Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Finalna serija

KAKO JE DOBRO VIDJETI TE OPET: Košarkaši Zadra nadmoćno obranili titulu prvaka Hrvatske!!!

Autor: Andrija Dešpoja

02.06.2024. 21:43
KAKO JE DOBRO VIDJETI TE OPET: Košarkaši Zadra nadmoćno obranili titulu prvaka Hrvatske!!!

Foto: Mislav Klanac



“Kako je dobro vidjeti te opet, staviti ruke na tvoja ramena”, orilo se iz grla preko devet tisuća zadarskih navijača na Višnjiku, i to potpuno opravdano jer su košarkaši Zadra ponovno stavili svoje ruke na pehar namijenjen košarkaškom prvaku Hrvatske. A to su učinili i s “deja vu” efektom jer je završni čin finalne serije odrađen na istom mjestu pred istim auditorijem, protiv istog protivnika, i što je još važnije na potpuno isti način kao i prošle godine, deklasiravši Split s 93:66 u majstorici za trofej prvaka Hrvatske koji se tako po prvi put našao u vitrinama kluba dvije godine zaredom. Nisu “Žuti” imali ni najmanju šansu zaprijetiti sastavu Danijela Jusupa koji je izuzev nekoliko uvodnih minuta pokazao svu svoju moć u svim segmentima košarkaške igre, što se pored parketa itekako počelo primijećivati na semaforu kako se susret bližio svojoj polovici. Konačna odluka pala je na otvaranju treće četvrtine kada su Zadrani tricama zatrpali koš Splita i pobjegli na 30 plusa i slavlje razdraganih zadarskih navijača koje će se vjerujemo protegnuti dugo u noć više nitko nije mogao zaustaviti.


 



Dvoznamenkaste vode




Zamiješao je Slaven Rimac poprilično svoje karte na uvodu sudbonosnog okršaja pa je umjesto dosad standardnih Mate Kalajžića i Borisa Tišme u vatru ubacio Vitu Kučića i Tonka Vuku, i to mu se i isplatilo pošto je uspješno amortiziran početni nalet Zadra pred užarenim auditorijem Višnjika. Split je nakon pet minuta igre bio na tri plusa (10:13) i baš je jedan od novaka u petorci gostujućeg stratega, Kučić, bio koban po domaće ambicije da već na otvaranju zada bolan udarac “Žutima”. Sedam poena mladog Riječanina ipak se kompenziralo u naredne dvije minute kada su se Marku Ramljaku i Juanu Davisu pridružili Luka Božić i Karlo Žganec koji su poveli svoju momčad do četiri koša prednosti (17:13). I osjetilo se u tim završnim trenucima prve dionice da Jusupovi igrači hvataju pravi ritam, potvrdile su najbolje to dvije vezane obrane koje su potvrđene prvim ubačajima Darija Drežnjaka i drugom tricom Božića, dok je Arijan Lakić zaključio prvih deset minuta igre s vrlo solidnih osam viška (26:18) na kontu Zadra. Isti je igrač otvorio drugu četvrtinu vanjskim ubačajem, podiglo je to domaće do devet plusa (29:20), no ubrzo je stigao novi porast decibela u dvorani, ali i vodstva Jusupove momčadi koja je preko Lovre Mazalina i kapetana Ramljaka zaplivala u dvoznamenkastim vodama (34:22). Ponukalo je takvo stanje na parketu Rimca na drugu minutu odmora u utakmici, ali ni to nije puno pomoglo jer su Božić i svježi Adem Mekić nastavili potpunu dominaciju igrača u bijelim dresovima koji su četiri minute prije odmora osvanuli na ogromnih 18 viška (42:24), dovoljno za potpuni delirij u rasprodanom Krešinom domu. Veselje zadarskih navijača iako se činilo puno preuranjeno, nije bilo bez rezona, jer njihova momčad je izdržala nekoliko konkretnih naleta gostiju preko Lewisa Sullivana i Kučića i prema svlačionici otišla s očuvanom stečevinom od 18 koševa (49:31). Rimčeva momčad nije se snašla u grotlu Višnjika kao što se nije snašla u lanjskom finalu momčad “Žutih” predvođena Srđanom Subotićem iako se ta postava Splita morala suočiti i s 25 minusa na poluvremenu.



Tricaški niz


No, i taj prošlosezonski doseg Zadrani su debelo prebacili u prve tri minute nastavka s pet vezanih trica za ogromnih 33 plusa (64:31). Posebno je nadahnut iz svlačionice izletio Lakić koji je zabio tri dalekometna projektila, dok su po jednu tricu dodali Ramljak i Drežnjak, i zapela je u tim trenucima velika kost u grlu stratega Splita kojem se u hipu razbio plan s odmora da se njegov sastav nekako približi protivniku i zakomplicira utakmicu. Međutim, od eventualnih komplikacija nije bilo ni k, već se zaorila pjesma krcatih tribina na najjače, dok je košarka potpuno pala u drugi plan unatoč još dugih 16 minuta do kraja. Prednost od 28 koševa (75:47) ostala je vrijediti za cijelu treću dionicu, a gosti su se uspjeli malo utješiti u revijalnoj četvrtoj dionici koju su domaći košarkaši samo čekali da se završi i da krene njima jako poznato zadarsko ludilo koje se proizveli po drugi put ove godine. Zadar je uzeo dvostruku krunu i potvrdio da mu nema ravnog u domovini kada je košarka u pitanju. Četiri dvoznamenkasta Jusupova igrača bila su najveća prevaga majstorice, prije svih Božić koji je predvodio s 19 koševa, šest skokova i devet asistencija. Odličnu partiju pružio je Lakić koji je gađao tricu šest od devet za 18 koševa, Ramljak je ubacio 14, dok je Žganec zaključio utakmicu s deset ubačaja. Kod Splita jedini iznad prosjeka pokazali su se Shorter sa 18 i Kalajžić s 11 poena.