Četvrtak, 4. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Uspjeh nad uspjesima

Futsal majstori iz zadarske okolice! Benkovčanin i Poljičanin odveli Hrvatsku do svjetskog trona

Autor: Alen Plahinek

19.06.2024. 09:17
Futsal majstori iz zadarske okolice! Benkovčanin i Poljičanin odveli Hrvatsku do svjetskog trona

Foto: UNISPORT HR/Facebook



»Neka pati, koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta…« – pjevali su Baruni sada već davne 2007. godine, a to je istinski sada realizirala hrvatska sveučilišna reprezentacija u futsalu. Momčad pod trenerskom »palicom« Alena Jukića na Svjetskom je sveučilišnom prvenstvu u Šangaju osvojila prvo mjesto u konkurenciji 14 reprezentacija. U redovima mini Vatrenih bila su i dvojica Zadranina, odnosno iz zadarske okolice. Ante Piplica iz Benkovca te Toni Vučković iz Poljica. Obojica su inače i članovi hrvatskog prvaka Futsal Dinama, a Piplica je ujedno i seniorski reprezentativac Hrvatske.


Sveučilišna reprezentacija u Šangaju je prvotno u skupinu bila smještena s Mongolijom, Ukrajinom i Novim Zelandom. Demoliranjem Mongolije 9:0 pokazali smo kako mislimo ozbiljno na ovom natjecanju. Svih devet pogodaka upisali su različiti strijelci, a među inima zabio je i Vučković. U drugoj utakmici »podrezana su krila«. Ukrajina je slavila s ogromnih 9:1. Prolazak skupine odlučivao se u posljednjoj utakmici protiv Novog Zelanda, gdje su Vatreni ponovno odigrali jako dobro, slavili sa 7:4 te prošli u četvrtfinale.





Tamo je Hrvatsku čekao Portugal, jedna od najneugodnijih reprezentacija, no »pali« su s 4:1. Već je monumentalnih 4:0 bilo nakon prvog poluvremena. U polufinalu je stigao revanš Ukrajini za pobjedu u grupi – 4:2. Bilo je jako teško u tom polufinalu, posebice nakon što su Ukrajinci poveli 2:0 krajem prvog dijela. Zabili su Vatreni za 2:1 na odmoru, a onda u drugom dijelu »pomeli« Ukrajince. Prvo je Nikola Gudašić zabio za izjednačenje, zatim Vučković za vodstvo, a do kraja je ponovno Gudašić zatresao mrežu i odveo Hrvatsku u veliko finale protiv moćnog Brazila. Famozni »mini Selecao«, koji je bio i prvi favorit turnira, s 1:4 ispraćen je s natjecanja, a veliko slavlje Hrvatske moglo je početi.