Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Druga A liga

Donatice protiv Sisčanki otvaraju sezonu nakon koje se nadaju povratku među "elitu"

Autor: Šime Ćurko

06.09.2024. 09:58
Donatice protiv Sisčanki otvaraju sezonu nakon koje se nadaju povratku među

Foto: ANDREJ JANČIJEV/ŽNK DONAT



Nogometašice Donata u 1. kolu skupine A Druge lige na Višnjiku (16 sati) ugostit će Frankopan iz Siska. Budući da su lani završile na posljednjem mjestu, Zadranke su nakon četiri prvoligaške sezone ispale u niži rang, u kojem ih očekuje 18 ligaških utakmica u trokružnom sustavu s još šest ekipa. Odigrat će se 21 kolo, s time da će u svakom kolu jedna ekipa biti slobodna.


– Druga liga nam je trenutačno primjerenije natjecanje, a sportski cilj je vratiti se u Prvu ligu. Ako je ikako moguće, već sljedeće sezone – kaže Jurica Vuleta, trener Donata. A za povratak u najjači rang potrebno je ispuniti dva uvjeta. Prvi je biti najbolji u skupini A, a potom u razigravanju pobijediti prvaka skupine B. Poraženi iz tog dvoboja imat će drugu priliku, odnosno utakmice s pretposljednjom ekipom iz Prve lige. Kako bilo, pred Zadrankama je zahtjevan put.


– Optimisti smo, ali ne očekujemo da će biti lako. U odnosu na prošlu sezonu ekipu su napustile Nela Andrić koja je otišla u Švicarsku, Roberta Savčić i Natali Šarić su u Norveškoj, a Nikolina Klapan u Hajduku. Imamo desetak seniorki i isto toliko kadetkinja, koje će uz Drugu ligu nastupati i u svom uzrastu.





Ispadanje u Drugu ligu, u trenutku uspona ženskog nogometa u Zadru, rezultatski je korak unatrag.


– Nije ugodno doći u niži rang, ali imamo perspektivu koja nam daje nadu da ćemo se brzo vratiti među prvoligaše. Otkada je pokrenuta Prva liga s kadetkinjama i pionirkama uvijek smo u ukupnom zbroju bodova među tri najbolja sastava, što znači dobru bazu za prvi sastav. Lani nismo imali dovoljnu kvalitetu za Prvu ligu, ali naše će mlade igračice napredovati i očekujem da ćemo vrlo brzo biti među najjačima.


Od klubova u Drugoj ligi prvoligaško iskustvo ima i Rijeka.


– Očekujemo da ća nam glavne suparnice u borbi za prvo mjesto biti Istra 1961 i Rijeka. Malo nas je i pomazio ždrijeb, pa ćemo s obje te ekipe igrati dvije utakmice kući, a jednu vani. Siget ima vrlo mladu ekipu i oni su praktično filijala Agrama koji s mlađim uzrastima postiže odlične rezultate, a seniorke su im u Prvoj ligi. Vidjet ćemo nakon prvih nekoliko utakmica kako stvari stoje. Pripreme smo odradili jako dobro, igračice su spremne, a već za tjedan dana kreće Prva liga kadetkinja i pionirki.


Donat će domaće utakmice igrati u ŠC-u Višnjik.


– Prvu ligu morali smo igrati na Stanovima, ali Druga može i na Višnjiku. To je teren na kojem treniraju sve tri naše ekipe i na kojem se najbolje osjećamo. Zato smo i zadovoljni što ćemo suparnice ugostiti na Višnjiku – zaključio je Vuleta.


Sastav Donata


Nensi Adamović, Danijela Vidović, Martina Matijević, Lori Laća, Maria Kanjer, Samantha Alić, Lucija Lordanić, Ema Erceg, Mia Pestić, Karla Jokić, Tea Mikić, Josipa Jurjević, Eva Silić, Esma Heganović, Brigita Čavić, Petra Buljat, Magdalena Žunić, Ljubica Lorena Bulum, Sarah Ljubičić, Ema Leblova. Trener: Jurica Vuleta.


 


Vrčevo odustalo


Nakon tri sezone u Drugi ligi nema nogometašica Vrčeva. Klub iz Glavice ostao je bez seniorske ekipe koja je, s obzirom na veličinu mjesta iz kojeg dolazi, bila sportski hit. Glavičanke su u Drugoj ligi u skupini A debitirale u sezoni 2021./22., kada su u konkurenciji devet ekipa osvojile peto mjesto (23 boda). Godinu dana kasnije u ligi je bilo osam klubova, a Vrčevo je s 11 bodova završilo na sedmom mjestu. Lani su Glavičanke s 11 bodova bila šeste u ligi u kojoj se natjecalo sedam ekipa.