Četvrtak, 22. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zadrani u Europi

Golgeterski procvat Mišlova, Livaković doživio novi kaos

Autor: Alen Plahinek

21.08.2024. 09:48
Golgeterski procvat Mišlova,  Livaković doživio novi kaos

Foto: Semih Bahadir



Polako, ali sigurno spušta se zastor na »dosadne« ljetne mjesece i najbolji nogometaši svijeta iz vikenda u vikend vraćaju se u natjecateljski ritam, pa samim time kreću i lige. Iako su lige tek na začetku, svi su već po minimalno mjesec dana »u pogonu« jer se pripreme neće same odraditi. Tako i Zadrani. Među njima najviše se istaknuo Roko Mišlov koji je potpisao na još jednu godinu vjernosti SPG Welsu te će pokušati izboriti toliko željenu Drugu ligu.


Veznjak koji zabija




Sezonu koja bi lako moguće mogla biti oproštajna, s obzirom na to da je trenutačno na leđima 36 godina, Mišlov je počeo, blago rečeno, nevjerojatno. Tri ligaške utakmice do sada i četiri pogotka rezime su sezone zadarskog braniča, koji od ove sezone igra na poziciji zadnjeg veznog. A nije na odmet reći kako je i zabio u Kupu.


Prvo je prije desetak dana »zapaprio« Weizu kada je zabio prvi i posljednji pogodak za pobjedu 3:2, a onda je i prije nekoliko dana bio dvostruki strijelac protiv druge momčadi Wolfsbergera na gostovanju u Koruškoj. Domaćini došli u vodstvo pred kraj prvog dijela, u 42. minuti, a onda je od 65. minute krenuo Mišlov »šou«. Prvo je promašio ogromnu priliku, ali sreća mu se osmjehnula u 70. minuti nakon ubačaja. Svojih 190 centimetara je Mišlov iskusno iskoristio i poentirao glavom. Drugi pogodak postigao je u 83. minuti »kirurški« preciznim lobom. Ipak, Wels nije do kraja izdržao i u petoj minuti nadoknade domaćini zabijaju za 2:2. Wels je tako nakon tri kola osmi s četiri boda.





Vrlo zapaženu ulogu imao je i Dominik Livaković u drugom kolu turskog Superliga. Njegov Fenerbahče je poprilično iznenađujuće ostao bez »punog plijena« u gostima kod novopečenog prvoligaša Göztepea. Završilo je 2:2 nakon što je Fener imao 2:0 na poluvremenu. Tijekom predaha nastao je totalni kaos na stadionu jer mnogobrojni navijači Fenerbahčea nisu ušli na stadion, a imali su ulaznice. Problem je pokušao riješiti predsjednik Fenerbahčea na poluvremenu, međutim on je fizički napadnut. Sav taj totalni nered poprilično se odrazio na momčad kojom ravna Jose Mourinho i na kraju je Fener izvukao samo bod, ali i »živu glavu«. Livaković je ukupno upisao šest obrana iz osam udaraca koji su stigli do njega, a posebno je upečatljiva bila ona u 82. minuti prilikom slobodnog udarca domaćina kada je Zadranin »izvadio« loptu koja je išla točno ispod grede.


Neočekivani kiksevi


Luka Modrić i Real Madrid te Martin Erlić i njegov novi klub Bologna, iznenađujućim kiksevima su krenuli u nove sezone. Madriđani, koji ove godine imaju astronomsku momčad, odigrali su vrlo mršavih 1:1 na gostovanju kod Mallorce. Za »Kraljeve« je krenulo jako dobro nakon što je Rodrygo u 13. minuti zabio za vodstvo, ali »žilavi« domaćini preko Muriqija u 53. minuti su uzvratili udarac i do kraja uspjeli zadržati vrlo vrijedan bod protiv, po mnogima, trenutačno najjače momčadi svijeta. Modrić je u igru ušao u 63. minuti uz gromoglasni pljesak 23 tisuće navijača na Estadiju Mallorca Son Moix. Zadranin je u linije Reala dobio sigurnost, osobito u veznoj, a koliko je kvalitetna njegova igra u njegovoj 38. godini najbolje je prokomentirao španjolski As koji je ustvrdio kako: »Modrić nema snagu u nogama kakvu imaju drugi nogometaši, ali ima mozak kakav nema nitko u Realu.«




Erlić je debitirao u dresu Bologne odradivši vrlo korektan posao u remiju protiv Udinesea (1:1). Bologna je golom Orsolinija s bijele točke povela u 57. minuti. Udinese je u 68. minuti imao također kazneni udarac, međutim vratar Bologne Skorupski je obranio i poslao loptu u korner. Upravo iz tog udarca iz kuta momčad iz Udina dolazi do izjednačenja. Erlić je odigrao cijeli susret. A svih 90 minuta pripalo je i Renatu Pantalonu za Rio Ave. Portugalski prvoligaš iz Vila do Conda stigao je do prve ovosezonske pobjede, 3:1 protiv Farensea. Isto tako, cijeli susret pripao je i Frani Ikić u dresu Buxoroa. Prva momčad uzbekistanske Pro lige, drugog ranga, s minimalnih 1:0 nadigrala je Kokand 1912. Buxoro je nakon 16 kola tako prvi kandidat za povratak među uzbekistansku elitu te imaju četiri boda prednosti nad drugoplasiranim Mash’alom.



S druge strane, izgledni kandidat za ispadanje u Pro ligu je Bunyodkor u kojem igra Frane Čirjak. Oni su za vikend igrali kod Navbahor Namangana te osvojili bod, što im je 12. ove sezone u 16 odigranih utakmica. Čirjaku je pripalo posljednjih 18 minuta u kojima je Bunyodkor imao 2:1, ali u 12. minuti sudačke nadoknade domaćini iz kaznenog udarca stižu do izjednačenja. Lovre Rogić prosjedio je na klupi pobjedu 3:1 njegovog Sarajeva protiv GOŠK Gabele, a Stipe Perica nije bio u sastavu Standard Liegea u gostujućem porazu 1:0 od Kortrijka.


Od ostatka društva s nestrpljenjem se iščekuju Marin Tomasov, koji u Astani fenomenalno igra europske utakmice. Upravo takvu igraju u četvrtak protiv norveškog Branna u play-off rundi Konferencijske lige. Također, čeka se i prvi izlazak na teren Ivana Prtajina, novog igrača Union Berlina. Vranjanin je tijekom ljeta potpisao prvi puta za klub iz njemačkog elitnog ranga, a prvo kolo igraju u gostima protiv Mainza. Union je za ovu sezonu odigrao pet službenih pripremnih utakmica u kojima je Prtajin dobivao po jedno poluvrijeme.