Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Odlazak

Preminuo Vladimir Gruškovnjak, prvi košarkaški "stranac" u Zadru

Autor: Šime Ćurko

06.08.2024. 13:23
Preminuo Vladimir Gruškovnjak, prvi košarkaški

Foto: Muzej zadarske košarke



U ponedjeljak je preminuo Vladimir Gruškovnjak (22. 11. 1946. – 5. 8. 2024.), član momčadi Košarkaškog kluba Zadar koja je 1970. osvojila svoj jedini Kup Jugoslavije, svladavši u Splitu Jugoplastiku 64:60.


– Jutrošnjim buđenjem zatekla nas je poruka koju smo dobili od Emyja Gruškovnjaka sina našeg bivšeg igrača: “nakon teške borbe preminuo je moj tata Vlado”.. Dijelimo tugu, izražavamo sućut i veliko zajedništvo s obitelji Gruškovnjak.


Dok je nas živjet će sjećanje na ovog dragog nam čovjeka, još jednog koji je došao u Zadar, relativno i kratko i zagrlio ga vječnim zagrljajem. Neka mu je vječna hvala. Počivao u miru Božjem, objavili su na Facebook stranici Muzej zadarske košarke.





Vlado Vanjak bio je Gruškovnjakov suigrač u Zadru, a kasnije i dugogodišnji prijatelj.


– Krasan čovjek i sportaš. Stigao je iz Zagreba u Zadar, na preporuku Pere Jelića, i igrao na poziciji centra. Mislim da je Vlado bio prvi “stranac” u našem klubu, odnosno igrač koji je došao iz drugog grada.


Iz Zadra je otišao u Luksemburg, iz kojeg se kasnije vratio u Zagreb. Često smo se čuli, a kada je bila prilika i družili se. Gledam tu fotografiju iz Splita i komentiram kako nas među živima ima sve manje – kaže Vanjak.



Uzgred rečeno, Zadrov uspjeh na Gripama bio je veliko iznenađenje, a osim Gruškovnjaka nastupili su i Krešimir Ćosić, Nikola Olujić, Đuro Stipčević, Nedjeljko Ostarčević, Milan Komazec, Giuseppe Giergia, Goran Brajković, Jurica Košta, Bruno Marcelić, Vlado Vanjak, Petar Jelić. Trener: Trpimir Lokin.


Do neočekivanog trofeja Zadar je stigao u sezoni u kojoj je u Prvoj jugoslavenskoj ligi s 10 pobjeda i 12 poraza osvojio šesto mjesto, nakon što im je dugo u pitanju bio ostanak u ligi. O snazi Jugoplastike govori podatak da su u svojim redovima imali tri igrača (Rato Tvrdić, Damir Šolman, Petar Skansi) koji su nekoliko dana ranije bili su sastavu Jugoslavije koja je osvojila zlato na završnici Svjetskog prvenstva u Ljubljani.


Zadrane su do slavlja predvodili Giergia s 23 i Ćosić s 19 poena…