Srijeda, 26. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

gennaro gattuso

Hajduk službeno predstavio novog trenera: ’Volim izazove, a Hajduk je izazov’

Autor: Alen Plahinek

18.06.2024. 17:17
Hajduk službeno predstavio novog trenera: ’Volim izazove, a  Hajduk je izazov’

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL



Gennaro Ivan Gattuso danas je i službeno na Poljudu predstavljen kao novi trener Hajduka. Legendarni defenzivni vezni Milana, rodom iz Corigliana preuzeo je i službeno klupu Majstora s mora. U Split je stigao kao slobodan trener nakon što je sredinom veljače otpušten iz Marseillea.


– Hvala predsjedniku Hajduka i gospodinu Nikoli Kaliniću. Pružena mi je velika mogućnost da radim ovdje i da pokažem svoje nogometno znanje. Između ostaloga, volim izazove, a Hajduk je izazov. Pričali smo o svemu i napravili jedan dobar posao – prve su riječi novog stratega splitske momčadi.


Pobjednički mentalitet


Općedruštveno je mišljenje je kako je Hajduk prošle sezone, momčadski gledano, bio zreo za naslov prvaka Hrvatske, no na kraju je nešto nedostajalo.




– Imam više od 400 utakmica u trenerskoj karijeri. Najviše volim igrati 4-3-3 ili 4-2-3-1. Dosta je to varijabilna situacija jer igramo četiri puta sa svim momčadima u prvenstvu. Najbitnije je da dođemo do pobjedničkog mentaliteta. Tko će igrati, vidjet ćemo tijekom prvenstva.


Moramo poštivati i budžet koji klub ima. Zbog Eura nam nedostaju tri igrača, oni će dobiti desetak dana više da se odmore. Jedna je stvar vidjeti igrače na videu, a druga je uživo. Na meni je da u idućih par dana i tijekom priprema odlučim tko će sve igrati – kazao je Gattuso dodajući kako se već čuo s nekim igračima.


– Moramo sagraditi pobjednički mentalitet. Igrači moraju imati poštovanja prema grbu koji nose majici. To ću pokušati sagraditi i natjerati igrače da budu takvi. Razgovarao sam s nekim igračima, nije na meni da otkrijem s kim. Neke stvari moraju ostati između nas.


Nikola je bio moj igrač, imali smo nekad problema i nekad je išao ranije na tuširanje, ali odmah smo to riješili oči u oči. Nogomet je ozbiljna djelatnost, mora se graditi na disciplini. Igrači moraju imati respekta prema radu, a ne da se boje mene.


U trenerskoj karijeri, Gattuso je radio u vrlo “vatrenim” navijačkim sredinama – Napulju i Marseilleu, no Split je opet nešto drugo.


– Drago mi je doći ovdje. Bila mi je želja doći ovdje, imao sam izdašnih ponuda iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi u Italiji, ali ipak sam odlučio doći u užarenu atmosferu kao što je sami Split. Poljud je strukturalno nažalost takav kakav je, ali na svakoj utakmici je 20 do 25 tisuća navijača.


Morate shvatiti u kakvom se ambijentu nalazimo. Ovo je posebni okoliš u kojima se nalazi posebni mentalitet. Igrači ponekad osjećaju kao da dres i lopta imaju po 100 kilograma. To se mora promijeniti. Moramo pronaći karakteristike lidera, to će se vidjeti tijekom narednih dana i tijekom sezone.


Težnja uspjehu


Iako mu tehnika nije bile jača strana, za vrijeme igranja, nadomještao je to nevjerojatnom srčanošću. Na kraju dana, nije bez razloga bio nezamjenjivi član jedne od najboljih generacija u povijesti nogometa – Milana, tamo iz sezona 2005./2006. i 2006/2007.


– Svi me pitate o mom karakteru. Ja kao igrač i ja kao trener smo dvije različite osobe. Volim imati posjed lopte, volim moderan nogomet. Moramo se postaviti kao jedna velika obitelj. Obitelj nije samo 25 igrača, obitelj su svi. Razgovarao sam sa stožerom, oružarima, doktorima, fizioterapeutima…


Svi moramo težiti jednom cilju, a to je uspjeh. Volim i cijenim rad. Što se tiče ostalih stvari, kao da imamo samo jedan teren za trening, to su alibiji. Treba vremena da se dobije neka igra, ali vremena je malo.


Uskoro nam stiže europska utakmica. Taj način igre trebamo pokrenuti u par dana – kazao je novi trener Hajduka te se osvrnuo na eventualne igračke želje.


– Moramo biti svjesni da je sada prioritet prema naprijed. Krila, Brekalo je ipak igrač Fiorentine, hoće li ostati, moramo vidjeti. Moramo vidjeti i situaciju s Perišićem. Marka vidim kao desetku, na tome moramo isto poraditi. Ali fokus je prema naprijed – zaključio je Gattuso.