Četvrtak, 22. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ljetni mercato

Četiri senatora, sedam novih lica i mnogo upitnika

Autor: Andrija Dešpoja

21.08.2024. 09:30
Četiri senatora, sedam novih lica i mnogo upitnika

Foto: Luka Jeličić



Stavljanjem parafa na jednogodišnji ugovor s bosanskohercegovačkim reprezentativcem Amarom Gegićem na Višnjiku se zatvorio prijelazni rok, iako postoji još uvijek opcija da se trener Danijel Jusup u suradnji sa sportskim direktorom Denisom Pleslićem “usudi” pronaći još jedno rješenje, po svemu sudeći na vanjskim pozicijama gdje nasušno nedostaje rasnih strijelaca, ali pod uvjetom da se potpiše kratkoročni ugovor do ili od Nove godine (lani Petar Vujačić i Juan Davis) ili pak da se primijeni ovog ljeta već viđena rošada i “potjera” neku od prinova kako bi se napravilo mjesta u svlačionici. Primjeri Antonija Sikirića i Renata Serdarušića svakako ukazuju da je i takav scenarij moguć kada je Jusup u pitanju, no svakako stoji tvrdnja da se u redovima aktualnog prvaka Hrvatske proračun od 610 tisuća eura iscrpio i da će Zadar prema novoj sezoni, kako trenutačno stvari stoje, zakoračiti s ukupno sedam novih igrača koji su pridodani lanjskoj bazi koju čine kapetan Marko Ramljak, Karlo Žganec, Lovro Mazalin i Krševan Klarica. Toj jezgri momčadi priključeni su i golobradi momci iz omladinskog pogona, pa je kao 12. igrač potvrđen Manuel Dundović, dok će u svojstvu pričuva i ispomoći za treninge odlično poslužiti Toni Torbarina i Andro Mirčeta. S tih ukupno 14 momaka najtrofejniji trener Zadra pokušat će ponoviti prošlu sezonu u kojoj se teško moglo bolje od osvajanja dvostruke domaće krune i drugog u nizu plasmana u doigravanje regionalne lige.



Duljina lancuna


Koliko će u tome 63-godišnji strateg imati uspjeha nezahvalno je predviđati u trenutku dok je još uvijek na snazi bazični dio priprema i tek slijede setovi pripremnih utakmica, no svakako valja podcrtati da je polazišna točka u odnosu na lanjski kolovoz potpuno obrnuta. Tada je u svlačionici na Višnjiku iz prethodne kampanje ostalo čak osam igrača, a novacima su proglašeni tek Mazalin, Patrik Jambrović, Petar Vujačić i mlađahni Vice Grbić koji je proveo sezonu u svojstvu “nosača šugamana”. Gro momčadi koja je osvojila naslov prvaka Hrvatske ostao je na okupu i na tom čvrstom temelju uigranih nositelja koje su predvodili Luka Božić, Dario Drežnjak i Arijan Lakić nastavio se graditi šampionski Zadar koji je zaslužio golemi respekt, ne samo u domaćim okvirima gdje se pokazao neprikosnovenim, već i u ABA ligi gdje se nakon 15 godina dohvatio pozitivan omjer pobjeda i poraza u osnovnom dijelu te je upisan novi nastup u “play-offu”. Pred ovu sezonu priča je pak dijametralno suprotna, Jusup je bio prisiljen nakon odlazaka triju spomenutih prvih violina prema unosnijim i atraktivnijim destinacijama (Valencia, Napoli, Partizan) na stvaranje nove momčadi u kojoj se našlo čak sedam novih lica. Sukladno “duljini lancuna” našlo se tu dosta igrača koji bi se mogli pokazati i “mačcima u vreći”, dok su se neki uputili prema Krešinom domu s pedigreom poput posljednje pristiglog Gegića ili pak Mate Kalajžića koji je protekle dvije sezone bio standardni član prve petorke Splita. U tu kategoriju trunčice iskusnijih spada i Dominic Gilbert koji je u dresu Cibone i Zadra već imao priliku nastupati na regionalnoj razini, dok ispred preostalog kvarteta stoji golemi znak upitnika i pitanje je kako će se razviti njihova prilagodba na nove uvjete i neumoljivi ritam koji će zaplesati od 20. rujna kada se službeno otvara sezona derbijem kontra Cibone te neće stati sve do prvih dana lipnja sljedeće godine. Ta skupinica koju čine Domagoj Proleta, Tyler Wahl i Jan Rebec, uz 18-godišnjeg Marata Kosa za kojeg se još ne zna hoće li biti dijelom razvojne momčadi ili seniorskog sastava, stoga će se pokazati ključnom u nastojanju Zadra da se i ove sezone nametne kao vodeći subjekt u borbi za naslov prvaka Hrvatske i da odradi još jednu kvalitetnu ABA ligu.




 


Otupljeni napad


Prethodne dvije sezone Jusup je uspijevao s relativno uskim rosterom tj. s ozbiljnom rotacijom od sedam do osam igrača, ispuniti sve zadane ciljeve, no tada je u svojim redovima imao Božića kao najkorisnijeg igrača cijele regije, pa Drežnjaka s napadačkim arsenalom kakav se samo može poželjeti, te Lakića koji je posebno plijenio pažnju svojim obrambenim sposobnostima, dok su mu u novokomponiranoj momčadi ostala tek tri prava oslonca u vidu Ramljaka, Žganeca i Mazalina. Ono što je evidentno već prvim pogledom na popis igrača za novu sezonu, problem će predstavljati napad jer će se morati promptno pronaći alternativa za 43 poena po utakmici koje je uredno isporučivao spomenuti “odbjegli” trojac, što je činilo više od polovice svih poena koje je Zadar zabijao u utakmicama ABA lige (78.3 prosječno). Izuzev Gegića koji je pred tri godine predvodio Cibonu po poenima i bio prva napadačka opcija Vladimira Jovanovića pa Gašpera Okorna, igrača s 15 i više koševa po utakmici Jusup ne može pronaći u svojoj poprilično renoviranoj svlačionici. Okružio se igračima koji su općenito kroz svoje karijere imali momčadske uloge, te su po vokaciji radni tipovi igrača, s izraženijim defenzivnim karakteristikama, dok su u ofenzivi korisniji u tranzicijskoj košarci nego u postavljenoj igri tzv. pet na pet. Bez Božića koji je bio fokalna točka svakog napada, te Drežnjaka koji je bio druga napadačka opcija, Jusupu će glavni zadatak pred početak sezone u kojoj će se igrati najmanje sedamdesetak utakmica biti pronalaženje adekvatnih rješenja u napadu, a to će u nedostatku mekanih ruku (izuzev Rebeca i Klarice) sigurno pokušati nadomjestiti brzim protokom lopte, upornim trčanjem u kontre i polukontre te post igrom koju će kao i protekle sezone moći više nego pristojno odrađivati s većim dijelom raspoloživih snaga.



Obrambeni forte


A koliko se pak naziru mane u ofenzivi, toliko će forte i ove momčadi biti obrambeni kraj terena. Najbolji dokaz da će se tradicija čvrste, u nekim dijelovima sezone i granitne obrane nastaviti jest činjenica da osim Kalajžića koji je primarno po vokaciji razigravač, svi ostali igrači mogu pokrivati dvije, neki čak i tri, pozicije i u tom smislu protivničkim napadačkim postavkama će se suprotstavljati s provjereno učinkovitim preuzimanjima u obrani. Kada se takva obrana uigra, što uopće ne sumnjamo, ona će uz puno širu rotaciju nego što je to bio slučaj prije donijeti konkurentnost u ogledima sa svim protivnicima. S tim će se dobiti svojevrsna kompenzacija za napadački dio, ali ne i potpuna, i koliko će se uspjeti obranom prikriti napadački nedostatci, posljedično će se odraziti na završni račun koji će doći na naplatu u kasno proljeće iduće godine. Naravno, treba još vidjeti od čega su napravljeni spomenuti Rebec koji s 31 godinom na leđima nije zapravo ni iskusio jaču razinu košarke od Druge ABA lige, pa svakako zanimljivi Wahl koji jest stigao s jednog od boljih američkih sveučilišta, ali će mu nastupi za Zadar biti prvi doticaj s europskom košarkom, kao što će biti indikativno snalaženje Prolete nakon što je protekle sezone solidno odradio svoju ulogu epizodiste u redovima Cibone. Sve u svemu, nakon ljeta s podosta upitnika s naglaskom na nepovoljnu financijsku situaciju i na koncu kompletiranja rostera, pred Jusupom i njegovim suradnicima je jesen koja će pokazati je li se pogodilo ili pak promašilo s brojnim igračkim akvizicijama.