pokazala u polufinalu protiv Partizana da je jako dobra momčad.


Krševan Klarica (KK Zadar)

Krševan Klarica (KK Zadar)


Izdašnija minutaža


U novoj garnituri Jusupove svlačionice sigurno će svoju pravu priliku vrebati i Klarica koji tijekom minulih deset mjeseci najveći obol dao u hrvatskom prvenstvu s 35 odigranih utakmica u kojima je prosječno participirao 15.7 minuta i pritom ostvario učinak od 7,7 poena, 2,6 skokova i 1,3 asistencije. U ABA ligi je pak zaslužio tek mrvice s mikroparticipacijom u 13 utakmica. Regionalni rang ipak je za njega dosad bio prevelik zalogaj, ali i tome kad-tad mora doći kraj.


– ABA liga je jedan level više u odnosu na Premijer ligu i stvarno je velika razlika u snazi momčadi kao i u samom intenzitetu igre. Osobno se ne opterećujem previše s tom problematikom, moj zadatak je da treniram jako i da dajem svoj maksimum na parketu. Vjerujem ako se budem pokazao u igri i odrađivao svoje zadatke da će onda doći i nagrada u izdašnijoj minutaži. Nemam neka prevelika očekivanja, već sam siguran da koliko zaslužim da ću toliko i dobiti minuta na parketu, bilo to u ovoj bilo onoj ligi.


A da do tog kvalitativnog iskoraka dođe već naredne sezone, Klarica je posegnuo za snažnim intenzitetom individualnog rada u kojem se najveći naglasak stavlja na obrambeni dio koji Jusup najviše spominje kada su u pitanju mladi zadarski igrači i njihova minutaža u regionalnoj ligi.


– Napravio sam malu pauzu od nekih deset dana nakon završetka sezone i krenuo s individualnim treninzima u ritmu dvaput dnevno. Ujutro je teretana, popodne košarka, i pokušavam se uhvatiti svega. Radim na agilnosti, obranu svakako pokušavam dići na jedan viši nivo i naravno tu fizičku spremu koja je neophodna da bih se mogao nositi s fizičkim dominantnijim igračima u regionalnoj ligi. Taj obrambeni dio u nas mlađih igrača je i trener mnogo puta istaknuo, tako da se svakako ljeto mora iskoristiti kako bi se ostvario individualni napredak – zaključio je Klarica.