Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

hnk zadar

Kakva sezona, takav kraj - neuspješan!

Autor: Šime Ćurko

19.06.2023. 13:30
Kakva sezona, takav kraj - neuspješan!

Foto: Mate Komina



Kao i u prvoj utakmici kvalifikacija za Drugu nogometnu ligu, Zadar je prvi postigao gol protiv Karlovca, ali završilo je 2:1 za momčad iz grada na četiri rijeke. To znači da će Zadrani i sljedeće sezone biti u Trećoj NL Jug, koja je zapravo četvrta liga. Tako je neuspješno završio i drugi pokušaj ulaska u viši rang, odnosno izgubljena je još jedna godina na projektu koji je trebao donijeti oporavak zadarskog nogometa. Lani Zadar nije uspio ući izravno (prvi i drugi su ulazili), niti dohvatiti kvalifikacije za tada tek osnovanu Drugu ligu (bio je četvrti).


Ove godine, premda nije bio prvak, ipak je razigravao za viši razred, ali epilog je isti. Točno je da je sport samo sport (i zabava za narod), da će se nogomet i dalje igrati u Zadru i da će se možda za godinu, dvije, ili tko zna koliko ukazati nova prilika, ali kad se podvuče crta na sezonu može se zaključiti samo jedno – Zadar (ponovno) nije uspio.


A razloga za to ima više. Protiv Karlovca je, između ostalog, odlučila je i kvaliteta suparnika. Jer u 180 minuta igrači Igora Pamića potvrdili su zašto su bili toliko dominantni u svojoj skupini Treće lige, baš kao što se moglo vidjeti zašto je Zadar imao tešku sezonu među dalmatinskim trećeligašima, da je u jednom trenutku sa šest gostovanja u nizu donio samo dva boda.




A to nije mentalitet pobjedničkih momčadi. Karlovac je od početka do kraja imao savršenu sezonu, a Zadar ju je završio baš onako kako ju je igrao – neuvjerljivo, bez pobjedničkog garda.



Oprezan početak


Kad je riječ o uzvratnom dvoboju u Karlovcu, dolazak brojnih navijača podsjetio je domaćine na prvoligaške dane, baš kao što je to bio slučaj u prvoj utakmici na Stanovima, kada je gužva za ulaznice, kakva nije viđena godinama, potvrdila da Zadrane itekako zanima nogomet.


– Čestitam Karlovcu. Nijanse su odlučivale obje utakmice i otišle su na njihovu stranu. Bila je to dobra, čvrsta utakmica. Tražili smo gol s kojim ćemo dovesti Karlovac u nervozu i postigli smo ga. Događale su nam se opet stvari koje nas prate cijelu sezonu, ali opet nemam što zamjeriti igračima. Bili smo svi sto posto unutra zadnjih mjesec dana i možemo se pogledati u ogledalo znajući da smo ostavili na terenu sve što smo imali.


Hvala našim navijačima koji su nas došli podržati i u Karlovac – rekao je Dragan Blatnjak, trener Zadrana, koji su opterećeni minusom iz prvog dvoboja (2:1), dodatno otežanim pravilom gola u gostima, oprezno krenuli u utakmicu, kako ionako krhki izgledi ne bi brzo potpuno nestali. Nisu ni domaćini bili previše lepršavi, pa se igralo uglavnom na sredini terena.


Može se izdvojiti samo 14. minuta, kada je zadarski vatar Luka Matasović dobro reagirao nakon udarca ukrajinskog napadača Ivana Matiazha, koji je glavom skrenuo ubačaja Zvonka Pamića iz slobodnog udarca.


Prvu konkretniju situaciju Zadar je imao u 35. minuti, nakon kornera, vratar Faruk Dalipagić je otišao u prazno, Patrik Mrkela je vratio loptu pred gol gdje glavom izbija Matiazh. Novi napadački pokušaj glavom Matiazh je imao i u 43. minuti, ali na odmor se otišlo čistih mreža.



Tri gola u nastavku


U 52. minuti Zadar je poveo. Ubačena je lopta na drugu vratnicu za Gorana Zakarića koji glavom spušta loptu u sredinu, tamo je bio Karlo Torbarina i s desetak metara poslao loptu u mrežu. Tih 1:0 zbog gola u gostima Zadranima nije bilo dovoljno, ali donijelo je nadu da u preostalih pola sata mogu do preokreta. Ipak, uslijedile su akcije u kojima su u prvom planu bili Karlovčani.


Tako je 56. minuti Matiazh ubacio s desne strane, Kurečki je pokušao poslati loptu prema praznom kutu, ali je bio neprecizan. Odlična prilika i dvije minute kasnije kada je Ihor Medynskyy, još jedan karlovački Ukrajinac, dobio loptu na vrhu šesnaesterca, odakle je gađao donji kut, a lopta od bloka odbila pored vratnice. Krenuo je Karlovac svim silama po izjednačenje, koje se i dogodilo u 66. minuti.


Već je prva utakmica pokazala da Zadrani imaju problema u prekidima, a ovaj put to ih je koštalo primljenog pogotka. Nakon kornera domaćih zadarska obrana nije uspjela izbaciti loptu iz kaznenog prostora, a tako nespretnu reakciju suparnika iskoristio je Gabrijel Stepinac iz blizine pogodio za 1:1 i oduševljenje karlovačkih navijača. U toj euforiji Karlovac je stigao i do drugog gola.


Domagoj Muić je u 79. minuti izgubio loptu uz liniju igrališta, Tin Zavalić ubacio pred gol, a Matiazh se sjajno snašao i pogodio glavom u padu te još jednom potvrdio koliko je opasan pred protivničkim golom (zabio je za 2:1 i u Zadar). Tražili su u toj situaciji Zadrani prekršaj Zavalića, ali sudac Ante Čulina se nije oglasio.


Nisu se više »oglašavali« ni igrači sa Stanova, koji su nakon utakmice mogli samo čestitati Karlovčanima na plasmanu u Drugu ligu. Prema prikazanom u dvije utakmice – zasluženom!