Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

hnk zadar

Frane Lojić novi trener kadeta, Anti Moriću juniori

Autor: Šime Ćurko

17.07.2023. 15:42
Frane Lojić novi trener kadeta, Anti Moriću juniori

Foto: HNK Zadar



Tjedan dana prije seniora, mlađe uzrasne kategorije HNK Zadar počele su na ŠC Višnjik s pripremama za novu sezonu. Dosadašnjeg trenera kadeta Antu Morića, koji je preuzeo juniore, zamijenit će Splićanin Frane Lojić. Riječ je o bivšem igraču splitskog Hajduka, Mosora, Cibalije, nekadašnjeg švedskog prvoligaša Umeå, Imotskog, Splita, Konavljanina i Croatije iz Gabrila u kojoj je zaključio igračku karijeru. Kao trener radio je u Nogometnoj akademiji Konavle, vodio Slaven iz Gruda, Croatiju Gabrila i dubrovački GOŠK. Kao igrač na posudbi iz Hajduka, Lojić je nastupao i za NK Zadar 2005. godine.


Traži se napredak


– Razdoblje na Stanovima pamtim kao lijepo u mojoj karijeri, zato u Zadar dolazim pun energije i motiva kako bih prenio znanje na mladiće koji će danas-sutra postati igrači prve momčadi. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti napraviti zapažen rezultat – kaže trener Lojić.


Lani su se kadeti, u kombinaciji s pionirima borili za ostanak u Prvoj NL, te su na zbirnoj ljetvici zauzeli 10. mjesto od 14 klubova. Ove sezone Lojić želi napraviti korak više.




– Cilj nam je biti konkurentni, što znači da moramo ostvariti napredak i rasti iz godine u godinu. Momčad je dobro selektirana zahvaljujući radu prethodnih trenera, a za ovu sezonu imamo još nekoliko igrača koji su na probi. Pokušat ćemo proširiti kadar da zaoštrimo konkurenciju.


Upoznavanje s kadetskom momčadi Lojić je već odradio, a najavio im je, kaže, maksimalan angažman.



– Svaki novi trening mora biti motivirajući kako za igrače, tako i za nas kojih ih vodimo. Samo tako prvo kolo i natjecanje u HNL-u možemo dočekati maksimalno spremni. Ugodno sam iznenađen reakcijom i stavom igrača na prvim treninzima i upoznavanju.


Imat ćemo jako dobru momčad, vidi se kako su prethodni treneri napravili dobar posao. Pored toga imamo i nekoliko dječaka na probi kako bi zaoštrili konkurenciju – poručio je Lojić.


Predani rad


Ante Morić je novi trener juniora, koje je lani vodio Zvonimir Jurić. Nova Jurićeva dužnost u klubu je ona pomoćnog trenera prvog sastava, kojeg će danas na početku priprema okupiti Marin Oršulić.


– Imamo osvježenu kategoriju i dosta novih igrača pred kojima je sezona u kojoj radom moraju dosegnuti razinu potrebnu za konkurentno ligaško natjecanje. Samo posvećeni rad donosi rezultat, nema druge formule za uspjeh u sportu i životu – kaže Morić koji je lani s kadetima bio deseti u Prvoj NL, i, kako piše na klupskoj internetskoj stranici »napravio vrhunski posao u HNL-u usput promoviravši Šimuna Butića, Marina Uskoka, Sebastijana Kajtazija, Davida Skukana, Mihaela Bugariju i druge igrače u prepoznatljiv proizvod«.


Zadarski juniori prošle su sezone bili četvrti u Prvoj dalmatinskoj ligi, iza Solina, Hajduka i Splita. Sezonu ranije bili su prvaci Dalmacije, ali na putu do Prve NL zaustavile su ih kvalifikacije.



Sada će se ponovno natjecati s dalmtinskim klubovima, kao i uzrast mlađih pionira. S druge strane, pioniri i kadeti Zadra drugu godinu zaredom bit će u najjačem rangu.


Zlatna sredina


Lojić nije jedini Splićanin u klupskoj školi nogomet u kojoj posljednje dvije godine radi i Ante Strnić. Lani je Strinić na polusezoni preuzeo pionire, koje će voditi i dalje. Iz lanjske selekcije pionira kadetski dres već su odjenuli reprezentativac Luka Miočić, potom Gabrijel Čirjak, Frane Mrkić, Marko Brkljača, Karlo Budanović i Ante Šimović.


– Naša momčad nije baš od jučer. Duže smo vrijeme u procesu, što znači kako ćemo ove sezone biti kombinatorniji, a time i konkurentniji od početka lige. Vjerujem da ćemo lakše ući u prvenstvo i boriti se za sredinu ljestvice, iako ćemo u fizičkom smislu biti možda nešto slabiji – kaže Strinić.


Trenerima Moriću, Lojiću i Striniću pomagat će kondicijski trener Luka Fuzul te treneri vratara Marin Pedić, Jakov Pinčić i Toni Ćurčija. Druge momčadi pionira i kadeta s treninzima će početi ovaj tjedan, kada kreću i tići.