ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Riječ šampiona

Dr. Srzentić: 'Volio bih da Zadar iskorači u Europu'

Autor: Andrija Dešpoja

13.06.2024. 10:49
Dr. Srzentić: 'Volio bih da Zadar iskorači u Europu'

Foto: Josip Begonja/KK Zadar



Često se u sportskoj terminologiji može čuti izraz spoj mladosti i iskustva, a taj izraz u punom smislu potkrjepljuju u Košarkaškom klubu Zadar u čijem se stručnom stožeru našlo mjesta za mnoge mlade i potentne stručnjake, no i dalje su tu nezaobilazni »momci« u tzv. poznijim godinama poput trenera Danijela Jusupa, kondicijskog trenera Bernarda Kotlara te neumornog dobrog duha zadarske svlačionice dr. Mladena Srzentića, koji predvode energičnu mladost svojim golemim znanjem i iskustvom. Ovaj posljednji ujedno je i najstariji, no predanost poslu, entuzijazam i neizmjerna ljubav prema klubu i dalje je na najjače, kao i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je započela njegova dugogodišnja veza s Košarkaškim klubom Zadar.



Prevencija


Tada je Srzentić u paru s dr. Markom Prenđom postao nezamjenjivim dionikom svih pobjeda i poraza košarkaša Zadra, a evo ga i danas zbraja trofeje s omiljenim klubom, podebljavši ove sezone svoju nisku za još dva pokala.




– Teško mi se i sjetiti koliko je bilo sve skupa trofeja, ovako na prvu mislim da su četiri prvenstva, dok je Kupova jedno pet do šest. Nije me bilo u klubu neko vrijeme, vratio sam se prije dvije godine, i u tom razdoblju se mogu pohvaliti s dvama prvenstvima i jednim Krešinim kupom, dok je jedan kup izmigoljio iz ruku za pola koša od Cibone – pokušao se prisjetiti dr. Srzentić svih dana ponosa i slave u svojoj sada već skoro polustoljetnoj karijeri klupskog liječnika, a sve je počelo iz malo bizarnog razloga, jer je tadašnji klupski liječnik dr. Marko Prenđa izbjegavao putovanja u širokom luku.


– Prva sezona mi je bila 1981./82., sjećam se prvo putovanje je bilo u Čačak, nakon toga Kup u Rijeci. Tada je klupski liječnik bio dr. Marko Prenđa koji je već bio pomalo umoran od putovanja, pa sam ja odrađivao gostovanja, dok je on sjedio na klupi u domaćim utakmicama. Samostalno sam počeo raditi od sezone 1999./2000. kada su u Zadar došli igrati Dino Rađa i Arijan Komazec. Skupili smo dosta trofeja u tom razdoblju, nakon čega je uslijedila pauza od desetak godina, da bi onda Danijel Jusup inzistirao na mom povratku. I evo, lijepo nam je, radimo, svi su ozbiljni i karakterni ljudi, a kruna svega su tri trofeja osvojena u zadnje dvije godine – istaknut će Srzentić pa potom dodati kako mu je velika želja da se Zadar vrati tamo gdje ga jako dugo nije bilo, u europska klupska natjecanja.


– Premda sam jako zadovoljan domaćim trofejima, bilo bi dobro kada bi Zadar mogao iskoračiti prema Europi, da igra neki od kupova jer vjerujem da bi mogao prezentirati na pravi način hrvatsku košarku.



No, igrao Zadar u Europi ili ne, posao klupskog liječnika je uvijek isti, a sve se svodi da igrači budu zdravi i spremni za mnoge utakmice koje ih očekuju tijekom jedne sezone.


– Klupski liječnik ima višestruku ulogu, ne samo u liječenju već i u prevenciji bolesti i ozljeda igrača. U suradnji s fizioterapeutima brinemo se o svemu vezano za zdravlje igrača, na gostovanjima brinemo i o njihovoj prehrani, dok se vodi briga i o potencijalnim zaraznim bolestima, pa se primjerice svake godine naši igrači podvrgnu cijepljenju protiv gripe. Uglavnom su to svakodnevni poslovi vezani za brigu o igračima i njihovom zdravlju.


Nehumani raspored


Kakav je zdravstveni karton ove pobjedničke momčadi Zadra?


– Relativno je dobar. Stariji igrači su malo roviti, no to je i normalno jer se igralo puno utakmica. Oni znaju nakon nekoliko napornih sezona imati tzv. sindrom prenaprezanja, međutim s pravodobnim odmorom i fizikalnim terapijama i ti problemi se daju dosta dobro riješiti. U tome su zasluge fizioterapeuta, gdje također vlada spoj mladosti i iskustva Marka Štrpca i Damira Dade Burčula. Ipak, imali smo sreću ove sezone, jer smo bili pošteđeni težih ozljeda, ali ne slučajno jer smo prevencijom, tj. pravodobnim odmaranjem uspjeli na kraju izbjeći tako nešto.


Košarkaške sezone u novije doba potpuno su drugačije nego što su bile nekad. Tada se kroz sezonu igralo maksimalno 30 do 40 utakmica, a u današnje vrijeme smo svjedoci da Zadar odigra skoro 80 utakmica u niti devet mjeseci. Kako u tom ludom ritmu prevenirati teške ozljede?


– Vrlo teško i naravno da su rizici od ozljeda puno veći. Ove sezone smo često znali igrati svaka dva dana, bilo je i situacija kada smo igrali dan za danom, sjećam se da smo nakon pobjede u Zadru protiv Cedevite Olimpije sutradan već nastupali u Sinju, a to je HKS ostavio na dogovor klubovima. Sinjani su nanjušili priliku da mogu možda pobijediti Zadar pa nisu pristali na odgodu, a u toj utakmici smo izgubili dvojicu bitnih igrača na neko vrijeme, radi se o Marku Ramljaku i Karlu Žganecu. To nas je i udaljilo od još boljeg plasmana u ABA ligi. Za idealnu rekuperaciju u profesionalnom sportu potrebna su 72 sata. Tako da su uvjeti današnjih košarkaša i nogometaša zasigurno nehumani i nije u redu da recimo KK Zadar odigra četiri utakmice u jednom tjednu. O tome su već odavno počeli voditi računa u NBA ligi, kao i u Euroligi, međutim kod nas se ne daje tome prevelika pažnja, ali onda se ne treba čuditi da su nam igrači iscrpljeni i samim time skloniji ozljedama – kazao je za kraj Srzentić koji je za vrijeme izborničkih mandata Nevena Spahije i Ace Petrovića bio i službeni liječnik reprezentacije Hrvatske.