Za 21-godišnjeg Španjolca ovo je bilo četvrto Grand Slam finale u kojem je ostvario i četvrtu pobjedu te se pridružio Rogeru Federeru kao jedinom u Open eri koji je osvajao trofeje u svoja prva četiri finala na četiri najveća teniska turnira. Legendarni Švicarac je tek u svom osmom finalu doživio prvi poraz.


Za 37-godišnjeg najtrofejnijeg igrača svih vremena ovo je bilo 37 finale na Grand Slam turnirima u kojem je doživio 13. poraz i ostao na 24 trofeja, od kojih je sedam osvojio u Wimbledonu. Tako Đoković još uvijek dijeli rekord po broju Grand Slam trofeja s Australkom Margaret Court.




Otvaranje dvoboja je bilo u skladu s očekivanjima. Prvi gem je trajao čak 14 minuta, Đoković je spasio četiri ‘break’-lopte, ali je Alcaraz ipak došao do prednosti u petom pokušaju. Kad je u petom gemu sedmerostruki wimbledonski pobjednik na novu ‘break’-loptu suparnika napravio dvostruku pogrešku i darovao Španjolcu vodstvo od 4-1, bilo je jasno da će Alcaraz teško propustiti takvu prednost. U sljedećem gemu je spasio jedinu Đokovićevu prijetnju njegovom servisu, a onda sa 6-2 osvojio prvu dionicu meča za 41 minutu i došao jedan set bliže obrani naslova.


Drugi set je započeo po istom scenariju kao prvi – Alcaraz je odmah u prvom gemu došao do ‘breaka’. Jedina razlika je bila u tome da mu za to nije bilo potrebno 14 minuta i pet prilika već mu je dovoljna bila jedna. Koliko god se trudio, Đoković nije imao odgovor za Alcarazovu promišljenu taktiku, u kojoj Španjolac nije pretjerivao u napadima, a odlično se branio kad bi to činio njegov suparnik. Đoković je još jednom popustio kad je bio na početnom udarcu u sedmom gemu ponovno je dvostrukom pogreškom darovao ‘break’ Alcarazu.


Španjolac je u trećem gemu trećeg seta prvi put ostao bez realizacije kad je došao do prilike za ‘break’. Imao ih je četiri, ali je u sva četiri poena Đoković odlično reagirao. Bio je to i prvi trenutak u meču kad je Đoković pokazao pozitivnu emociju. Tri gema poslije srpski tenisač je došao do prve prilike za ‘break’ nakon prvog seta. No, Španjolac se nije prestrašio i odgovorio je odličnim prvim servisom.


Ono što nije napravio u trećem, Alcaraz je materijalizirao u devetom gemu. Tri izravna poena i jedan u kojem je prisilio Đokovića na pogrešku, donijeli su 21-godišnjem Španjolcu vodstvo od 5-4 i servis za obranu naslova.


S tri uzastopna poena je izborio tri meč-lopte. No, prvi put u meču Španjolac nije uspio zadržati mirnoću. Na prvu je napravio dvostruku pogrešku, na drugu je Đoković odlično uzvratio na Alcarazov servis, na treću je Španjolac za nekoliko centimetara promašio forhend. Još dva Alcarazova promašaja donijela su Đokoviću prvi ‘break’ u meču i vratila mu nadu da može napraviti najveći preokret u 20-godišnjoj profesionalnoj karijeri.


Probudili su se Đokovićevi navijači, a Srbin je lako držao servis za vodstvo 6-5. Alcaraz nije ponovio pogrešku kad je došao do 40-0 servirajući za ulazak u ‘tie-break’ trećeg seta.


Alcaraz je poveo 3-1, ali je milimetarski Španjolčev promašaj donio Đokoviću izjednačenje na 3-3. Ne riskirajući previše, kako je to činio dobar dio meča, Alcaraz je ponovno došao do ‘mini-breaka’ i poveo 5-3. Nakon odličnog servisa i sjajne skraćene lopte španjolski tenisač je došao do 6-4 i nove meč-lopte. Đoković nije uspio prebaciti mrežu na vrlo dobar drugi servis suparnika i nakon dva sata i 27 minuta igre Wimbledon je dobio devetog tenisača u Open eri koji je uspio obraniti naslov.


Pobjednik je osvojio novčanu nagradu od 2,7 milijuna britanskih funti, dok je poraženom pripao iznos od 1,4 milijuna.


S obzirom na to da su obranili svoje prošlogodišnje bodove na ovom turniru, na novoj pojedinačnoj ATP ljestvici na vrhu neće doći ni do kakvih promjena. Talijan Jannik Sinner će i dalje biti svjetski ‘broj 1’ sa 9570 bodova, 1110 više od drugoplasiranog Novaka Đokovića, dok će Alcaraz biti treći sa 2140 bodova manje od vodećeg.