Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Biciklizam

Girmay osvojio treću etapu Tour de Francea. Postao je prvi tamnoputi afrički biciklist s pobjedom

Autor: Hina

01.07.2024. 21:13
Girmay osvojio treću etapu Tour de Francea. Postao je prvi tamnoputi afrički biciklist s pobjedom

Foto: Foto REUTERS

Girmayu je ovo 14. profesionalna pobjeda, druga na Grand Tour utrkama, nakon što je prije dvije godine osvojio desetu etapu na talijanskom Giru



TORINO Eritrejac Biniam Girmay (Intermarche-Wanty) osvojio je u sprintu treću etapu ovogodišnjeg Tour de Francea voženu od Piacenze do Torina u dužini od 230,8 km i time postao prvi tamnoputi afrički biciklist s pobjedom na najvećoj biciklističkoj utrci.


Girmayu je ovo 14. profesionalna pobjeda, druga na Grand Tour utrkama, nakon što je prije dvije godine osvojio desetu etapu na talijanskom Giru. Zanimljivo, i ovu je ostvario na talijanskom tlu.


Do pobjede je stigao dobrim pozicioniranjem u završnici i odličnim radom cijele momčadi, koja je uspjela izbjeći sve zamke u posljednja tri kilometra na širokim ulicama Torina.




Nažalost, to se ne može reći za sve, jer se 2,3 km prije cilja dogodio pad velike skupine biciklista, a među kojima je bio i jedan od glavnih favorita za pobjedu Belgijac Jasper Philipsen, prošlogodišnji pobjednik u četiri etape i osvajač zelene majice za najboljeg sprintera Tour de Francea.


Iako među vodećima u ukupnom redoslijedu nije došlo do promjene u zaostacima, jer je zbog masovnog pada svima upisano da su ciljem prošli u vremenu pobjednika (5:26:48 sati), Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) izgubio je žutu majicu, a novi je vlasnik aktualni olimpijski pobjednik u cestovnoj utrci i osvajač Gira d’Italia 2019. Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) koji je etapu završio na 14. mjestu


Carapaz je postao prvi Ekvadorac koji je obukao najpoznatiju žutu majicu u svijetu sporta. Isto ukupno vrijeme (15:20:18 sati) imaju i Pogačar, Belgijac Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) i aktualni dvostruki pobjednik Toura Danac Jonas Vingegaard (Visma – Lease a Bike).


Već u utorak bi moglo doći do promjena na samom vrhu redoslijeda, kad će Tour iz Italije prijeći na francusko tlo, a biciklisti voziti planinsku etapu od Pinerola do Valloirea u dužini od 139,6 km. Pritom će svladati dva uspona druge kategorije i posljednji, na vrh Galibier (2642 m nadmorske visine), koji je najviše kategorije (23 km, prosječan nagib 5,1%). No, cilj neće biti na vrhu, već u dolini nakon još 19 km spusta. Biciklisti će svladati 3600 m visinske razlike.


Utrka traje do 21. srpnja.