Nedjelja, 13. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA liga, 4. kolo

Jusupovu momčad pregazila atomska Budućnost

Autor: Andrija Dešpoja

12.10.2024. 21:43
Jusupovu momčad pregazila atomska Budućnost

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin



Ni druga ovosezonska domaća regionalna utakmica košarkašima Zadra nije se pokazala sretnom, nakon Igokee pred dva tjedna puni plijen iz Krešinog doma uzela je i Budućnost, no za razliku od sraza s klubom iz Laktaša igrači Danijela Jusupa u ovom nisu imali ni miligrama šanse kontra raspojasanih Podgoričana koji su sukladno najavama stigli u Donatov grad u velikoj formi, a to su i potvrdili praktički od samog podbacivanja lopte s centra nanijevši Zadranima jedan od najtežih domaćih poraza (55:91) u ABA ligi.


Efikasni gosti




Da će se Budućnost doslovno prošetati vrućim parketom Krešinog doma naznačilo je uvodnih pet minuta igre kada se unatoč više nego dobrom napadačkom otvaranju domaćeg sastava vinula do ugodnih sedam plusa (10:17). Ono što je najviše moglo veseliti gostujućeg stratega Žakelja jesu čak petorica strijelaca u njegovoj momčadi, dok je Jusup mogao biti ponosan tek na Dominica Gilberta koji je zabio sedam od deset zadarskih ubačaja. Očekivao se doprinos i ostalih momaka u bijelim dresovima, no izuzev Lovre Mazalina nitko se nije prijavio za taj zadatak, dok su Podgoričani nastavili trpati sa svih pozicija i odlepršati na visokih 13 plusa (14:27). Prijetila je Zadranima već u ranoj fazi utakmice rezultatska katastrofa koja je barem što se tiče tog trenutka uspješno spriječena, zahvaljujući nekoliko dobrih reakcija Krševana Klarice pa se prema drugoj dionici otišlo s još koliko-toliko prihvatljivih devet poena minusa (20:29).



Međutim, gostima nije dugo trebalo da se ponovno nađu u sedlu. Poletjeli su Žakeljovi štićenici u prve dvije minute druge periode s osam ubačaja u nizu i time potpuno smanjili decibele u Krešinom domu, jer je na semaforu zasvijetlilo najvećih dotad 15 koševa viška (20:35) za Budućnost. Na drugoj strani se na ubačaj čekalo preduge četiri minute dok nije konačno floater pogodio Vladimir Mihailović, no onda je uslijedila nova stvaralačka pauza domaće momčadi i to Podgoričani naravno nisu propustili kazniti prije samog odlaska na odmor. Ovog puta su se u glavnim ulogama našli Aleksa Ilić i Fletcher Magee koji su podebljali prednost gostiju do okruglih 20 koševa (24:44), da bi im se u sami smiraj poluvremena pridružili Rasheed Sulaimon i Yogi Ferrell koji su preciznim dalekometnim ubačajima svojima priskrbili ogromnih 23 plusa (29:52). Time je usprkos još dugih dvadeset minuta nastavka zapečaćena sudbina Jusupove momčadi u ovoj utakmici.


Nastavak nizbrdice




Nadu u neko čudo u svlačionici Zadra teško je bilo očekivati, pogotovo protiv Budućnosti koja je odigrala fenomenalno uvodne utakmice u sezoni, a u istom tonu stigla je na raspjevani Višnjik i u samo dvadeset minuta demonstrirala atomsku košarku na koju je teško bilo pronaći adekvatan odgovor. A puštanje noge s papučice gasa za Podgoričane nije bila opcija nakon povratka na teren Krešinog doma, jer nastavili su u istom ritmu i u početnim minutama treće dionice novim preciznim vanjskim šutovima Sulaimona, našavši se učas na 30 viška (31:61). Tada se utakmica u potpunosti pretvorila u revijalnu, s tim da su gosti i dalje bili gladni pa se prema završnih deset minuta uputilo s 32 koša (39:71) na njihovom kontu, dok su se u sami smiraj dvoboja podigli i do nestvarnih 38 razlike (53:91). U katastrofi Jusupovog sastava teško se moglo istaknuti pojedinačni učinak, po kojem je u domaćim redovima prednjačio Mihailović s 15 ubačaja, dok je ujednačenu gostujuću momčad predvodio Sulaimon sa 17 koševa.