Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA liga

Igrači Danijela Jusupa večeras na parketu Cibone otvaraju novu regionalnu sezonu

Autor: Andrija Dešpoja

20.09.2024. 09:19
Igrači Danijela Jusupa večeras na parketu Cibone otvaraju novu regionalnu sezonu

Foto: Luka Jeličić



Čast otvaranja nove regionalne sezone u kojoj će ponovno nakon dva desetljeća nastupiti rekordan broj momčadi, njih 16, imat će večeras od 21 sat košarkaši Zadra i Cibone. U Draženovom domu sve je spremno za spektakl kako ga na sva zvona već tjednima najavljuju iz redova »Vukova« jer pripremljen je specijalan program koji će sve gledatelje pod tornjem okupirati još od 18 sati kada je na rasporedu utakmica juniora Cibone i Cedevite Junior, a pauza na poluvremenu je rezervirana za glazbeni šou Colonije. Sve je to u skladu s novim vjetrovima koji su očito zapuhali u redovima Cibosa i koji potvrđuju da se pod svaku cijenu žele izbjeći prethodne dvije sezone u kojima su glavnu riječ što se tiče ABA i Premijer lige vodili dalmatinski klubovi, Zadar i Split.



Cibonini stranci


Pored marketinškog uzleta koji je svakako primjetan u Draženovom domu, podosta se popravila krvna slika i na samom parketu pa će momčad Danijela Jusupa večeras dočekati poprilično osvježen roster Cibone koju će s klupe što se tiče regionalnih utakmica predvoditi američki stručnjak Christopher Thomas, a u hrvatskom prvenstvu će tu ulogu preuzimati Bariša Krasić koji za razliku od Thomasa ima licencu za Premijer ligu. Uz taj tzv. skandinavski model dvostrukog vodstva s klupe Cibona se može pohvaliti pojačanjima koji su pred kraj ovog ljeta dopunili uglavnom lanjsku bazu igrača, što je dovoljan pokazatelj da se pod tornjem ne žele ove sezone zadovoljiti marginalnom ulogom. Iz redova Porta je doveden američki combo bek Anthony Cat Barber koji je ujedno i najskuplji igrač kada su u pitanju hrvatski košarkaški kolektivi s ugovorom od 150 tisuća eura koji financiraju tzv. američki investitori, dok je zvučno ime i bek-šuter Peter Jok koji je ljetos bio bitan kotačić reprezentacije Južnog Sudana na Olimpijskom turniru. Treće pojačanje nigerijski centar Talib Zanna još uvijek nije aktiviran, no kontra spomenutog stranog tandema koji je pridodan nositeljima iz prošle sezone (Krešimir Radovčić, Domagoj Vuković, Filip Bundović, Ivan Perasović, Ivan Majcunić) te kontingentom talentiranih mladih igrača dovedenih iz premijerligaških sredina (Toni Ročak, Luka Skorić, Vigo Bart) Jusupova novokomponirana škvadra će imati iznimno težak zadatak otvoriti regionalno natjecanje na najbolji mogući način.





Voljni moment


Naravno, nisu ni prošle sezone šestoplasirani košarkaši Zadra bez municije na otvaranju nove regionalne kampanje, iako su tek četiri igrača zadržana u svlačionici na Višnjiku u odnosu na lani i nisu baš Jusupu cvjetale ruže tijekom priprema. Zadar je dobio nove konture nakon dvije šampionske godine, napustili su ga tri najpotentnija igrača među kojima strši ime dvostrukog MVP-ja ABA lige Luke Božića, dok će zasigurno biti teško nadoknaditi i Arijana Lakića i Darija Drežnjaka, ali su zato dovedene provjerene figure poput BiH reprezentativca Amara Gegića, pa člana crnogorske izabrane vrste Vladimira Mihailovića te lanjskog kapetana Splita Mate Kalajžića koji će sa senatorima Markom Ramljakom, Karlom Žganecom i Lovrom Mazalinom činiti okosnicu Jusupove momčadi kojoj će primarni zadatak u predstojećim jesenskim danima biti uigravanje.


– Ulazimo u novu sezonu s dosta promjena u sastavu, otišli su nam nositelji koji su imali izuzetan utjecaj na igru. U stvaranju smo nove priče, malo su nas poremetile ozljede tako da u principu nismo niti jednu utakmicu u pripremama odigrali kompletni, nadam se da nam tako neće biti u predstojećoj sezoni. Protiv Cibone, koja je složila izuzetno kvalitetnu momčad, moramo se pokazati u najboljem svjetlu u kojem možemo, a za što će to biti dovoljno vidjet ćemo. Njihovih pet nositelja igre je ostalo u momčadi te su dobili jako dobra pojačanja, a imaju i novog trenera, tako da sigurno to neće biti Cibona od lani. Na nama je da svaku utakmicu damo svoj energetski maksimum i da s velikim voljnim momentom idemo iz utakmice u utakmicu. Pozivam navijače da nas podrže, zajedno se možemo nadati dobrim rezultatima – istaknuo je strateg Zadra u najavi večerašnjeg hrvatskog derbija u sklopu regionalnog natjecanja koji se može samo nadati da će se otvaranje sezone dočekati u kompletnom sastavu.


– Kalajžić ima nagnječenje palca i vidjet ćemo hoće li nastupiti, dok će Mihailović igrati. On nam se priključio prije dva dana i bit će u sastavu za ovu utakmicu – kazao je za kraj Jusup.