Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Liga nacija

HRVATSKA - POLJSKA 1:0 Modrić fenomenalnim slobodnjakom donio Hrvatskoj prve bodove

Autor: Alen Plahinek

08.09.2024. 19:42
HRVATSKA - POLJSKA 1:0  Modrić fenomenalnim slobodnjakom donio Hrvatskoj prve bodove

Foto: Davor Javorovic/Pixsell



Hrvatska nogometna reprezentacija je stigla do prvih bodova u ovosezonskoj Ligi nacija. “Pali” su Poljaci na Opus Areni s minimalnih 1:0. Čovjek odluke bio je Luka Modrić u 51. minuti kada je fenomenalno poentirao iz slobodnog udarca kojeg je iznudio Bruno Petković.




Iako je završilo samo s jednim pogotkom na utakmici, Hrvatska je bila mnogo bolja na terenu. Prvih pola sata Vatreni su izdominirali, da bi Poljaci u posljednjih 15 minuta uspjeli koliko-toliko prodisati. Imali su jednu jako dobru priliku Poljaci, a nakon toga uslijedila je nova potpuna dominacija Hrvatske. “Hladan tuš” Poljacima bio je tada i Modrićev pogodak, nakon kojeg je Hrvatska krenula tražiti i drugi pogodak. Ipak, 21 udarac prema vratima Skorupskog nije bio dovoljan za još jedan pogodak. Sjajnu utakmicu ponovno je odigrao Modrić, iskazao se i Matanović još jednom, a vjerojatno najveći heroj “iz sjene” bio je Joško Šutalo koji je odigrao vrhunsku obrambenu utakmicu.


Sve u svemu, pomlađena Hrvatska izgleda vrlo dobro. Obrana s tri defenzivca pokazala se kao odlično rješenje. Tu su bila i dva napadača s kojima Dalić nije išao jako, jako dugo vremena. Naravno, uslijed druge formacije. A mladi poput bratića Sučić, Petra i Luke i povratnik Pjaca poprilično dobro svirali su kako su dirigent Modrić i prva violina Kovačić udarali ritam.  Jasno, treba tu još “peglanja”, ali izgleda ovo jako dobro. Kreacija je odavno tu, a sada je stigla i igra u bilo kojem ritmu želimo. Nadajmo se da ovakva Hrvatska nije bila samo večeras, nego će ovo postati barem standard, ako ne i minimum.


90 +1′ – Poljaci su “skuhali” ozbiljnu priliku u samoj završnici, međutim Livaković je iskočio s crte na vrijeme i pokupio loptu na vrijeme.




90′ – Posljednjih nekolikom minuta dobio je Ivan Perišić koji je ušao umjesto Borne Sose.


85′ – Vrhunska akcija Vatrenih. Šutalo je prebacio stranu na Modrića koji dubinski pronalazi Kramarića. Ovaj spušta za Budimira čiji udarac završava u udarcu iz kuta. Iako na kraju nije završilo na željeni način, sjajno je za vidjeti da postoji igra i lucidnost pa makar to bila i 85. minuta poluprijateljske utakmice.




80′ – Mato Kovačić završio je svoj nastup na večerašnjoj utakmici. Umjesto njega na teren je ušao Mario Pašalić.



78′ – Potpuno su “umrtvili” igru Vatreni u posljednjim minutama i nastoje u miru zatvoriti ovaj susret. Ipak, dogodi se pukotina tu i tamo u obrani Poljske, pa su tako prvo Kramarić na desnoj, a onda i Budimir na lijevoj strani pokušali svoje udarce.


70′ – Poljaci najbliže pogotku! Sletio je jedan ubačaj na Lewandowskog koji se riješio svojeg čuvara prekršajem i pogodio gredu iz okreta. Sudac Letexier je pustio igru, no za vjerovati je kako bi se da je lopta ušla u mrežu oglasio VAR i pogodak bi bio poništen. No, poznavajući VAR, srećom lopta nije ušla u gol.


68′ – Nakon sjajnih sat vremena Petković i Matanović izašli su iz igre, a izbornik Dalić na teren je poslao dva vrlo kvalitetna pojedinca – Andreja Karamrića i Antu Budimira.


62′ – Trostruka izmjena kod Poljaka čime izbornik Probierz pokušava samo pronaći “svježu krv” jer su sve izmjene bile pozicija za poziciju.


59′ – Probao je sada i Petković, no njegov udarac s više od 20 metara “čisti” Skorupski. U zraku “visi” drugi pogodak Hrvatske. Poljaci nemaju prostora ni za “d” od disanja. Vatreni su stigli do 15 udaraca u okvir.


56′ – Iznova se Matanović pronašao sam u situaciji, ovog puta njegov udarac je otišao malo pokraj vrata.



55′ – Opet Matanović! Sučić je pronašao Sosu, ovaj proigrao Matanovića koji je više puta “poljuljao” poljsku obranu, a na kraju pogodio gredu… Sve je bliže Matanović svojem prvijencu u hrvatskom dresu!


51′ – GOOOOOOOL! LUKA MODRIĆ ZABIJA ZA 1:0 U OSIJEKU! Petković je iznudi prekršaj, a njega je izveo Modrić te očistio paučinu fenomenalnim slobodnim udarcem! 


49′ – Vrhunski se Petković okrenuo krenuo u prodor, međutim uspio ga je poljski branič zaustaviti uz slobodni udarac na 18 metara od gola.


47′- Prva velika prilika Poljske. Zelenski je pucao, lopta je prošla ispod pokraj Pjace i kroz noge Šutalu, a Livaković je srećom bio na mjestu i uspio zadržati “nulu” na semaforu.


46′ – Odmah, kao da ima motor u nogama krenuo je Modrić koji je prohujao po desnoj strani uspio centrirati, gdje je Petković iz teške situacije bezopasno uposlio Skorupskog.


POČINJE DRUGO POLUVRIJEME!  Jedna promjena u hrvatskom sastavu na početku drugog dijela. U svlačionici je ušao ostao Petar Sučić koji se nije baš najbolje snašao na terenu, a imao je i opterećenje žutog kartona. Umjesto njega ušao je njegov bratić Luka Sučić. 


GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME! Hrvatska je bila izrazito dominantna prvih pola sata, nakon čega su Poljaci počeli komibinirati i koliko-toliko igrati napadačku igru. Nekoliko puta u završnici prvog dijela Lewandowski i društvo do Livakovićevog gola, međutim sve su to u konačnici bili jalovi pokušaji. Na kraju prvih 45 minuta bez pogodaka iako je Hrvatska bila puno bliže vodstvo. Ono što malo zabrinjava su tri žuta kartona – Kovačić, Pjaca i Petar Sučić.


32′ – Ponovno Matanović! Modrić je vrhunski progirao mladog napadača koji je pucao malo iznad grede. Odlično igra Matanović, samo još da jedna uđe…


31′ – Ponovno šansa i ponovno Matanović. Izveli smo polukontru koju je poveo Matanović i odlučio sam završiti, međutim njegov udarac sa 16 metara završio je u rukama Skorupskog.



28′ – Malo se smirila utakmica, a onda je Pjaca ostao sam na krilu, ubacio u kazneni prostor gdje se se Matanović ponovno uspio izboriti za loptu, no lopta je otišla iznad grede. Nastavio je Matanović na jako dobrom putu kojeg je utabao prije nekoliko dana u Portugalu.


20′ – Modrić je okušao svoj udarac s 20-ak metara međutim njegov udarac ide izvan okvira gola. Podiglo je to dodatno već ionako vruću atmosferu na Opus Areni.


16′ – Rasplamsala se igra na obje strane terena na Opus Arene. Poljaci su pripretili jednom, međutim blok je bio na mjestu. Pred poljskim vratima jednom je skoro zagustilo, ali je i gostujući blok bio kvalitetan. Hrvatska ima kontrolu igre, pokriva gotovo svake pukotine, dok Poljaci stoje s petoricom u obrani i traže neku kontru.


7′ – Nakon udarca iz kuta Ćaleta Car je sjajno pucao glavom, ali je Skorupski bio na mjestu i otklonio opasnost. Vrlo napadačko otvaranje Vatrenih, puno kvalitetnije za razliku od uvodnih minuta u Lisabonu.


4′ – Prvi pokušaj na utakmici. Modrić je ukrao loptu na sredini, visokom loptu pronašao Petkovića koji je spustio za Matanovića, a mladi napadač s ruba kaznenog prostora puca preko gola.


POČELA JE UTAKMICA! Dupkom puna Opus Arena bit će 12. igrač Vatrenima koji traže prvu pobjedu u ovosezonskoj Ligi nacija.


Hrvatska nogometna reprezentacija uskoro započinje svoju drugu utakmicu u ovosezosnkoj Ligi nacija. Nakon uvodnog poraza protiv Portugala 2:1, u kojem je Hrvatska bila vrlo konkurentna, danas slijedi Poljska. Momčad predvođena Robertom Lewandowskim prva je u skupini nakon jednog kola. Poljaci su slavili u prvom kolu u Škotskoj 3:2 pogotkom iz kaznenog udarca u osmoj minuti sudačke nadoknade.  “Vatreni” ujedno traže i iskupljenje na Opus Areni za poraz od Turske.


Vrlo zanimljiv sastav postavio je izbornik Zlatko Dalić od prve minute.  Čak pet promjena je u odnosu na sastav koji je starato u Portugalu. Na golu je standardno Livaković, u obrani stojimo s tri igrača – Šutalom i Gvardiolom na bokovima i Ćaletom Carom kao srednjim stupom obrane. U veznom redu su Kovačić i Modrić, a pridružio im se i Petar Sučić. Na stranama će biti Pjaca i Sosa koji nisu ni igrali u Portugalu, dok je u napadu dvojac – Petković i Matanović. Petković nije nastupio u prvom susretu, dok je Matanović očarao mnoge svojim ulaskom u igru u drugom dijelu.


Ne može to biti sve u redu, jer jednostavno ne može. To smo mi Hrvati. I dok smo se svi spremali, postavljali posljednje grickalice, sokove i ono drugo što nije sok za utakmicu, došla je vijest da su hrvatski navijači ponovno obilježili period prije utakmice. Kako se doznaje na šetnici uz Dravu došlo je do sukoba hrvatskih i poljskih navijača.  Kako doznaju Sportske novosti 50-ak hrvatskih navijača napalo je gostujuće. Rezime je prolivena krv i nekoliko uhićenih, a svemu je kumovao alkohol. Vjerovali ili ne. O detaljima ovog nemilog sukoba policija će detaljnije izvjestiti nakon utakmice. Jer sport je ipak prioritet. Kako kome…