Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Roster kompletiran

DENIS PLESLIĆ: 'Dolaskom Gegića otišao posljednji euro iz budžeta'

Autor: Andrija Dešpoja

23.08.2024. 09:32
DENIS PLESLIĆ: 'Dolaskom Gegića otišao posljednji euro iz budžeta'

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Nešto više od tri tjedna priprema ostavili su iza sebe košarkaši Zadra koji prema koncu kolovoza i prvom nastupu u predsezoni na Memorijalnom turniru Tomislava Kneževića idu sa zatvorenim poglavljem što se tiče ljetnog mercata, a on je pak bio izuzetno živ, moglo bi se kazati i nikad življi proteklih nekoliko sezona. Takva pojačana ljetna aktivnost prije svih sportskog direktora Denisa Pleslića, ali i stratega seniorske momčadi Danijela Jusupa, bila je posve logična s obzirom na to da je u svlačionici u Krešinom domu u odnosu na prethodnu sezonu opstalo tek četvero igrača. Od proslave naslova prvaka Hrvatske, preciznije prvih dana lipnja pa sve do prošle nedjelje kada je roster popunjen kapitalnom akvizicijom Amarom Gegićem potpisano je ukupno devet igrača, a na kraju se zbrojilo sedam prinova. Taman da se iscrpi i posljednji cent iz predviđenog budžeta od 610 tisuća eura, ali što je najvažnije prva etapa, ona najbitnija što se tiče slaganja rostera za novu sezonu, je uspješno odrađena te je tim trenutkom označena predaja štafete iz ruku sportskog direktora Pleslića u ruke trenera Jusupa koji pred sobom ima najteži zadatak, izvući maksimum iz skupine od 11 seniora te tri juniorska igrača koji participiraju na pripremama..




– Dovođenjem Amara Gegića dovršeno je slaganje rostera momčadi za sezonu 2024./25., čime je predviđeni proračun za slaganje seniorske momčadi potrošen – potvrdio je i Pleslić da su računice oko zatvaranja budžeta koje su se posljednjih dana mogle čuti i čitati u gradu košarke ipak bile točne. Lancun kojim se mislio aktualni prvak Hrvatske pokriti ove sezone je stigao do samog ruba, a nevolja je u tome što se još uvijek na Višnjiku nisu riješili prošlosezonskih repova.



Osam posto


– Prošlogodišnji rezultati ostvareni su s budžetom 565 tisuća eura neto, dok je njihova stvarna vrijednost na košarkaškom tržištu iznosila oko 900 tisuća eura neto. Ove godine budžet je povećan za osam posto i iznosi 610 tisuća eura neto. Nekakva utjeha za sve bi bila činjenica da su naša tri nosioca prošlogodišnjih vrhunskih rezultata: Luka Božić, Dario Drežnjak i Arijan Lakić, ostvarili vrhunske financijske transfere – istaknuo je sportski direktor Zadra koji nije mogao decidirano kazati kako će se potrošiti obećana nagrada gradonačelnika u iznosu od 400 tisuća eura koja bi se mogla pretvoriti u zbilju na najavljenoj sjednici Gradskog vijeća 29. kolovoza.




– Ako Gradsko vijeće odobri nagradu koju je klub zaslužio na temelju rezultata u prethodne dvije sezone, o načinu na koji će ta sredstva biti raspoređena odlučivat će, kao i obično, direktor kluba.


No, nije problema u uvijek teškom ljetnom procesu bilo samo po pitanju financijskih prioriteta, dogodile su se po putu i greške u koracima po pitanju procjene nekih novopristiglih igrača. Posebno se to odnosi na Antonija Sikirića i Renata Serdarušića koji su se našli na prvoj prozivci početkom kolovoza, no ubrzo se taj dvojac odlučio na rastanak s klubom i pronašao sreću u drugim sredinama. Koji je točno bio razlog odlaska Sikirića, pa i Serdarušića koji je po dolasku na Višnjik bio najavljen kao pojačanje i perspektiva za klub?




– Antonio Sikirić i Renato Serdarušić napustili su klub jer je procjena struke bila da selekcija treba ići u drugom smjeru, s obzirom na zahtjevnu sezonu i potrebu seniorske selekcije za ekstra pojačanjem na vanjskoj poziciji, a opet da sve bude na kraju u okviru budžeta za narednu sezonu.


Među novim licima na Višnjiku našao se i jedan Amerikanac čiji prvi nastup željno iščekuju simpatizeri kluba. Tyler Wahl je zasigurno najveća enigma od svih novaka i hendikep mu je što se po prvi put našao na europskom tlu i u dodiru s europskom košarkom, no izgleda da se uspješno privikava.


– Zasad možemo kazati da smo zadovoljni svime viđenim od njega na treninzima kao i načinom na koji se uklopio u momčad – kazao je Pleslić o mladom igraču pristiglom iz renomiranog Sveučilišta Wisconsin, a što se tiče mladih zadarskih igrača i tu se situacija posredstvom klupske financijske neimaštine poboljšala u njihovu korist. Umjesto predviđenog 12. igrača Manuela Dundovića, otvorilo se još jedno mjesto u seniorskom sastavu i njega će zaslužiti jedan od terceta koji čine dvojica igrača iz juniorskog kadra te novopristigli 18-godišnjak iz redova Bosca.


– Do kraja pripremnog razdoblja pasti će odluka o statusu mladih igrača koji participiraju na pripremama. Dundović je već unutra, a na kraju će iz terceta Kos-Mirčeta-Torbarina jedan biti priključen seniorskom sastavu.



Respekt konkurenciji


Za kraj, teško se oteti dojmu da se nakon dvije uistinu odlične sezone i formiranja tima za respekt ne samo u domaćim, već i u regionalnim okvirima,u novu sezonu ulazi s podosta upitnika. Praktički je momčad dobila novo lice, čini se da je koncentracija kvalitete manja, ali je zato širina kudikamo veća i sigurno će u još napornijem ritmu koji slijedi igračima ove sezone ta činjenica dobiti još više na važnosti. Što se tiče Premijer lige i Kupa Krešimira Ćosića trebao bi Zadar biti u borbi za trofeje, no teško je procijeniti konkurentnost novokomponiranog Zadra u ABA ligi koja ove sezone broji 16 klubova i čini se nikad jača s obzirom na vrlo pojačanu aktivnost klubova u prijelaznom roku?


– Svake godine, pa tako i ove, s respektom gledamo na konkurenciju, ali radimo na sebi kako bismo se u najboljem svjetlu pokazali našim navijačima koji željno očekuju početak sezone te im se i ovim putem zahvaljujemo na podršci koju su nam pružali do sada. Ciljevi ove sezone su biti konkurentni u ABA ligi te dohvatiti finala hrvatskih natjecanja, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti – kazao je za kraj sportski direktor kluba s Višnjika.