Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Premijer liga, doigravanje

Iz rova do rutinskog prolaza prema reprizi lanjskog finala

Autor: Andrija Dešpoja

18.05.2024. 08:00
Iz rova do rutinskog prolaza prema reprizi lanjskog finala

Foto: kk dinamo



Od kraja siječnja, preciznije 26. dana u prvom mjesecu 2024. godine, momčad Danijela Jusupa nije pognute glave napuštala parket, a od tog dana kada su na Gripama potpisali kapitulaciju sa 65:67 krenuo je njen fenomenalan pobjednički niz od 19 utakmica u Premijer ligi koji im je nešto manje od četiri mjeseca kasnije donio plasman u finale i priliku za podvigom koji je u dugoj klupskoj povijesti ostvaren tek dvaput, i to za vrijeme bivše Jugoslavije.



Tercet s 50 poena


Obrana naslova prvaka Hrvatske nešto je što košarkašima Zadra od osnutka Hrvatske nije još pošlo za rukom učiniti, a nakon slamanja Dinama u dvije polufinalne utakmice evo ukazala im se i ta prilika da se popnu na najviše postolje drugu godinu zaredom. Finalna serija kreće 24. svibnja i u njoj će za razliku od prošle godine prednost domaćeg parketa biti na strani Jusupovih štićenika koji su se morali pošteno namučiti protiv ratnički nastrojenog Dinama kako bi se neokrznuti dočepali tog završnog obračuna sa »Žutima«. U Draženovom domu očekivao se puno jači i konkretniji otpor igrača Josipa Sesara, i to se i dogodilo, no završnih deset minuta potvrdilo je kvalitetu više u redovima sastava s Višnjika, koji je imao jače adute na parketu u neprikosnovenom Luki Božiću, prekaljenom Karlu Žganecu i pouzdanom Arijanu Lakiću. Taj trojac iskombinirao je 50 poena od ukupnih 78 gostujućeg tima i pokazao se prevagom u odnosu na motiviranu, ali kvalitetom i iskustvom limitiranu domaću momčad. Dinamovci su se, kako to obično biva kada se s jedne strane terena nađe osjetno slabiji protivnik, trudili prljavim trikovima destabilizirati branitelja naslova, no nije im ni na trenutke iznimno gruba igra pomogla u naumu da se još jednom vrate u Krešin dom i u eventualnoj majstorici dođu do podviga. Jusupova momčad je usprkos određenim poteškoćama suvereno odradila cijelu utakmicu, provela gotovo sve njeno vrijeme u vodstvu i kada je to bilo najpotrebnije znala potvrditi pobjedu vrijednu prolaska u četvrto uzastopno te ukupno 17. finale hrvatskog prvenstva. A da je muka u polufinalnom okršaju s Dinamom bila na kraju iznimno slatka potvrdio je jedan od  junaka zagrebačke pobjede Žganec koji je posebno bio upečatljiv u prvom poluvremenu.




– Možda je izgledalo rutinski, ali bila je stvarno jako teška utakmica. Znali smo da će biti tako, Dinamo se zaista dobro pripremio, vrlo su iskusna momčad, kažnjavaju i najmanje greške te smo morali dati sve što imamo da bismo došli do druge pobjede. Dugo vremena se nismo uspijevali odvojiti, oni su stalno bili tu negdje, no onda smo u četvrtoj četvrtini otišli na desetak razlike i u završnici uspjeli to iskontrolirati – izanalizirao je centar Zadra događanja na parketu tijekom druge utakmice polufinalne serije koja je apsolvirana s relativno laganijim hodom u odnosu na prošlosezonsko četvrtfinale s istim protivnikom koji ih je tada natjerao na igranje majstorice.



Finale bez nepoznanica


Dinamo ove sezone, iako se pokazao vrlo zahtjevnim protivnikom, bio je pročitan od strane Jusupa i njegovog stožera, odnosi se to najviše na obrambeni kraj terena koji je za razliku od napada funkcionirao odlično, dok se ruka konačno malo opustila u završnih deset minuta kada je ujedno i zabijen zadnji čavao u lijes Dinamovaca. Nije se dao domaćin tek tako pustiti i zato je Zadranima bilo itekako potrebno krvariti parketom da se u konačnici dobije glatki prolaz od 2-0, no podatak od čak 58 prekršaja i 53 slobodna bacanja kazat će upravo suprotno. U jednoj pravoj »play-off« utakmici takva agresivnost nimalo ne čudi, a nadmetanje u fizikalijama nije se na koncu Sesarovoj škvadri pokazalo dobitnom formulom, jer je ovoj Jusupovoj garnituri upravo igra na mišiće najjača karakteristika. Ta komponenta bit će jezičac na vagi i u predstojećoj seriji sa Splitom.


– Finale? Vidjet ćemo, dobro se poznajemo, nema tu nekih nepoznanica i bit će sigurno zanimljiva serija. Nadam se uz našu dobru igru da možemo ostvariti ono što je svima želja, a to je obrana naslova prvaka – istaknuo je za kraj Žganec.