Subota, 29. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Ljetni mercato

Finalna bitka nastavljena i u ranim lipanjskim danima

Autor: Andrija Dešpoja

18.06.2024. 09:14
Finalna bitka nastavljena i u ranim lipanjskim danima

Foto: Luka Jeličić



Tko rano rani, dvije sreće grabi, izreka je koju su izgleda vrlo ozbiljno shvatili u redovima sudionika dvaju uzastopnih finala prvenstva Hrvatske, Zadra i Splita koji su čim je pao zastor na finalnu seriju, poput revolveraša u američkom vesternu, stali jedan nasuprot drugoga i počeli potezati s igračkim akvizicijama za novu sezonu udaljenu daleka tri mjeseca. I na Višnjiku i na Gripama nije se bogme tratilo vrijeme pa su se potpuno neuobičajeno u ranoj fazi lipnja počele nazirati konture momčadi koje bi po svemu sudeći u idućoj kampanji trebali predvoditi isti kormilari, Danijel Jusup i Slaven Rimac.



Aktivnost na tržištu


Potvrdit će to najbolje njihova iznimna aktivnost na tržištu u minulim danima, produkt čega je dvoje novih lica u zadarskoj svlačionici i potvrda ostanka jednog starog, dok se tabor »Žutih« pojačao za trojicu novih igrača koja im svakako daju nadu da će u novoj kampanji imati konja za utrku u dosad frustrirajućim pokušajima da se domognu domaćih trofeja. Posljednji su na potezu bili Zadrani koji su u subotu obznanili da njihovu svlačionicu osnažuje iskusni 31-godišnji slovenski bek-šuter Jan Rebec koji je potpisao 1+1 ugovor i koji je prethodnu sezonu odradio u ABA 2 ligašu Zlatiboru s prosječnim učinkom od 16.1 poena, 4.3 asistencije i 3.7 skokova. Do tog je učinka došao uz izvrstan postotak šuta od 60 posto te šuta za tricu od 46.6 posto, i takav šuter koji je u svojoj karijeri branio boje najjačih slovenskih klubova poput Olimpije, Krke, Šentjura sigurno će podignuti napadački radijus prvaka Hrvatske u kojem se našlo mjesta i za dojučerašnjeg kapetana Splita Matu Kalajžića koji je prvi potpisao vjernost klubu s Višnjika. Taj dvojac uz produljenje ugovora Lovre Mazalina zaokružuje prvi ešalon Jusupovih akvizicija za sezonu u kojoj će se na osnovu još izraženije aktivnosti pri dovođenju novih igrača ponovo najjačim konkurentom u borbi za domaće trofeje istaknuti sastav Slavena Rimca. Zagrebački strateg je shvatio da se Zadar može skinuti s trona jedino pravodobnom i kvalitetnom reselekcijom rostera, pa nije smatrao pametnim gubiti vrijeme i dopustiti rivalu sa sjevera Dalmacije da se osladi nekim pojedincima koji su i njima bili na meti. Tek nekoliko dana nakon potopa u majstorici u Krešinom domu u svlačionicu »Žutih« priveden je reprezentativni bek šuter Antonio Jordano, čime se zapravo spriječilo posezanje Zadra za igračem koji je bio njihov član pretprošle sezone, tj. do njene polovine kada je Riječanin ponukan financijskim turbulencijama u gradu košarke spakirao kofere i uputio se prema Francuskoj, a minulu sezonu je odradio u mađarskom prvaku Szombathelyiju. »Žuti« su Jordanu izbacili na stol ponudu koja se nije mogla odbiti i tako se zapravo poslala jasna poruka Zadranima kako će se napraviti sve da ne prisvoje treću titulu prvaka Hrvatske u nizu, a u tom kontekstu simptomatičan je dolazak iskusnog zadarskog krila Davida Škare iz francuske Pro B lige kao i produljenje suradnje s peticom Krešimirom Ljubičićem. Posljednji je u grad pod Marjanom sletio još jedan reprezentativac Hrvatske Borna Kapusta koji je lani bio debelo podcrtan u Jusupovoj bilježnici, no nekadašnji igrač Cibone i Gorice potpisao je za podgorički Studentski centar, da bi se sada odlučio obećati Splićanima koji su tako postavili solidnu podlogu za pravi ljetni mercato u kojem će se najviše ciljati kvalitetna rješenja po pitanju stranaca.





Božić i Drežnjak


No, ni na Višnjiku se nije stajalo skrštenih ruku, dolasci Kalajžića i Rebeca ulijevaju optimizam da će Zadar i naredne sezone vrijediti za najjači košarkaški brend u Hrvata. A da bi se to uistinu potvrdilo morat će se pronaći prave argumente za nagovor najvećih zvijezda u svojoj svlačionici, Luke Božića i Darija Drežnjaka, i na tu zagonetku će se odgovor čekati najdulje. Po onome što se može čuti u kuloarima bjelovarski as neće ostati, jer ponuda iz drugih sredina mu ne nedostaje i neće ga biti lako nagovoriti, a do tog trenutka spoznaje Jusup ima zadatak osigurati konkretan fond igrača koji će zaokružiti grupu nositelja u koju će i naredne sezone spadati kapetan Marko Ramljak, stroj za trofeje Karlo Žganec, pouzdani Mazalin, kao i momci iz tzv. drugog ešalona Krševan Klarica i Patrik Jambrović te zadarske mlade nade Antonio Sikirić i Ivan Njegovan koji su završili svoje posudbe u Zaboku i Boscu. Zbirno ta brojka od devet igrača u ovoj ranoj fazi ljeta je poprilična, a bit će zanimljivo popratiti što će se zbivati s već spomenutima Božićem i Drežnjakom, hoće li i treću sezonu zaredom dres Zadra nositi vodonoše Juan Davis i Adem Mekić, ili će pak u Krešinom domu pred početak priprema osvanuti neka nova imena, naravno kapitalnog formata. Eventualan ostanak Božića značilo bi da Jusup ostaje pri svom stilu igre, dok u suprotnom bi se mogle dogoditi promjene i na tom planu, što se svakako da iščitati iz dolazaka Kalajžića i Rebeca te odlaska Arijana Lakića. Kako god, pred dalmatinskim takmacima je dugo vruće ljeto u kojem će im biti primarni zadatak složiti što konkurentniji roster, naravno u skladu s podosta ograničenim budžetima, jer ih očekuje još zahtjevnija sezona s rekordnih 30 abaligaških utakmica u osnovnom dijelu uz samu po sebi napornu Premijer ligu koja donosi 33 utakmice prije glavnog jela, doigravanja za prvaka Hrvatske.