Subota, 19. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ABA liga, 5. kolo

DANIJEL JUSUP UOČI PARTIZANA 'Morat ćemo se boriti kako bismo ostali što je moguće dulje u utakmici'

Autor: Andrija Dešpoja

19.10.2024. 14:02
DANIJEL JUSUP UOČI PARTIZANA 'Morat ćemo se boriti kako bismo ostali što je moguće dulje u utakmici'

Foto: Luka Jeličić



Serijal najtežih, ali svakako i najslađih, regionalnih domaćinstava nakon gostovanja Budućnosti prošle subote košarkaši Zadra nastavljaju sutra od 19 sati kada će u Krešinom domu istrčati moćan sastav Željka Obradovića. Beogradski Partizan uz Crvenu zvezdu najjači je mogući takmac kojeg navijači Zadra imaju priliku svake godine pogledati uživo, a ta jedinstvena prilika stigla im je već u ranoj fazi nove sezone, zahvaljujući zamjeni domaćinstva koju su tražili Zadrani, a Beograđani su je bez ikakvog problema prihvatili. Momci Danijela Jusupa tako će četvrtu u nizu utakmicu odigrati u svojoj dvorani jer se nakon Podgoričana koji su njome protutnjali s ogromnih 36 koševa viška, ugostilo Dubravu i Vrijednosnice Osijek, a sada je došao red i na »Crno-bijele« koji su primjerice ovog tjedna imali dvije iznimno teške euroligaške obaveze kontra Bayerna i Maccabija i obje su zaključili pobjedama, što je samo po sebi dovoljno upozorenje za sve one najveće optimiste koji se nadaju da bi Zadar mogao kao i lani otkinuti skalp Obradovićevom Parnom valjku. Ta misija kada se uzme sve ono što su dosad pokazali Jusupovi igrači u ABA ligi i usporedi s rosterom Partizana koji posjeduje bezgraničnu kvalitetu te se nalazi u vidnom usponu forme već je unaprijed osuđena na propast, ali to pak ne znači da će se domaći košarkaši pojaviti s izvješenom bijelom zastavom na svom parketu.



Kvaliteta gostiju


A i u najavi ovog malo je i kazati sudara Davida i Golijata ključna riječ odaslana iz kuta Zadrana bila je borba, i to zapravo Jusup jedino priželjkuje od svoje momčadi koja se već po uvodnim utakmicama jako muči u regionalnim okvirima i zato se sva ufanja stavljaju na kartu ogromne požrtvovnosti kojom se priželjkuje koliko-toliko produljiti ostanak u živoj utakmici protiv momčadi u čijoj svlačionici stanuju mnoge euroligaške, ali i nekadašnje NBA zvijezde.




– Partizan je igrao u utorak i četvrtak euroligaške utakmice protiv Bayerna i Maccabija, no to nama ništa ne znači jer svi znamo o kakvoj se momčadi radi. Vidjeli smo koliko je jaka Budućnost, sada nam dolazi još snažniji protivnik koji posjeduje izuzetnu kvalitetu. Nama jest problem igrati protiv jedne čvršće obrane, nedostaje nam ta inventivnost tako da ćemo se stvarno morati boriti kako bismo ostavili dobar dojam i ostali što je moguće dulje u utakmici – prvi je bio komentar Jusupa na spomen Partizana kojem se 63-godišnji strateg nada suprotstaviti kompletan sastav nakon što je Osječanima pristupio i bez usluga Lovre Mazalina i Mate Kalajžića koji još nije odigrao nijednu službenu utakmicu nove sezone. Mala je vjerojatnost da prošlosezonski član Splita bude spreman za nedjelju, no njegov oporavak je u završnoj fazi i sve je bliži trenutak kada će se pojaviti u radnoj opremi na terenu.


– Nadam se da će Lovro biti spreman nastupiti, kao što se nadam da će nam se uskoro i Mate vratiti iako mislim da neće biti spreman za Partizan, tako da me veseli što ćemo uskoro biti kompletni – imao je i Jusup konačno malo razloga za zadovoljstvo po pitanju zdravstvenog biltena u svojoj momčadi koju će u veliki boj kontra »Crno-bijelih« povesti rekorder po abaligaškim nastupima u dresu kluba s Višnjika, Marko Ramljak.



Igokea putokaz


Kapetan je svjestan da se ne može očekivati čudo u srazu s jednim od najtežih protivnika, no zato očekuje da će se moći preslikati igra iz drugog poluvremena utakmice s Igokeom koja je na koncu ispala iz ruku Zadrana u dodatnih pet minuta igre. Ipak, preokret koji se dogodio u nastavku tog ogleda je najbolji putokaz za traženje pravog otpora beogradskoj mašineriji koja je primjerice svu svoju snagu pokazala prekjučer na gostovanju kod Maccabija.


– Očekuje nas strašno teška utakmica, ali nadamo se da ćemo u ovoj imati potpuno drugačiji pristup nego što je to bio slučaj protiv Budućnosti. Vjerujem da možemo odigrati na tragu drugog poluvremena kontra Igokee kada smo prštali od čvrstine i energije, jer drukčije sigurno neće ići protiv ovako snažnog Partizana. Svjesni smo da ni to vjerojatno neće biti dovoljno da se pobijedi, ali bitno je da podignemo ritam igre i da se dižemo iz utakmice u utakmicu, i da u bližoj budućnosti uhvatimo pravu formu. Zasad je evidentno da kaskamo u više segmenata igre te moramo iskoristiti ove dane kako bismo ušli u nedjeljni ogled s jednom čvrstinom i da pokušamo odgovoriti Partizanu koji je poznat po kontakt igri – iznio je kapetan Zadra sve ono što bi se trebalo napraviti kako bi se sačuvao čisti obraz pred svojim navijačima koji nisu dobili tu satisfakciju prošle subote kada je u Krešinom domu carevala Budućnost. Nisu ni dvije premijerligaške obveze koje su uslijedile pokazale neki veliki napredak, no sigurno je da će se htjeti »Crno-bijelima« maksimalno otežati u namjeri da se dočepaju bodova. A pored natjecateljskog imperativa dolazak Partizana bit će posebno drag navijačima, ali i nekim igračima u zadarskoj svlačionici, jer će moći pozdraviti svog miljenika iz prethodne dvije trofejne sezone, Arijana Lakića koji je svoje odlične igre u dresu Zadra naplatio prelaskom u Partizan. A koliko Aco nedostaje u svlačionici na Višnjiku nije propustio istaknuti ni Ramljak.


– Sigurno će nama preostalima iz prošle sezone u svlačionici biti neizmjerno drago što ćemo ponovno vidjeti Acu koji nam jako nedostaje, kao i ostali naši suigrači koji su napustili klub tijekom ljeta. No, to je i normalno, svatko kad-tad ode svojim putom i traži svoju sreću u drugim sredinama – kazala je Jusupova produžena ruka na terenu.