Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Sportsko ljeto iz snova

HRT spreman za skorašnja sportska natjecanja; na rasporedu su brojne emisije i prijenosi

Autor: Siniša Pavić

06.06.2024. 09:23
HRT spreman za skorašnja sportska natjecanja; na rasporedu su brojne emisije i prijenosi

Foto: Ekipa za Olimpijske igre, DAVOR KOVAČEVIĆ

Drugi program Hrvatske televizije i Drugi program Hrvatskog radija bit će rezervirani za sport, za nogomet od 14. lipnja do 14. srpnja, a za olimpijski sport od 26. srpnja do 11. kolovoza



 Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj i Olimpijske igre u Parizu. Nogomet od 14. lipnja do 14. srpnja, olimpijski sport od 26. srpnja do 11. kolovoza. Za ljubitelje sporta ljeto iz snova. A da se snovi oživotvore, brine se Hrvatska radiotelevizija. Drugi programa HTV-a i Drugi program HR-a, bit će rezervirani za sport.


Čak 51 utakmica


Euro 2024. u program HRT-a donosi 51 utakmicu. Izravno će se prenositi praktički sve, a i utakmice i posebne emisije bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.


Voditelj projekta Euro 2024. Marko Šapit stoga s pravom ističe:




– Više od stotinu ljudi radi na projektu praćenja Eura 2024. kad se sve zbroji i televizija i radio i digitalni segment, a većina njih je naravno »skrivena« od naših gledatelja, ali bez njihovog vrijednog doprinosa u produkcijskom i tehničkom dijelu priče malo toga bi u konačnici bilo i ostvareno.


Od silne ekipe spomenimo onu trojicu komentatora koja idu u Njemačku. To su Marko Šapit, Stjepan Balog i Luka Petrinec, te trojica novinara – Edin Mahmuljin, Boris Jelavić i Andrej Rašljanin.


U Zagrebu će prijenose iz »kabine« raditi Robert Jelečević i Dameo Ramić Kovačić, a vrijedna pojačanja izvana su Željko Vela i Andrija Cmrečnjak. Urednici i voditelji studijskih emisija su Viki Ivanović i Ivan Dorian Molnar.


Čim završi nogometna priča, 12 dana kasnije, počinje ona olimpijska, igre u kojima će se oko 12.000 sportaša iz cijelog svijeta natjecati u 32 različita sporta. Stjepan Balog, voditelj projekta OI u Parizu, poručuje:


– Drugi program Hrvatske televizije bit će u potpunosti posvećen Olimpijskim igrama. Kompletan program emitira se iz Pariza gdje ćemo u prostorijama IBC-a opremiti mali studio za javljanja uživo, razgovor s gostima i našu središnju večernju emisiju. Program započinje u 8 sati ujutro i traje cijeli dan do 1 sat iza ponoći. Središnja večernja emisija ima simbolični naziv »CROissant« što simbolizira povezanost hrvatske i francuske kulture.



Ekipa za Euro 2024., Foto: Davor Kovačević

Zrinka Grancarić


Procjene kažu da nam je očekivati oko 240 sati olimpijskog programa u 15 dana, oko 15 sati dnevno, na Drugom programu HRT-a. Spomenimo na koncu komentatore. Oni su: Marko Šapit, Stjepan Balog, Viki Ivanović, Bruno Kovačević, Ivan Dorian Molnar, Luka Petrinec, Robert Jelečević, Daniel Križ, Edin Mahmuljin, Mihovil Horvat i Marija Žužak! Veliko i posve posebno pojačanje je Zrinka Grancarić koja će iz IMS-a ravno u Pariz i koja će biti prva komentatorica svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u tandemu s Markom Šapitom!


Stručni sukomentatori

Posebno su na HRT-u ponosni na sukomentatore, bivše olimpijce koji će sudjelovati u projektu OI Pariz. Martina Zubčić Dušak tu je zbog taekwondoa, Zoran Primorac zbog stolnog tenisa, Robert Seligman komentirat će gimnastiku, Marko Banović veslanje, a Neven Šavora džudo. Što se tiče EP-a u nogometu, najvažnije jest da je tu kao stručni sukomentator Antun Samovojska!