Petak, 4. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Odbojkaški klub ZADAR

Igranje s domaćim snagama prioritet, bez obzira na rezultat

Autor: Šime Ćurko

04.10.2024. 10:10
Igranje s domaćim snagama prioritet, bez obzira na rezultat

Foto: OK Zadar



Odbojkaški klub Zadar sutra će s obje selekcije početi sezonu. Prošla godina obilježena je porazima, pa su tako odbojkaši bez pobjede završili posljednji u Superligi i ispali u Prvu ligu, a djevojke su s jednom pobjedom i 21 porazom ostale na začelju Prve lige, te su se i one spustile u niži (treći) rang. A nije puno vremena prošlo od kad se na Višnjiku igrao najjači rang, i to u obje kategorije.




Igrači s Višnjika sutra u 19 sati ugostit će Zrinski Nuštar u Prvoj ligi, koja je drugi rang. Zadar se od 2011. godine natjecao u Superligi, u kojoj je posljednjih godina bio u donjem domu, često na granici ispadanja. Ipak, do prošle sezone održavao se u najjačem rangu, nakon čega više nije išlo. Konkurencija je kvalitetom išla naprijed, a Zadar je stalno gubio igrače i sve više (o)slabio. Prošle sezone, kada su zbog smanjenja lige ispala tri kluba, već je u prvom dijelu bilo jasno da za mladiće s Višnjika više nema mjesta u eliti.


– Lani nismo imali momčad koja je mogla biti konkurentna u Superligi. Bilo je dobrih utakmica, ali za osvojiti bodove i ostati u najjačoj ligi trebalo je više od toga. Nismo to imali i zato smo danas tu gdje jesmo – rezimira poznate činjenice Marin Masnić, trener Zadrana, koji se nada da će lanjski niz poraza zamijeniti pobjednički zalet njegove momčadi.


– Od iskusnijih igrača ostali su nam Domagoj Pernjak i Dino Jurlin, tu je i mladi reprezentativac Luka Buljat, a vratio nam se i Tomislav Mišlov, koji je posljednjih sezona igrao za Varaždin budući da je studirao u tom gradu. Igrat će koliko mu to obveze na studiju budu dopuštale i Marino Marčina. Uz mlade igrače bit će to dobra momčad od koje se može očekivati borba za vrh ljestvice. Naravno, puno toga ovisit će i u o kvaliteti suparnika.


Mladi brzo odustanu




Za Masnića Prva liga je trenutačno natjecanje po mjeri.


– Ne znam kako smo toliko godina uspjeli igrati Superligu jer smo bili jedini s domaćim igračima. Pokušali smo i lani izboriti ostanak, ali nije išlo. Prva liga je jako dobra za razvoj mladih igrača i ove sezone će sigurno biti »druga pjesma« u odnosu na ono što smo imali lani. Posebno kad se stvori prava kemija između mlađih i starijih igrača.




Na pitanje zašto se momčad ne pojača igračima s kojima bi mogla biti konkurentna u Superligi, kako to rade primjerice vaterpolisti ili košarkašice, Masnić odgovara:


– Držimo se toga da u momčadi želimo imati domaće igrače. To je naša vizija svih ovih godine i od toga ne odustajemo. Ako je kvaliteta tih igrača da s njima možemo biti u Superligi odlično, ako je nema igrat ćemo tamo gdje možemo, a to je sada Prva liga. Gušt mi je vidjeti 12 naših igrača u prvoj momčadi i ne vidim ništa dobro u dovođenju nekoga sa strane. Objektivna poteškoća nam je ta da dosta mladih igrača još u srednjoj školi prestaje igrati. Izdrže nekako do četvrtog razreda, onda krenu pripreme za mature, studije i zasite se odbojke, odnosno sporta općenito.



Priliku za ulazak u Superligu imat će samo prvak Prve lige, dok će najlošiji sastav ispasti iz lige.


– Cilj je što više pobijediti u domaćim susretima, u gostima ovisi u kakvom ćemo nastupiti. Kažem, sigurno spadamo u vrh lige, ali to moramo dokazati i na terenu. Povratak u Superligu nije imperativ, međutim, ako se ukaže prilika znat ćemo je iskoristiti – zaključio je Masnić.


Kresojin optimizam


Lanjsku sezonu pokušat će što prije zaboraviti i odbojkašice Zadra. I one su od prvog kola zasjele na začelje, na kojem su i dočekale završetak natjecanja. Značilo je to selidbu u Prvu B ligu Jug, u kojoj će u prvom kolu gostovati u Vodicama.


– Igrali smo s kadetkinjama seniorsku ligu i u toj situaciji je bilo teško očekivati nešto više. Bilo je i nekoliko dobrih utakmica, posebno u drugom dijelu u kojem se pokazao određeni napredak. Ne toliko rezultatski, koliko igrački. Sada je drugačije, djevojke su uglavnom ostale na okupu, imamo iza sebe sezonu iskustva u Prvoj ligi i to bi nam trebalo donijeti dobar rezultat – smatra Domeniko Kresoja, trener Zadranki, koji na pitanje što znači dobar rezultat odgovara:


– Cilj je pokušati osvojiti prvo mjesto i izboriti kvalifikacije za Prvu ligu. Po onome što sam vidio na treninzima i na pripremnim utakmicama, kao i po raspoloženju igračica, vjerujem da su to realna očekivanja. Djevojke se žele vratiti u viši rang, a hoće li u tome uspjeti vidjet ćemo. U većini ekipa u ovoj ligi igraju kadetkinje, uz poneku juniorku. Slična situacija je i s nama, s time da imamo određenu kvalitetu koja nam jamči borbu za vrh.


Treći ligaški rang praktično je najniži doseg zadarske ženske odbojke od hrvatske samostalnosti. A prije pet godina nekoliko poena dijelilo je ekipu od plasmana u Superligu…


– I to je motiv više djevojkama u borbi za povratak u Prvu ligu. Prva B liga sigurno nije natjecanje s kojim smo najsretniji, ali radimo sve kako bismo izborili viši rang – zaključio je Kresoja.


 


Sastavi


Muškarci: Domagoj Pernjak, Dino Jurlin, Marino Marčina, Jure Mamić, Josip Jurič, Ante Lovrinović, Niko Jurjević, Roko Baričević, Lovre Pedišić, Gašpar Panjol Tuflija, Ivan Taraš, Tomislav Mišlov, Luka Buljat, Luka Lovrinović, Vlad Fuzul, Karlo Šoše, Vid Tudorović. Treneri Marin Masnić i Antonio Surać.


Žene: Ira Baričević, Dea Desnica, Marta Kovačević, Lana Nimac, Paola Vitlov, Anja Bolić, Lena Ercegović, Marina Marinović, Franka Volpi Kobal, Patricia Budanović, Izabela Kero, Marcelina Matešić, Sara Pelaić, Tea Čorko, Cvita Klarić, Lucija Mijić, Karla Torbarina. Trener: Domeniko Kresoja.