Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

nova adresa

HNK Zadar seli na Višnjik, čeka se samo potvrda

Autor: Šime Ćurko

03.09.2024. 08:36
HNK Zadar seli na Višnjik, čeka se samo potvrda

Foto: Luka Jeličić



Nakon postavljanja novih reflektora na središnjem nogometnom terenu u Športskom centru Višnjik, jučer je počelo i postavljanje nove montažne tribine s nadstrešnicom iznad postojeće tribine za gledatelje. Kako piše portal visnjik.hr ovi radovi dio su redovitog plana obnove, unaprjeđenja i razvoja nogometne infrastrukture u ŠC-u Višnjik. Cilj ovih ulaganja je osigurati bolje uvjete treniranja za sve zadarske nogometne klubove, pod jednakim uvjetima kao i do sada.


– ŠC Višnjik postao je nogometni centar koji okuplja veliki broj djece i mladih, te su korisnici i klubovi prošle godine izrazili potrebu za postavljanjem tribine s nadstrešnicom radi organizacije utakmica i različitih manifestacija. Gradska uprava je, kao i dosad, upoznata sa svim našim aktivnostima.


Nastavit ćemo raditi u skladu sa zahtjevima svih klubova, osiguravajući jednak tretman i poštivanje interesa svakog kluba – istaknuo je za spomenuti portal Tomislav Zubčić, direktor ŠC-a Višnjik.


Krov nad glavom




Zubčić je pojasnio kako su svi navedeni radovi dio godišnjeg plana ulaganja u sportsku infrastrukturu, koji obuhvaća različite sportove. Tako je, primjerice, nedavno obnovljen parket u dvorani Krešimir Ćosić, postavljen je novi travnjak na igralištu za mali nogomet te je uređena dvorana za džudo.


Sva sportska infrastruktura redovito se održava i unapređuje u skladu s financijskim mogućnostima centra.


– Planirani veliki projekti gradnje sportske infrastrukture ŠC-a Višnjik, poput izgradnje vanjskog bazena, nastavit će se i dalje, a njihova realizacija ovisit će o usvajanju proračuna od strane Gradskog vijeća Grada Zadra – podvukao je Zubčić, a u tekstu na portalu se zaključuje kako »ova ulaganja predstavljaju važan korak prema poboljšanju sportskih uvjeta za sve korisnike centra, osiguravajući da Višnjik ostane središte sportskih aktivnosti za sve građane Zadra«.


Premda se to nigdje izrijekom ne spominje, u praksi izgledno je da su zahvati na Višnjiku (i) u službi preseljenja HNK-a Zadar, koji očito više ne može djelovati na Stanovima, niti tamo igrati Treću NL Jug.



Kad je u studenome 2019. registriran, za razliku od ostalih klubova novijeg datuma (Abeceda, Zadarnova, Zara…), HNK Zadar je odmah dobio krov nad glavom, premda je tada još uvijek postojao i aktivno se natjecao NK Zadar.


No, nfrastrukturni problemi s vlasničkim odnosima doveli su do situacije u kojoj je Zadar »izgubio« klupsku zgradu, a to znači i svlačionice. Tako im je ostao samo teren koji je, bez prateće infrastrukture, beskoristan. Kao i reflektori postavljeni 2008. godine. I što sad? Očito je Višnjik rješenje.


Atletika u problemima


No, pitanje je kako će to u praksi izgledati. Jer Višnjik je javno dobro, koji je i bez seniora HNK Zadar bio prenapučen. Znači li dolazak Zadra manje termina za one koji su do sada koristili Višnjik?


Potencijalni problem mogao bi se dogoditi i članovima atletskih klubova, koji su već pogođeni činjenicom da je travnata (zemljana) podloga zamijenjena umjetnom, pa su bacači poslani na Bagat. No, ni tamo se nisu usrećili, te su i na toj lokaciji, s potpuno neadekvatnim zaletištem, morali ustuknuti pred nogometom.


Dok se čekaju službene informacije javnost se može baviti samo nagađanjima, a ona su trenutačno takva da bi Zadar u 3. kolu Treće NL Jug Uskok mogao ugostiti na Višnjiku. Bez obzira hoće li se to i dogoditi javnost zaslužuje odgovor na pitanja o tome kako će se sve posložiti na Višnjiku, odnosno hoće li, kao nedavno atletika, netko opet izvući deblji kraj.


Teško je vjerovati da se to neće dogoditi jer litra vode ne može stati u bocu od pola litre. Ili možda ima rješenja i za to?


Grad Zadar očito čvrsto stoji iza projekta HNK Zadar, no postignuti rezultati (seniori i dalje u četvrtom rangu, kadeti i pioniri ispali iz Prve NL…), kao i činjenica da je klub još uvijek udruga građana, a formalno ima vlasnika, ostavljaju mnoga pitanja otvorenima, između ostalih i o budućnosti stadiona na Stanovima.


Čini se nevjerojatnim odreći se jednog od samo četiri nogometna terena u Zadru na kojima se mogu igrati utakmice seniorskog uzrasta. Uz Stanove, to su još Višnjik, Bagat i Crno. Pomoćno na Stanovima? Tamo je, zbog dimenzija, Druga ŽNL maksimum…