Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Prvenstvo Balkana

Janu Bujan četiri centimetra dijelila do bronce

Autor: Šime Ćurko

10.07.2024. 09:58
Janu Bujan četiri centimetra dijelila do bronce

Foto: RENATO BRANĐOLICA/HAS



U Mariboru (Slovenija) održano je Prvenstvo Balkana u atletici za mlađe juniore i mlađe juniorke, na kojem su hrvatski predstavnici osvojili sedam medalja, od čega su dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane. Oba najsjajnija odličja Hrvatskoj je donijela Vita Barbić (bacanje koplja 500 g, bacanje diska). Nastupili su predstavnici 21 države, a Hrvatska je završila osma u redoslijedu osvajača medalja. Najuspješnija je bila domaćin Slovenija sa sedam zlatnih, dvije srebrne i četiri brončane medalje. Među hrvatskim reprezentativkama bile su četiri Zadranke. Iz Fortiusa su nastupile Miriam Medved i Nina Vrdoljak. Medved je bila šesta na 800 m (2:14,36), a Nina Vrdoljak šesta u štafeti 4×100 (48,03) i 11. na 100 m (12,21).


– U izrazito jakoj konkurenciji naše atletičarke ostvarile su vrlo dobar i u ovom trenutku realan plasman. Medved je svoj prvi reprezentativni nastup odradila taktički odlično. Za malo bržu utrku, i ispunjenje norme za odlazak na Europsko prvenstvo nedostajalo je iskustva i malo brži prvi dio utrke, koji je pokušala nadoknaditi dužim finišom. Odličan nastup odradila je i Vrdoljak koja je, uz malo prejak vjetar u leđa (2,4 m/s) imala 15. prijavljeni rezultat, što znači da je 11. mjestom među natjecateljicama ostvarila napredak od četiri mjesta. Ostaje žal za time što na programu natjecanja nije bilo njezine bolje discipline 200 m u kojoj će za dva tjedna nastupiti na Europskom prvenstvu do 18 godina u Banskoj Bistrici – kaže Edi Stipić, trener Fortiusa, koji je bio s reprezentacijom u Mariboru.


– Bilo je lijepo odmjeriti snage s najboljim atletičarkama iz čak 21 zemlje koje su nastupile na ovom natjecanju, i isto tako utvrditi da je ovo bilo dosad najznačajnije i najjače natjecanje za naše članice. Trenutačni plasmani su realni i ne preostaje nam ništa drugo nego nastaviti raditi kvalitetnije i jače nego do sada.





Tamara Jurešić iz ASK-a Zadar je bila 13. u troskoku (11,43). Taj je rezultat skočila u trećoj seriji, te se nije uspjela plasirati među osam najboljih djevojaka, koje su imali još tri skoka. Blizu medalje bila je Jana Bujan, Zadranka koja nastupa za zagrebačku Mladost. Bujan je bila četvrta u skoku u dalj s osobnim rekordom (5,99 m). Četiri cm dijelila su je od bronce, odnosno najvećeg uspjeha u karijeri. Nastupila je i na 100 m prepone, gdje joj je osobni rekord (14,02) bio dovoljan za šesto mjesto. Isti plasman imala je i u štafeti 4×100 m (48,03).