Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Mlađe generacije

Juniori Zadra svladali Hajduk, mlađi pioniri i pioniri Abecede sporta neumoljivi na startu

Autor: Alen Plahinek

10.09.2024. 12:54
Juniori Zadra svladali Hajduk, mlađi pioniri i pioniri Abecede sporta neumoljivi na startu

Foto: Mate Komina



Nakon nekoliko mjeseci što odmora od dugih i napornih sezona, što druženja s prijateljima, što kupanja i jednostavno rečeno ljenčarenja, ali onda i povratka na zelene terene i ponovnog treniranja i pripremanja, vratile su se lige za mlađe uzraste. Najmlađi su tako proteklog vikenda ponovno stali na travnjak i krenuli u »boj« koji će trajati sve tamo do početka lipnja iduće godine. Klubovi iz Zadarske županije ostali su isti u prvim dalmatinskim ligama. Tu su i dalje Zadar, Abeceda sporta te Arbanasi.


Zmajevi zmajski


U najmlađoj kategoriji, mlađih pionira, tijekom ove sezone upoznat ćemo »neke nove klince«. Mlađi pioniri Zadra svoju su sezonu otvorili porazom u gostima kod Šibenika. Završilo je 3:0 za Šibenčane koji Zadranima nisu dozvolili »disati«. Frane Potočnjak, kojem je ovo bio debi na klupi mlađih pionira Zadra, neće po najbolje pamtiti svoju premijeru, međutim već za nekoliko dana je novo kolo. Abeceda sporta s visokih 4:0 »uletjela« je u sezonu u kojoj očekuju puno. Momčad koja je pred desetak dana osvojila Memorijalni turnir Antonio Jurjević samo je nastavila biti neumoljiva na terenu, a posljednji koji je to osjetio bio je sinjski Junak. Junaci ipak nisu mogli biti junaci protiv raspoloženi Sportaša koji su za četiri gola imali četiri različita strijelca, no do njih su stigli tek u drugom poluvremenu.


– Bila je to zanimljiva utakmica protiv dobrog protivnika. U prvom poluvremenu smo dominirali, ali nismo uspjeli postići pogodak. No, zato smo početkom drugoga zabili dva i okrunili dotadašnju bolju igru. U dobrom ritmu smo i nastavili, stvorili dosta prilika, realizirali još dvije do kraja i možemo biti zadovoljni. Svih 18 igrača je dobro iskoristilo ukazanu priliku i to nam treba biti putokaz za dalje i poticaj za još bolji rad – istaknuo je za društvene mreže kluba voditelj Škole nogometa Abecede sporta Jure Perković.





Arbanasi pak na svojem terenu nisu uspjeli »ukrotiti Zmaja«. Bilo je 2:1 za mlade igrače iz Makarske koji su do prvih bodova došli nakon preokreta. Rogić je već u petoj minuti zabio prvi gol svih mlađih uzrasta Arbanasa ove sezone, međutim samo deset minuta kasnije Makarani preko Milete izjednačavaju, a onda u drugom dijelu Batošić postavlja konačni rezultat.


Kod pionira situacija je barem malo bolja. Zadrani su u Šibeniku remizirali 2:2. Poveli su Zadrani preko Jurjevića, da bi Čogelja i Štrkalj okrenuli prednost na šibensku stranu, no nakon toga Ročak u 77. donosi prvi zadarski bod. Abeceda pak je ponovno od Junaka napravila antijunake, no ovog puta bilo je puno »čupavije« (2:1). Već do 22. minute momčad iz Murvice imala je 2:0 na semaforu, međutim nakon što je Buljan zabio za 2:1 u 45. minuti slijedila je grčevita borba za tri boda, koja su ipak ostala kod žuto-crnih.


– Odlično smo otvorili utakmicu i cijelo prvo poluvrijeme bili dominantni, ostavivši goste bez udarca na gol. U nastavku nas je taj rano primljeni gol malo poremetio, Junak je u određenom razdoblju bio i bolja momčad, a mi neke šanse nismo realizirali. No, najvažnije je da smo uspjeli sačuvati rezultat do kraja i zasluženo osvojili tri boda na startu sezone – poručio je trener Roko Prtenjača.


Zmaj je i u pionirskoj konkurenciji »zmajski« prošao kroz Višnjik. Nadigrali su Arbanase i drugi puta, ponovno nakon što su morali dostizati rezultat, samo što se ovog puta nisu »zadovoljili« na dva postignuta pogotka, nego na tri. Rezultat je samo umanjio Kvartuč pri kraju utakmice. U sljedećem kolu očekuje nas i prvi lokalni derbi u kojem će Abeceda biti domaćin Arbanasima.



Kadetski potop


Najgore vijesti stigle su iz kadetske lige, gdje su se Zadru i Abecedi pridružili dječaci Dalmatinca iz Crnog. Sva tri kluba iz Zadarske županije upisali su teške poraze uz ukupno gol-razliku 1:15. Jedini koji su zabili pogodak bili su kadeti Zadra u poraz 1:5 od splitskog Hajduka. Vujaković je bio jedini zadarski strijelac, dok je s druge strane »potop« na Višnjiku priredio Ćukušić s tri gola za kadete »Bilih«. Malo bolje od Zadra prošao je Dalmatinac koji je s 4:0 poražen u Solinu kod Solina, a gore od Zadra prošla je Abeceda sporta koja je sa 6:0 nastradala u Dugopolju kod Adriatica.


– Zaslužena pobjeda Hajduka koji je iskoristio naše greške i kaznio nas. Imali smo i mi dobre prilike, dobre trenutke u igri, ali nažalost nismo uspjeli iskoristiti jedan period dominacije. Nakon primljenog gola za 1:3 smo se previše otvorili što je Hajduk iskoristio i zasluženo slavio. Usmjeravamo fokus na sljedeću utakmicu. Također ćemo se dodatno pripremiti kako bismo bili što spremniji za Šibenik s ciljem da odigramo na najvišoj razini i pokažemo napredak – poručio je trener kadeta Zadra Damir Pankasz.



Veliku pobjedu ostvarili su juniori Zadra. Oni su s minimalnih 1:0 nadigrali Hajduk na Višnjiku, a heroj bijeli-plavih bio je Zovak koji je zatresao mrežu u 64. minuti. Druge dvije momčadi iz Zadarske županije upisale su poraze kao i u konkurenciji kadeta. Solin je zabio »petardu« Dalmatincu u svih pet različitih strijelaca, dok je Abeceda s 1:3 ispraćena iz Dugopolja. Sportaši su protiv Adriatica i poveli golom Škare u 12. minuti, međutim Milavić i Radić okreću rezultat već do poluvremena, a onda Tikvić u 60. minuti stavlja »točku na i«.


– U žustroj utakmici uspjeli smo doći do tri velika boda koji nam daju zamah za daljnji nastavak prvenstva. Odigrali smo taktički disciplinirano, izuzev pred kraj utakmice kada je vratar Rakić odlično reagirao. Odmah se okrećemo mikro ciklusu uz jasnu analizu i ispravljanje detalja koji će nas činiti još boljima. Čestitke igračima na trudu i ispunjenju traženog, a to su bila velika i poticajna tri boda – poručio je trener Jure Čulina dok je njegov kolega iz redova Abecede sporta morao priznati poraz od bolje momčadi.


– Čestitke Adriaticu na odličnoj utakmici i zasluženoj pobjedi. Mi smo imali svoje šanse i možda smo mogli izvući barem bod, ali vjerojatno to danas ne bi bilo ni zasluženo. Kako sam i rekao u najavi, prvih nekoliko kola poslužit će nam za podizanje forme, s obzirom na to da nismo bili kompletni veći dio priprema i to se na ovoj utakmici osjetilo. Vraćamo se treninzima s ciljem da što prije uhvatimo željenu formu – zaključio je Perković.