Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PRVA PROZIVKA

Jusup s osmoricom igrača službeno krenuo u novu sezonu

Autor: Andrija Dešpoja

01.08.2024. 20:20
Jusup s osmoricom igrača službeno krenuo u novu sezonu

Foto: Luka Jeličić



Običaj je protekle dvije godine bio da se košarkaši Zadra nađu na prvoj prozivci 2. kolovoza, no ovog ljeta je početak sezone za branitelje naslova prvaka Hrvatske krenuo dan ranije, no nije samo taj nevažan detalj donio razliku u vrućem ljetnom otvaranju nove košarkaške sezone koja se tradicionalno lansira iz dvorane 3 na ŠC Višnjik. Najtrofejniji trener Zadra s gotovo identičnim stručnim stožerom kao i lani dočekao je na prvom treningu tek osam igrača među kojima su primjetna bila tek dvojica koja su podigla u lipnju trofej prvaka Hrvatske, radi se o Lovri Mazalinu i Krševanu Klarici, dok su preostalu šestorku činili povratnici u grad košarke Antonio Sikirić i Dominic Gilbert te Mate Kalajžić, Jan Rebec, Renato Serdarušić i mladi Marat Kos koji je pristigao na probu iz Bosca. Nedostajala su dvojica “senatora” Marko Ramljak i Karlo Žganec koji su dobili još koji ekstra dan odmora prije nego li će se priključiti pripremama.




– Početak je kolovoza kada uobičajeno krećemo s radom, zasad je roster takav kakav jest. Još uvijek smo u potrazi za pojačanjima, no najbitnije da tražimo igrače dok treniramo i radimo. Na prvu prozivku se odazvalo osam igrača, nedostaju Ramljak i Žganec koji će nam se priključiti od utorka, dok je tu još i juniorski reprezentativac Hrvatske Marat Kos koji je stigao na probu i provest će s nama pripremni dio i on će također participirati u juniorskoj momčadi – podnio je Jusup predstavnicima “sedme sile” kratak izvještaj o brojnosti momčadi koja će se u narednih tjedan ili dva sigurno podebljati za najmanje dvoje igrača koji bi trebali donijeti onu konačnu snagu za, može se slobodno kazati, nikad zahtjevniju košarkašku sezonu 2024./25.



– Tražimo u principu još trojicu igrača, naravno s obzirom na budžet koji je tek osam posto izdašniji u odnosu na lani. Cijene igrača su otišle dosta gore, no bez obzira na sve naše je da marljivo radimo i da pokušamo biti najbolji što možemo. Ciljamo dvojicu visokih igrača, dok bi bilo dobro i pronaći još jedno rješenje na vanjskim pozicijama, ali to će itekako ovisiti o raspoloživosti budžeta.


Ništa od Drežnjaka




Nažalost među tom dvojicom ili pak trojicom potencijalnih prinova neće se naći ime hrvatskog reprezentativca Darija Drežnjaka, a primjetno je da se u rosteru nalazi tek jedan igrač koji je po vokaciji jedinica, radi se o Mati Kalajžiću.


– Mislim da ne postoji šansa da Drežnjak produlji suradnju s nama, a što se tiče pozicije razigravača istina je da na toj poziciji imamo samo Kalajžića, no teško da ćemo uspjeti pronaći igrača sličnog profila iz razloga što nam nedostaje novca.





Kako nadomjestiti tercet Božić-Drežnjak-Lakić koji je protekle dvije sezone bio detonator svih velikih uspjeha kluba s Višnjika, pitanje je koje ne muči samo navijače, već mori i iskusnog zadarskog stratega.


– Sigurno je da su to igrači koji su svojim radom zaslužili da odu na još višu razinu. To je samo potvrdilo da je naš sustav rada protekle dvije godine bio dobar, ali je i činjenica da je takve igrače jako teško nadomjestiti. No, nema nam druge nego zavrnuti rukave i početi graditi momčad ispočetka.


Tri pripremna turnira


Ciljevi su bez obzira na osjetno slabiji, ali i skuplji roster nego lani, i dalje isti iako je teško, ovako na prvu, očekivati od Zadra ponavljanje svih lanjskih rezultata.


– S obzirom na budžet koji imamo neće biti laka sezona, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati pa ćemo i u tom segmentu biti zasigurno pametniji s vremenom – istaknuo je Jusup koji je za kraj izložio kratki plan priprema, a onaj najzanimljiviji dio za javnost odvijat će se tijekom rujna kada su u planu tri pripremna turnira.


– Pripreme će teći uobičajenim ritmom, kakvog se držimo već godinama. Kolovoz će nam više služiti za ovaj bazični dio, dok od rujna krećemo s pripremnim utakmicama, a prvi ćemo nastup imati na Memorijalnom turniru Tomislav Knežević početkom devetog mjeseca, pa nam uoči početka abaligaške sezone slijede turniri u Austriji i u Širokom – zaključio je strateg Zadra.