Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Reakcija trenera

JUSUP NAKON DEBAKLA U PODGORICI: 'Sterilni smo, zabrinut sam kako izgledamo na početku sezone'

Autor: Andrija Dešpoja

08.10.2024. 19:05
JUSUP NAKON DEBAKLA U PODGORICI: 'Sterilni smo, zabrinut sam kako izgledamo na početku sezone'

Foto: SC Derby/Filip Roganović



Podgorička Morača ostala je i nakon jučerašnjeg nastupa Zadra protiv Studentskog centra mjestom gdje se košarkaši iz Donatovog grada nisu osladili pobjedom jako dugo vremena. Što kontra Budućnosti, što kontra puno mlađe razvojne momčadi s nadimkom “Studenti”, nanizalo se čak 23 poraza u osnovnom dijelu regionalnog natjecanja, s tim da se posljednje slavlje zbilo pred nešto manje od 18 godina, preciznije 2. prosinca 2006. protiv Budućnosti, kojeg se jedva sjećaju i oni stariji zadarski košarkaški kibici.





Napadačka nemoć


No, ako se zanemari ova izuzetno neugodna tradicija gostovanja Zadra u crnogorskoj prijestolnici, teško se oteti dojmu da je momčad Danijela Jusupa u ponedjeljak u Morači izgledala jako loše i da se optimizam koji ih je pratio u početnim kolima regionalne i domaće lige rasplinuo kao balon od sapunice. Mnogo toga trulog bilo je u nastupu Zadrana na parketu Studentskog centra, a prije svega se trulež mogla primijetiti u napadačkom dijelu koji zapravo nije ni postojao, potvrdit će tu tvrdnju tek 62 ubačena koša Jusupovih igrača koji su muku mučili s realizacijom, dok na suprotnoj strani takvih problema nije bilo. Podgoričani su uredno pospremili kroz obruč Zadra 12 trica iz 31 pokušaja te uz to imali i 70 posto šuta za dva, dok su gosti potpuno šuterski podbacili gađajući za dva ispod 50 posto, te za tri s mizernih 22 posto uspješnosti. U normalnim okolnostima “skuža” bi bila u lošem danu, no i kolo prije u Krešinom domu protiv Igokee ista boljka je pratila novokomponiranu momčad Zadra koja je zabila u 40 minuta samo 65 poena i time potvrdila crne slutnje da ovaj roster nema tu napadačku snagu kao što je recimo imao onaj lanjski i preklanjski s Lukom Božićem, Darijom Drežnjakom i Arijanom Lakićem u svlačionici. Taj tercet je isporučivao u prosjeku 43 poena u regionalnom natjecanju i već nakon tri odigrana kola nove sezone jasno je da će kompenzaciju za to biti gotovo nemoguće pronaći. Istaknuo je taj sterilni napadački segment i sam Jusup po završetku sraza sa “Studentima” kojima nije propustio čestitati za više nego zasluženu pobjedu jer njegovi štićenici ni u jednom trenutku nisu ni zaprijetili, a kamoli odigrali ravnopravno.


– Čestitam Studentskom centru, zasluženo je pobijedio, a i dobili su sve četvrtine. Kada jedna momčad izgubi sve četvrtine vidi se da je druga dominirala cijelo vrijeme. Domaćin je bio agresivan na liniji dodavanja i to ga je nagradilo jer je u većem dijelu utakmice imao visok postotak šuta za tri poena. S druge strane mi smo izgledali loše – priznao je strateg Zadra razočarenje s onim što su prikazali njegovi igrači u srazu treće runde u kojem su kola krenula nizbrdo već u drugoj dionici koju je domaćin iskoristio za prvi bijeg na dvocifrenu prednost, uz činjenicu da su se gotovo svi akteri Petra Mijovića raspucali i bilo je pitanje trenutka kada će se u nastavku voda u potpunosti preliti po jalovim gostima. Taj trenutak se zbio sredinom treće četvrtine kada su Podgoričani ekspresno otišli na 16 viška, od čega se Zadrani nisu uspjeli oporaviti.





Mihailović zadovoljio


Jusup je toliko bio osupnut lošom predstavom svojih igrača da se čak i poimenično dotaknuo nekih od svojih članova svlačionice. Prvi na meti mu se našao BiH-a reprezentativac Amar Gegić kojem je očito slava udarila u glavu nakon briljantne izvedbe u uvodnom kolu na terenu Cibone za koju je zaslužio i MVP titulu. Poslije Draženovog doma Gegić je upao u neku crnu rupu i još uvijek traži izlaz iz nje, a dobio je od svog trenera i direktan nalog da pronađe izlaz što prije jer je stigao na Višnjik da kreira i zabija, a ne da svojim ishitrenim reakcijama dovodi suigrače u još veće probleme.




– Očekujem više od svojih igrača, u prvom redu od Gegića. Mislim da on tu nominalno treba više dati momčadi, jer je zadužen za kreaciju. Mi smo dosta sterilni, malo sam i zabrinut kako izgledamo na početku sezone – pokudio je Jusup svog najplaćenijeg igrača, dok je u suprotnom tonu potom govorio o posljednje pristiglom Vladimiru Mihailoviću koji je u Morači bio jedina svijetla točka Zadra s 19 poena.


– Mihailović je pokazivao inicijativu, davao je jednu kreaciju, inventivnost, što bi trebali i drugi. Bio je usamljen, s obzirom na to da još nije spreman i ne možemo čuda očekivati, on je svoju rolu dobro odigrao – istaknuo je 63-godišnji trener kluba s Višnjika koji pred sobom ima iznimno tešku zadaću da se vrati na normalan kolosijek u regionalnom natjecanju. Kao na traci izredat će se tri domaćinstva kontra najsnažnijih takmaca u regiji, prvo će u subotu u Krešinom domu biti ugošćena Budućnost, a onda u sljedeća dva vikenda na isto mjesto stižu Partizan i Crvena zvezda. Prognoze pred ta tri teška izazova nisu optimistične, ne samo zbog enormne snage protivnika, već i zbog narušenog samopouzdanja u zadarskoj svlačionici koja se svakako mora trgnuti ako se misli već u prvoj četvrtini sezone izbjeći samo dno poretka. O borbi za opstanak na Višnjiku se nije razmišljalo već dvije godine, međutim kako stvari trenutačno stoje taj neželjeni stres mogao bi jako brzo postati surovom realnošću ili će Jusup uspjeti u međuvremenu promiješati svoje karte pristupanjem doselekciji rostera, jer i iz aviona je vidljivo da nedostaje ne jedan, već nekoliko španera koji bi napadački podigli cijelu momčad. Naravno, u tom slučaju bi se s nekim od postojećih članova svlačionice trebalo i oprostiti, a nažalost kandidata za to po prikazanom u početnom dijelu sezone ima, i vrijeme će pokazati hoće li se uistinu strateg Zadra odlučiti na takav potez ili će slijepo vjerovati da će mu postojeći roster ipak početi donositi određene plodove.