Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Premijer liga, doigravanje

DALMATINSKO FINALE: Zadar i Split u reprizi lanjske bitke za košarkaškog prvaka Hrvatske

Autor: Andrija Dešpoja

20.05.2024. 08:15
DALMATINSKO FINALE: Zadar i Split u reprizi lanjske bitke za košarkaškog prvaka Hrvatske

Foto: Luka Jeličić



Skoro osam mjeseci i točno 37 utakmica ovosezonske Premijer lige moralo je proći da bi se sve na kraju svelo na očekivani finalni obračun dviju najboljih hrvatskih momčadi. I to drugu godinu zaredom. Finale između Zadra i Splita za razliku od prošlosezonskog otvara se na Višnjiku, s dvjema utakmicama koje su na rasporedu 24. i 26. svibnja, a u taj povijesno gledano četvrti finalni obračun dalmatinskih perjanica vaga definitivno priteže na stranu aktualnog prvaka, momčadi Danijela Jusupa koja je minulih osam mjeseci izdominirala prvenstvom s ukupnih 35 pobjeda iz 37 utakmica, s tim da trenutačno uživaju u nizu od 19 uspješnica. Taj velebni niz započet je pred četiri mjeseca, preciznije 26. siječnja ove godine kada su im posljednji mjeru uzeli upravo “Žuti” u premijerligaškom obračunu na Gripama rezultatom 67:65. To je zapravo bio i jedini put ove sezone da su igrači Slavena Rimca uspjeli nadjačati svoje kolege iz Donatovog grada jer u preostalih pet dvoboja, odigranima na sva tri fronta, Zadrani su bez problema pronalazili put do pobjeda te im taj omjer 5-1 sigurno donosi psihološku prednost pred ovu finalnu seriju koja se igra na tri dobivene utakmice.


Luka Božić


Neumoljiva tradicija




No, upravo će povratak godinu dana unatrag kazati suprotno. Tada je uoči početka finalne serije na Gripama Jusupov sastav s omjerom 1-5 bio u identičnoj situaciji kao što su danas Splićani, pa je trofej ipak otišao u ruke košarkaša Zadra koji su se s momčadi koju je s klupe predvodio Srđan Subotić obračunali s glatkih 3-0. Tradicija će dalje kazati da je Zadar zasad neprikosnoven u dalmatinskih finalima, iako su od 31 mogućeg finala dalmatinski rivali samo tri puta ukrštavali koplja. Prvi put se to zbilo 2008. godine s konačnih 3-2 za sastav koji je u posljednjoj sezoni u legendarnim Jazinama predvodio Aco Petrović, drugi put 2021. je također nakon majstorice slavila momčad na čelu s Veljkom Mršićem, a treće finale bilo je ono lanjsko u kojem se po prvi put dogodilo da je netko od ovo dvoje rivala popustio na svom parketu, bili su to “Žuti” koji su u obje uvodne utakmice potpisali kapitulaciju na svojim Gripama, te su trofej prvaka Hrvatske pred krcatim i raspjevanim Krešinim domom slavodobitno podigli Jusupovi igrači. A od tog 4. lipnja 2023. i nije se previše toga promijenilo u objema svlačionicama, stoga temeljna teza da nema velikih nepoznanica kada su u pitanju dalmatinski rivali itekako drži vodu. Potvrdit će to podatak da čak osam igrača sa svake strane u predstojeći finalni obračun ulazi s lanjskim iskustvom, s tim da se najveća promjena zbila na klupi “Žutih”. Rimac je naslijedio Subotića i u toj činjenici možda leži najveća opasnost za branitelje naslova jer je 49-godišnji Zagrepčanin puno iskusniji i trofejniji trener od svog prethodnika, a najveća referenca mu je svakako osvajanje ABA lige 2014. godine s Cibonom, čime se pridružio Jusupu, dotada jedinom Hrvatu koji se uspeo na regionalni tron. Zasad se Rimčev potpis nije mogao primijetiti jer su Zadrani odnijeli pet pobjeda iz šest utakmica, a svakako najveći trag na psihu Splićana je ostavio poraz (73:80) u četvrtfinalu Krešinog kupa na Gripama koji ih je ostavio bez mogućnosti da se dočepaju trofeja koji se u gradu podno Marjana čeka preko duga dva desetljeća. Slična sudbina dočekala je “Žute” i u dvama abaligaškim ogledima, slavili su Jusupovi momci na Gripama (75:82) uz monstruozni “triple-double” Luke Božića, dok se prvog dana ožujka rutinski odradio posao (77:61) u Krešinom domu. U trima dvobojima osnovnog dijela Premijer lige oba okršaja na Višnjiku su otišla na stranu domaćina (88:80, 93:74), a jedini uspjeh “Žuti” su ostvarili u spomenutom siječanjskom obračunu u kojem je važno istaknuti kako je Jusup bio lišen usluga svoja dva najistaknutija senatora, Božića i Ramljaka.


Slaven Rimac i Danijel Jusup


Glad za osvetom


Prednost domaćeg terena, navijačka podrška, tradicija, ovosezonski omjer, sportska forma, iskustvo, sve su stavke koje uoči početka finalne serije itekako daju prednost Zadru, dok se na drugoj strani Splićanima plus može dati tek za širu klupu i neporecivu želju za osvetom za sve tegobe proživljene u dvije posljednje sezone od strane sastava s Višnjika. A šira rotacija sigurno će imati nekog utjecaja u situaciji kada postoji mogućnost za odigravanjem pet utakmica u rasponu od samo deset dana. U takvom raspletu Zadar bi se našao u određenim problemima sa svježinom jer teško je pobjeći od činjenice da Jusup cijelu sezonu “vjeruje” tek skupini od sedam do osam igrača, a najveći teret u pravilu iznese šestorica tzv. nositelja među kojima se Jusupu kao najjači adut iz rukava nameće Lovro Mazalin koji ove sezone u okršajima sa “Žutima” doslovno briljira s prosjekom od 15 koševa, 5.5 skokova i tri asistencije. Uz Mazalina koji pak nema iskustvo lanjskog finala, najveća prijetnja Rimčevoj momčadi je svakako abaligaški MVP za kojeg nisu dosad uspijevali pronalaziti rješenje, pa je u splitskom taboru sigurno pitanje svih pitanja pred finale sa Zadrom mogu li pronaći u svojim redovima igrača, ili pak više njih, koji će znati staviti soli na rep Luki Božiću, a u tome su im recept pokazali Budućnost i donekle Dinamo protiv kojih se Bjelovarac i nije baš naigrao. Suprotan primjer je prva violina Splita Shannon Shorter za kojeg je Jusup dosad imao spreman recept, a kada je u pitanju momčadski učinak u tome su Zadrani pokazali još veću umješnost pa se nije bez veze stvorila priča o kompleksu “Žutih” kada im se na suprotnoj strani parketa nađu Božić i društvo. Računajući lanjsku finalnu seriju i ovu sezonu Zadar je na upečatljivom omjeru 8-1 i to je karta na koju će kladioničari postavljati visoke koeficijente kada je posrijedi slavlje Splićana u predstojećem finalnom obračunu. Svakako, razočaranost tim mnogim udarcima doživljenim od dalmatinskog rivala može se u svlačionici Splita okrenuti na spomenutu želju za osvetom kao i na glad za trofejima koji konstantno, već dvadeset godina zaobilaze košarkaše iz Dioklecijanovog grada. Pozicija “dark horsea” i činjenica da nemaju što za izgubiti, za razliku od lani kada su u finale ušli s prednošću domaćeg terena, Splićanima donosi određeni psihološki moment, posebno u prvim dvjema utakmicama na Višnjiku, dok Zadrani pak moraju biti staloženi i paziti da se ne uhvate u zamku samouvjerenosti i podcjenjivanja ako misle doći do pothvata koji se u dugoj klupskoj povijesti dogodio tek dvaput i to u sada već pradavnim vremenima bivše države, 1968. i 1975. godine kada su jedini put uspijevali obraniti osvojene titule.